ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ εγκαλεί τον Τσίπρα για το «plan X» του Βαρουφάκη - Ζητούν διερεύνηση ευθυνών

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2016, 16:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2016, 17:02
Η ΝΔ εγκαλεί τον Τσίπρα για το «plan X» του Βαρουφάκη - Ζητούν διερεύνηση ευθυνών
Facebook Twitter Whatsapp

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, κατέθεσαν 40 βουλευτές της ΝΔ με πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, κατέθεσαν 40 βουλευτές της ΝΔ με πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι βουλευτές της ΝΔ, κάνουν λόγο για «πρόθυμες αποκαλύψεις» του κ. Βαρουφάκη, που αναδεικνύουν, όπως υποστηρίζουν, την «τραγική διάσταση των έξι μηνών που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 και τους κινδύνους που διέτρεξε η χώρα λόγω του τυχοδιωκτισμού, της απειρίας και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης».

Τέλος, ρωτούν τον πρωθυπουργό αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες για «τη διερεύνηση των τεράστιων ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών και των συνεργών του οι οποίοι ώθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτουν σειρά αποσπασμάτων της επίμαχης συνέντευξης στα οποία ο πρώην υπουργός μεταξέ άλλων αναφέρει ότι υπήρχε ομάδα που είχε ευθύνη για το Plan Χ με εντολή από τον πρωθυπουργό να κάνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη για όλα αυτά τα ζητήματα και ότι γνώριζαν για το κλείσιμο των τραπεζών με το δημοψήφισμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους δανειστές και ότι στην ουσία η πρώτη απειλή για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ​ στην Αθήνα.

Η ΝΔ εξαρχής έχει σηκώσει το θέμα αρκετά ψηλά καθώς μέσω των χειρισμών Βαρουφάκη κατά τη Συγγρού αναδεικνύνεται η καταστροφική ανικανότητα που επέδειξε, και συνεχίζει να επιδεικνύει, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Έτσι στο κόμμα της ΝΔ γίνεται λόγος ακόμα και για πονικές ευθύνες του πρώην υπουργού και ο ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του Γ. Βαρουφάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Πρωτοβουλίες Πρωθυπουργού για τη διερεύνηση των ευθυνών του τ. Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη

Την Τρίτη 19-01-2016, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «Ιστορίες», προβλήθηκε συνέντευξη του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβη σε πρόθυμες αποκαλύψεις, αναδεικνύοντας την τραγική διάσταση των έξι μηνών που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 και τους κινδύνους που διέτρεξε η χώρα λόγω του τυχοδιωκτισμού, της απειρίας και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνέντευξη αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων: 
•    «Ότι είναι οπωσδήποτε κάτι που πρέπει να σκεφτούμε(η επιστροφή στη δραχμή). […] Πολύ σύντομα είδα μια σημαντική ωρίμανση στη σκέψη του Α. Τσίπρα.[…]. Το δεύτερο μνημόνιο ήταν αυτό που άλλαξε τα πάντα. Γιατί με το δεύτερο μνημόνιο υπήρξε μια πάρα πολύ μεγάλη πόλωση. […]. Ναι, υπήρξε μια εκθετική πορεία στην ωρίμανση της σκέψης μιας μικρής ομάδας γύρω από τον Α. Τσίπρα.[…]»

•    «[…] Είναι αλήθεια (έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup πλην του πρώτου)».

•    «[…] Βεβαίως (υπήρχε ομάδα που είχε ευθύνη για το Plan Χ […]. Επικεφαλής ήμουν εγώ. […] Η εντολή που είχα από τον πρωθυπουργό ήταν να υπάρξει όσο γίνεται πιο εμπεριστατωμένη μελέτη, όλων αυτών των ζητημάτων, χωρίς να ξεφύγει αυτό από τα 5 – 6 άτομα.»

•    «Εγώ δεν είχα καμία απολύτως επαφή με τη ρωσική διάσταση των πραγμάτων. Για την ακρίβεια ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός».

•    «[…] Είχαμε μια συμφωνία σε αυτή την ομάδα, ομόφωνη, ότι εάν μας κλείσουν τις τράπεζες θα προβούμε στην αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων, όταν έγινε αυτό, μειοψήφησα.»

•    […] Προφανώς (ξέραμε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες με το δημοψήφισμα).»

•    «[…] Δεν υπήρχε καμία απολύτως σκέψη για διπλό νόμισμα.»
Τον Ιούλιο 2015 ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρει ότι στην Telegraph, ότι «αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα».

