ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος σε Ντράγκι: Θα είμαστε συνεπείς – Τηρήστε τη δέσμευση για το χρέος

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2016, 18:15 / Ανανεώθηκε 19 Ιανουαρίου 2016, 18:15
Παυλόπουλος σε Ντράγκι: Θα είμαστε συνεπείς – Τηρήστε τη δέσμευση για το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Στην ανάγκη οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά την πρώτη αξιολόγηση στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι.

Στην ανάγκη οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά την πρώτη αξιολόγηση στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι.

«Από πλευράς όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, οι οποίες στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, εξέφρασα την συμπαράσταση έτσι ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για να καταστεί επιτέλους η ΕΚΤ πραγματική κεντρική τράπεζα και να έχει όλες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίζει ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα τις μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν και που δεν πρόκειται να τελειώσουν», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι και το 2016 οι συνθήκες θα είναι δύσκολες, ενώ επιβαρύνονται και από την προσφυγική κρίση, και η ΕΚΤ πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει ο κ. Ντράγκι προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ συζητήθηκαν οι υποχρεώσεις που έχουν πλέον οι εταίροι μας μετά το τέλος της αξιολόγησης: 

Η Ελλάδα θα πράξει αυτό που της αναλογεί για να είναι συνεπής με όσα συμφώνησε στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. Με το πέρας της αξιολόγησης, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης που είναι πλέον ορατά, θα πρέπει να υπάρξει εκπλήρωση υποχρεώσεων και εκ μέρους των εταίρων μας, διότι ο κανόνας "Pacta sunt servanda" ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους εταίρους της. Είναι βασικός κανόνας της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ότι «μιλάμε για την αναδιάρθρωση του χρέους, όχι στη βάση κουρέματος, αλλά στη βάση των κανόνων του ESM, και από κει και πέρα για ό,τι πρέπει να γίνει σχετικά με την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα που υπήρχε όταν δεν είχαμε αυτού του είδους την οικονομική κατάσταση που προέκυψε μετά την επιβολή των capital controls και για να μπορέσουμε να τελειώσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα με τα capital controls που αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή εξέλιξη του τραπεζικού και οικονομικού μας συστήματος».

Η ΕΚΤ, συνέχισε ο Πρόεδρος, στην κρίση αυτή «έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως ταιριάζει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στους κανόνες αλληλεγγύης που ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Για να καταλήξει αναφέροντας ότι ευχαρίστησε για αυτό τον κ. Ντράγκι και τους συνεργάτες του και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον με καλύτερους όρους.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στην ελληνική οικονομία, πάνω στην οποία, όπως είπε, πρέπει να χτίσουμε. «Να μείνουμε στα καλά, να ολοκληρώσουμε την έκθεση ώστε να έχουμε όλα τα οφέλη που θα προκύψουν μετά», δήλωσε και προσέθεσε ότι ήταν μια πολύ καλή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr