ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαριάδης στο newpost: Τελευταία ευκαιρία για τη χώρα η αξιολόγηση

της Αγγελικής Λάζου - Δημοσίευση 26 Ιανουαρίου 2016, 10:32 / Ανανεώθηκε 26 Ιανουαρίου 2016, 10:59
Ζαχαριάδης στο newpost: Τελευταία ευκαιρία για τη χώρα η αξιολόγηση
Facebook Twitter Whatsapp

Ως την τελευταία ευκαιρία για τη χώρα χαρακτηρίζει στο newpost την αξιολόγηση της δημοσιονομικής προσαρμογής από τους θεσμούς, ο Διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Ως την τελευταία ευκαιρία για τη χώρα χαρακτηρίζει στο newpost την αξιολόγηση της δημοσιονομικής προσαρμογής από τους θεσμούς, ο Διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι κάθε επόμενο βήμα εξαρτάται από το αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία με το Κουαρτέτο για το ασφαλιστικό. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι σκληρή και θίγει σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά οι δανειστές έρχονται με ακόμα πιο σκληρή ατζέντα, ενώ ήδη οι κινητοποιήσεις προκαλούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου.

Για το λόγο αυτό το Μαξίμου επιθυμεί να υπάρξει εθνική συστράτευση για να καταλήξουν σε μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα καθιστά το σύστημα βιώσιμο και θα διασφαλίζει τις κύριες συντάξεις. Πάντως η Κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τη ρητορική για τη δάσωση και των επικουρικών συντάξεων που όμως οι δανειστές δεν το συζητούν. Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα και σε βάρος της χώρας .

"Ο δημοσιονομικός διάδρομος είναι στενός, ωστόσο, η διαπραγμάτευση στα ανοιχτά ζητήματα μπορεί να χρωματίσει πιο θετικά ή πιο αρνητικά μια ήδη δύσκολη συμφωνία. Με τη ψήφιση του ασφαλιστικού, θα έχουν νομοθετηθεί περίπου τα 4/5 των μέτρων του τρίτου προγράμματος και είμαστε σε θέση μέσα στο 2016 να υποδεχτούμε και θετικότερες ειδήσεις για την καταταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία, όπως η αναδιάρθρωση του χρέους, η επιστροφή στο μηχανισμό δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η εκκίνηση του πακέτου Γιούνκερ, η σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και η σταδιακή ανακούφιση κοινωνικών πληγών" τονίζει στο newpost ο Κώστας Ζαχαριάδης. 

Αν και ο Ρέκλινγκ προειδοποιεί για προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα αίσθηση προκάλεσε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P.

"Δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε αποτελέσματα βαθμολογιών οίκων αξιολόγησης, άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν έχουν διαψευστεί προκαλώντας γέλια. Η πρόσφατη αναβάθμιση όμως έχει ιδιαίτερη αξία όχι τόσο ως βαθμολογική αποτύπωση αλλά ως ανάλυση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει ηλικία μόλις 120 ημερών. Η Ελλάδα μπορεί να έχει πετύχει σημαντικές κατακτήσεις τα επόμενα χρόνια. Το 2016 μπορεί να είναι το έτος αφετηρίας για το comeback της Ελλάδας μετά από 7 χρόνια συνεχούς πτώσης. Μπορούμε να ξαφνιάσουμε ευχάριστα όσους επιθυμούν να πετύχουμε και να στεναχωρήσουμε τους οπαδούς της αποτυχίας μας που περιμένουν στη γωνία" τονίζει ο Διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ,

Την Πέμπτη πάντως ξεκινά η μητέρα των μαχών για το ασφαλιστικό ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δανειστές με μεγάλους χαμένους τους ασφαλισμένους. Η διαπραγμάτευση πάντως θα διεξαχθεί σε πολύ  βαρύ κοινωνικό κλίμα μετά τις αιχμές και τις καταγγελίες από Κυβερνητικά στελέχη για φοροδιαφυγή αγροτών και επιστημόνων. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr