ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η στρατιωτική δραστηριότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί – Μπ. Γιλντιρίμ: Οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν

Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2017, 13:12 / Ανανεώθηκε 19 Ιουνίου 2017, 14:33
Αλ. Τσίπρας: Η στρατιωτική δραστηριότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί – Μπ. Γιλντιρίμ: Οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν
Facebook Twitter Whatsapp

Προκλητικός ο Τούρκος πρωθυπουργός για τους οκτώ αξιωματικούς  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εφ όλης της ύλης συνάντηση είχαν ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Μπ. Γιλντιρίμ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο επίκεντρο της οποία όπως τόνισαν οι δύο πρωθυπουργοί, βρέθηκαν το Κυπριακό, μεταναστευτικό, ενεργειακά αλλά και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Αν και η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα δεν έλειψαν οι προκλήσεις από πλευρά Τουρκίας, στο ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, καθώς και για τους οκτώ αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, στην γείτονα χώρα. 

«Οι συνομιλίες μας εκτός από ουσιαστικές και ειλικρινείς ήταν και απαραίτητες», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον τούρκο ομόλογό του. «Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Μία σημαντική πολυεπίπεδη ατζέντα στη συνεργασία μας. Καθίσταται επιτακτική η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν», υπογράμμισε. 

«Δυστυχώς όπως είχα την ευκαιρία να επισημάνω στον κ. Πρωθυπουργό. Θέλω να αναφερθώ στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων που έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς και στις εμπλοκές και υπερπτήσεις που έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τόνισα, αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου.  Η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί να επενδύουν στις κοινωνίες τους», είπε ο κ. Τσίπρας.  

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας και εφόσον αυτό αποτελεί τη βουλησή μας πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Πρόσθεσε ότι με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφωνήσαν να ενθαρρύνουν τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε επικοινωνία, «συμφωνήσαμε να προλαμβάνουμε και όχι να κατεστέλλουμε εντάσεις».

«Επιταχύνουμε την εφαρμογή αποφάσεων που πήραμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη για μεταφορές, ενέργεια, επενδύσεις και στον τουρισμό», είπε επίσης ο κ Τσίπρας. Επίσης όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων και να ωθήσει την περαιτέρω συνεργασία».

Επίσης ο Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων. 

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που η Άγκυρα θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και ζητεί την έκδοσή τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία, η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη και «τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε εμείς τις σεβόμαστε».

Επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για κρίση, αλλά για πολιτική τοποθέτηση, πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε με σαφήνεια απέναντι στους πραξικοπηματίες και στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας ... είπαμε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας». 

Γιλντιρίμ: Οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν

Παίρνοντας τον λόγο ο τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Τα ζητήματα μπορούν και μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας (win-win). Πλησιάζει η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος και η Ελλάδα υπήρξε αρωγός μας».

Απο την πλευρά του ο Μπ. Γιλντιρίμ, απαντώντας στον Έλληνα πρωθυπουργό, σχετικά με τις προκλήσεις στο Αιγαίο τόνισε πως «Λάβαμε υπόψη μας το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων που γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους 8 τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, είπε ότι αυτοί οι «επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν. Η Τουρκία έζησε δύσκολες μέρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πραξικοπηματίες πιστεύουμε ότι δεν θέλουν να κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Το πρώτο τετ - α - τετ Τσίπρα με Γιλντιρίμ 

Νωρίτερα, κατά τις σύντομες δηλώσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον τούρκο Πρωθυπουργό επισημαίνοντας του πως: «Πρέπει να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και τις σχέσεις συνεργασίας». «Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αυτό κάνουμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Ως καλοί γείτονες καμία χώρα δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, τις δυσκολίες. Προσβλέπω στην δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να δώσουμε λύσεις», είπε.

«Τελευταία συνάντηση είχαμε στη Σμύρνη είχε ανοίξει μια θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών. Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι οι σχέσεις συνεργασίας θα είναι προς όφελος των δύο χωρών», τόνισε.

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη «να δούμε με θετικό τρόπο τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με εποικοδομητική διάθεση».  Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στον Μπ. Γιλντιρίμ: «Προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίζουμε τα θέματα με θετικό τρόπο αλώστε όπως ξέρω και εσείς είσαστε των θετικών επιστήμων είσαστε μηχανικός όπως και εγώ αρά πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε έναν θετικό τρόπο στις διαφωνίες που έχουμε να προσεγγίσουμε με θετική διάθεση».

Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για το καλωσόρισμα και τόνισε πως «είναι τιμή μου που με δεχθήκατε εδώ». «Είμαστε γείτονες», συνέχισε «και στην Τουρκία έχουμε ένα ρητό. Ο γείτονας χρειάζεται και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο γείτονας του. Αυτός είναι ο καλός γείτονας».

Ο κύριος Γιλντιρίμ συνέχισε λέγοντας πως «γνωρίζουμε τα προβλήματα σας, έχουμε και εμείς στα σύνορα μας με τη Συρία όπως τα τελευταία χρόνια διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος» και πρόσθεσε: «Τα προβλήματα λύνονται με αλληλεγγύη και καλή θέληση».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα συνεργασίας και καλής θέλησης υπογραμμίζοντας: «πιστεύω ότι αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί είναι πολύ περισσότερα από τα υπάρχοντα προβλήματα». Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συνέχισε λέγοντας: «Να εστιάσουμε στις ευκαιρίες και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τις προκλήσεις που υπάρχουν». «Είμαστε και οι δύο μηχανικοί όπως είπατε και έχουμε πραγματιστικό και θετικό τρόπο σκέψης» συνέχισε και πρόσθεσε: «Να μην μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις».

«Ευελπιστώ ότι η επίσκεψη μου θα συμβάλει στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και σε εμπορικό και σε ανθρώπινο επίπεδο», κατέληξε.