•    « […] Κανένας δεν προσπάθησε να χακάρει τίποτα. Υπήρχε ένα κεφάλαιο για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα (για φάρμακα, τρόφιμα, πετρέλαια).» Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ο διάλογος με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds που έγινε στις 16 Ιουλίου, όπου ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το εναλλακτικό σχέδιό του, το οποίο προέβλεπε υποκλοπή των ΑΦΜ, από έναν παιδικό του φίλο που είχε διορίσει στο υπουργείο για να παρακάμψει την κ. Σαββαΐδου, και ηλεκτρονική εισβολή (χάκινγκ) στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 

Γίνεται αντιληπτό ότι οι ευθύνες του κ. Βαρουφάκη και των συνεργών του είναι τεράστιες, οι οποίοι ώθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής και πέραν αυτών υπάρχουν οι πολλές παράνομες πράξεις όπως με τα συστήματα και τα ΑΦΜ του Υπουργείου Οικονομικών κ.α. 

Πέρα όμως από τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους εξέθεσαν τη χώρα με τη χαρακτηριστική απειρία, άγνοια και τον τυχοδιωκτισμό της Κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η δήθεν στρατηγική της διαπραγμάτευσης κόστισε πολλά δισεκατομμύρια στο δημόσιο, αύξησε το δημόσιο χρέος, καταβαράθρωσε την εθνική οικονομία και τους πολίτες, δίχασε την ελληνική κοινωνία, τράβηξε τη χώρα χρόνια πίσω και την έσυρε με τους χειρότερους όρους σε ένα 3ο Μνημόνιο.

Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει ζήτημα τεράστιων νομικών, πολιτικών και ηθικών ευθυνών των συνεργών και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διόρισε και διατήρησε Υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, και έπαιξαν συνολικά με τις τύχες της χώρας και τις ζωές των Ελλήνων, ζητήματα τα οποία θα πρέπει διερευνηθούν σε βάθος. 

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει ο Πρωθυπουργός για την διερεύνηση όλων των ευθυνών που προκύπτουν από τις ενέργειες του κ. Βαρουφάκη και οι οποίες ώθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής;
 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.    Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου
2.    Γιακουμάτος Γεράσιμος, Βουλευτής Β’ Αθηνών
3.    Κεφαλογιάννη Όλγα, Βουλευτής Α’ Αθηνών
4.    Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς
5.    Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνης
6.    Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
7.    Σκρέκας Κώστας, Βουλευτής Τρικάλων
8.    Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας
9.    Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
10.    Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λάρισας
11.    Κακλαμάνης Νικήτας, Βουλευτής Α’ Αθηνών
12.    Χαρακόπουλος Μάξιμος, Βουλευτής Λάρισας
13.    Αντωνιάδης Ιωάννης, Βουλευτής Φλωρίνης
14.    Δήμας Χρίστος, Βουλευτής Κορινθίας 
15.    Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς
16.    Κυριαζίδης Δημήτρης, Βουλευτής Δράμας
17.    Παπακώστα-Σιδηροπούλου Κατερίνα, Βουλευτής Β’ Αθηνών
18.    Φορτσάκης Θεόδωρος, Βουλευτής Επικρατείας
19.    Βλάσης Κώστας, Βουλευτής Αρκαδίας
20.    Καραμανλής Κώστας, Βουλευτής Σερρών
21.    Βούλτεψη Σοφία, Βουλευτής Β’ Αθηνών
22.    Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
23.    Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
24.    Αθανασίου Χαράλαμπος, Βουλευτής Λέσβου
25.    Παναγιωτόπουλος Νίκος, Βουλευτής Καβάλας
26.    Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
27.    Οικονόμου Βασίλειος, Βουλευτής Επικρατείας
28.    Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης
29.    Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ, Βουλευτής Β’ Αθηνών
30.    Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις, Βουλευτής Β’ Αθηνών
31.    Γιόγιακας Βασίλειος, Βουλευτής Θεσπρωτίας
32.    Καββαδάς Αθανάσιος, Βουλευτής Λευκάδας
33.    Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαϊας
34.    Κόνσολας Μάνος, Βουλευτής Δωδεκανήσου
35.    Κικίλιας Βασίλης, Βουλευτής Α’ Αθηνών
36.    Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Πιερίας
37.    Αραμπατζή Φωτεινή, Βουλευτής Σερρών
38.    Δαβάκης Αθανάσιος, Βουλευτής Λακωνίας
39.    Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Α’ Πειραιά
40.    Μπούρας Αθανάσιος, Βουλευτής Αττικής 

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr