ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τη στήριξη Γιουνκέρ «σφραγίζουν» τα σύνορα στα Σκόπια για τους πρόσφυγες

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 26 Ιανουαρίου 2016, 16:47 / Ανανεώθηκε 26 Ιανουαρίου 2016, 16:13
Με τη στήριξη Γιουνκέρ «σφραγίζουν» τα σύνορα στα Σκόπια για τους πρόσφυγες
Facebook Twitter Whatsapp

Την πρόταση της Σλοβενίας για παροχή υλικοτεχνικής στήριξης στην ΠΓΔΜ ώστε να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στηρίζει η Κομισιόν.

Την πρόταση της Σλοβενίας για παροχή υλικοτεχνικής στήριξης στην ΠΓΔΜ ώστε να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στηρίζει η Κομισιόν, όπως μεταδίδει το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Politico. Όλα αυτά την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις προς τη χώρα μας για το προσφυγικό, με χαρακτηριστική την αποκάλυψη του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα ότι προτάθηκε κατά το χθεσινό συμβούλιο των ΥΠΕΣ να δημιουργηθεί καταυλισμός 300.000 μεταναστών στην Αθήνα.

Όπως μεταδίδει το Politico, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε απαντητική επιστολή του προς τον Μίρο Τσέραρ στηρίζει την πρόταση της Σλοβενίας για ενίσχυση των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, ώστε να αναχαιτιστεί η προσφυγική ροή. Βάσει του σχεδίου αυτού, η χώρα μας θα μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα θα παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας», έγραψε ο Γιουνκέρ στον σλοβένο πρωθυπουργό Μίρο Τσέραρ, διαβεβαιώνοντάς τον πως η Κομισιόν θα στηρίζει το σχέδιό του ώστε όλες οι χώρες της ΕΕ να «παράσχουν βοήθεια στις αρχές της ΠΓΔΜ, για να υποστηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα μέσω απόσπασης αστυνομικών δυνάμεων και της παροχής εξοπλισμού», σύμφωνα με το γράμμα, αντίγραφο του οποίου επικαλείται το Politico.

Καθώς η ΠΓΔΜ δεν είναι κράτος – μέλος της ΕΕ, ο Γιουνκέρ επεσήμανε ότι τα κράτη – μέλη της Ένωσης θα στείλουν αστυνομικές δυνάμεις, μέσω διμερών συμφωνιών με την κυβέρνηση των Σκοπίων. Η εντολή της Frontex επιτρέπει αποστολές μόνο εντός των συνόρων της ΕΕ και όχι «την αποστολή στελεχών της στα πλαίσια κοινής επιχείρησης στα εδάφη τρίτης χώρας», αναφέρει το Politico.

Πάντως, αυτό το νομικό κενό αναμένεται να καλυφθεί από την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν για τη σύσταση κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα για αποστολές σε εδάφη εκτός ΕΕ.

Στο γράμμα του, ο Γιουνκέρ επεσήμανε ότι οι χώρες του δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου, είτε είναι μέλη της ΕΕ, είτε όχι «θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν πρόσφυγες, χωρίς να ενημερώνουν τη γειτονική χώρα», κάτι το οποίο «δεν είναι αποδεκτό».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Κομισιόν, σημείωσε ότι όλες οι χώρες κατά μήκος του διαδρόμου θα πρέπει να αποκλείσουν από αυτόν όσους δεν δικαιούνται ασύλου ή διεθνούς προστασίας. Όσον αφορά τους μετανάστες που έφτασαν ήδη στην Ευρώπη, καταλήγει το γράμμα του Γιουνκέρ, «τα κράτη – μέλη, αλλά και όσες χώρες των Βαλκανίων δεν συμμετέχουν στην ΕΕ θα πρέπει να αποτρέπουν ενεργά τους υπηκόους τρίτων χωρών από το να φύγουν παρανόμως από τα εδάφη τους, προτού καθοριστεί το νομικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται».

Σημειώνεται πως χτες η σύνοδος των ΥΠΕΣ της ΕΕ για το προσφυγικό υιοθέτησε επί της ουσίας την πρόταση της Σλοβενίας. Όπως σημείωσε ο Ολλανδός υφυπουργός Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και προεδρεύων του συμβουλίου Κλαας Ντάικχοφ δόθηκε «ξεκάθαρο σήμα» στην Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα να παράσχει βοήθεια η Frontex στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα να εξεταστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με «ευελιξία» και «πραγματισμό» και τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί η κατάσταση στην περιοχή «υπό έλεγχο».

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως χθες, ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου στην ίδια σύνοδο πρότεινε να δημιουργηθεί στρατόπεδο με 300.000 πρόσφυγες στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr