ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικολόγοι Πράσινοι: Να μπει ένα τέλος στη ντροπή της Σούδας στη Χίο

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2017, 12:44 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2017, 12:44
Οικολόγοι Πράσινοι: Να μπει ένα τέλος στη ντροπή της Σούδας στη Χίο
Facebook Twitter Whatsapp

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενούνται  οι πρόσφυγες στη χώρα μας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με αφορμή την σημερινή  παγκόσμια ημέρα προσφύγων ,το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενούνται  οι πρόσφυγες στη χώρα μας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων έχει ως εξής: 

"20 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα προσφύγων σήμερα και δυστυχώς η κατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα μας δεν είναι ακόμα αντάξια των προσδοκιών. Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, παρακολουθούμε καθημερινά τα ανυπέρβλητα προβλήματα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τις τοπικές κοινωνίες που έχουν με το δίκιο τους αγανακτήσει. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου πρέπει επιτέλους να εντατικοποιηθούν και να προχωρήσουν όπως και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε χώρες της ΕΕ αλλά και η αποσυμφόρηση των νησιών με τη μετακίνηση προσφύγων προς δομές φιλοξενίας στην υπόλοιπη ενδοχώρα.

Ιδιαίτερα στο νησί της Χίου η κατάσταση είναι απελπιστική. Αναφέρονται καταγγελίες για κακοποίηση, απαγωγές, σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς οι οποίες και πρέπει να διερευνηθούν. Οι πρόσφυγες διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και με συνεχή απειλή για τη ζωή τους, την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Η Σούδα -που μόνο με την Ειδομένη μπορεί να συγκριθεί ως προς το βαθμό εξαθλίωσης-  δεν μπορεί να προσφέρει τα στοιχειώδη στους πρόσφυγες πόσο μάλλον την ασφάλεια που χρειάζονται οι ανήλικοι/ες πρόσφυγες και οι γυναίκες. Σκηνές στημένες η μία πάνω στην άλλη ως το κύμα, ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και άνθρωποι σε πλήρη απόγνωση. Δύο χρόνια μετά την «έκρηξη» του προσφυγικού κύματος προς τα νησιά μας, είναι απαράδεκτο να βλέπουμε εικόνες σαν αυτές στη Σούδα.  Είναι αδιανόητο ότι η  νέα χωροθέτηση μιας κανονικής δομής με τις στοιχειώδεις έστω υπηρεσίες σκοντάφτει πάνω στη διαφωνία των εμπλεκόμενων φορέων χωρίς να υπολογίζεται το τεράστιο κόστος για τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Ολιγωρία, αναλγησία, ανικανότητα, έλλειψη πολιτικής βούλησης ή όποια άλλη και αν είναι η αιτία, η ύπαρξη ακόμη καταυλισμών όπως η Σούδα  15 μήνες μετά από το κλείσιμο των συνόρων και με τον πακτωλό χρημάτων που έχουν έρθει για τους πρόσφυγες είτε μέσω οργανώσεων είτε μέσω της πολιτείας,  είναι μία πραγματική ντροπή, που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για μία ακόμη φορά ζητάμε την άμεση παύση της λειτουργίας της Σούδας και τη μετακίνηση των προσφύγων σε ασφαλή και αξιοπρεπή δομή, η δημιουργία της οποίας  έχει τόσο τραγικά καθυστερήσει με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τη ζωή και την ασφάλεια των προσφύγων όσο και για την τοπική κοινωνία με την καλλιέργεια -αναπόφευκτα- ενός κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού στο νησί. Επιπλέον απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες εντός του προσφυγικού πληθυσμού –ανήλικοι/ες και γυναίκες- και η ανάπτυξη υπηρεσιών εντός των δομών η λειτουργία των οποίων αφενός θα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους/στις πρόσφυγες που κινδυνεύουν  αφετέρου θα αποθαρρύνει την άσκηση βίας". καταλήγει η ανακοίνωσή τους.