ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαλλιά - κουβάρια στην εξεταστική για τα «ραβασάκια» των πολιτικών στο «Ερρίκος Ντυνάν»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2017, 16:27 / Ανανεώθηκε 26 Ιουνίου 2017, 15:45
Μαλλιά - κουβάρια στην εξεταστική για τα «ραβασάκια» των πολιτικών στο «Ερρίκος Ντυνάν»
Facebook Twitter Whatsapp

Άνοιγμα λογαριασμών ζητά ο Ανδρέας Μαρτίνης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φωτιά άναψε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η αποκάλυψη της ύπαρξης λίστας με τα ονόματα των πολιτικών που ζήτησαν «χάρες» προς το Ερρίκος Ντυνάν για προσλήψεις εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η αρχή έγινε από τα μέλη βουλευτές της ΝΔ, που ανέφεραν το όνομα του πρώην υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τον οποίο ο κ. Μαρτίνης είπε: «ο Κουρουμπλής επί ΠΑΣΟΚ ήταν κάθε τόσο στο γραφείο μου και όταν πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να με βρίζει».

Ακολούθησε διάλλειμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι βουλευτές πήγαιναν και έρχονταν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα ή όχι.

Ωστόσο, όταν η επιτροπή ξεκίνησε εκ νέου, ο πρόεδρος, Αντ. Μαπλωμενάκης, προειδοποίησε πως από τη στιγμή που ακούστηκαν ορισμένα ονόματα θα πρέπει να δοθούν και τα υπόλοιπα.

Κάπου εκεί ο κ. Μαρτίνης δήλωσε πως ούτε επιβεβαιώνει, ούτε απορρίπτει τη λίστα με τα ονόματα, η οποία φέρει την υπογραφή του Χρ. Φαραντάτου, Γ. Γ. του Ντυνάν.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν ήταν αυτό του Κώστα Σταϊκούρα«Είστε σε διατεταγμένη υπηρεσία! Αυτό γίνεται! Αυτό κάνετε!», δήλωσε ο Χρ. Μπουκώρος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της επιτροπής, για να πάρει την απάντηση: « αν δεν είχατε σπάσει τη συμφωνία δε θα είχαμε φτάσει εδώ πέρα».

Μέσα στα ονόματα που ακούστηκαν από τον Δημήτρη Βέττα, είναι και οι Α. Καραμανλής, Κώστας Σημίτης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Αντ. Σαμαράς, Β. Μεϊμαράκης, Β. Βενιζέλος, Κυπραίου, Σαλμάς,  Σουφλιάς, Βουδούρης. « Σας ζήτησε κανείς να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, με τον κ. Μαρτίνη ν’ απαντά: «Μερικοί από αυτούς ναι».

Νωρίτερα, ο κ. Μαρτίνης ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών συγκεκριμένων προσώπων που σύμφωνα με τον ίδιο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν.

Συγκεκριμένα ζήτησε ν’ ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των κ.κ. ΑυγερινούΚαημενάκη, Κολαΐτη (επικεφαλής της ΔΟΥ Κηφισιάς), Γιαννίκου και Παπαγεωργίου (υπάλληλοι του ΣΔΟΕ), Χαραμή, Λιαρόπουλου, Μπερετάνου, Πανταζόπουλου (συνδικαλιστής Ερυθρού Σταυρού), Κοντογιαννόπουλου και Στριγκάρη (ήταν μέλη της επιτροπής για προμήθεια εξοπλισμού)

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Αντ. Μαρτίνης δήλωσε πως ο σημερινός πρόεδρος του Ντυνάν κ. Αυγερινός (εκλεκτός του κ. Γεωργιάδη όπως είπε), παραιτήθηκε από πρόεδρος, με γνωμοδότηση του κ. Καημενάκη πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου παλιότερα λέει ότι δεν χρειάζεται. «Άλλα ο κ. Καημενάκης, τρέμω τι εισηγούνταν στον τότε πρωθυπουργό! Σε ότι αφορά τα νοσήλια», δήλωσε.

Για τον κ. Καημενάκη είπε ότι μπροστά σε αντιπροσωπεία του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ότι τρέχει από δικαστήριο σε δικαστήριο για να βγαίνουν γρήγορα οι αποφάσεις.

«Πως προφυλακίστηκα χωρίς να εξεταστεί ούτε ένας; Αυτό για τον κ. Τσιρώνη. Ένας! Αφήστε τους άλλους! Αν εξετάζονταν! Αλλά έκλεισε αμέσως ο φάκελος γιατί έκαιγε! Και το στέλνει στο συμβούλιο εφετών και ο κ. Πεπόνης το γυρίζει πίσω για περεταίρω ενέργειες. Και παραμένω προφυλακισμένος γι’ αυτό επειδή δεν έκανε τη δουλειά του ο κ. Τσιρώνης ή την έκανε», είπε.

Απαντώντας στις αιχμές που βγήκαν στη δημοσιότητα από τον κ. Λιαρόπουλο, ο Μαρτίνης, είπε πως στην έκθεση της Grant Thornton, γινόταν ξεκάθαρος λόγος για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και την επαγγελματική συμπεριφορά του προσωπικού, την οποία και χαρακτηρίζει «ευχάριστη έκπληξη». Μάλιστα κατέθεσε πρακτικά του Ντυνάν που εμφανίζουν τον κ. Λιαρόπουλο να λέει στους εργαζόμενους: «στις εκλογές που θα γίνουν το Γενάρη για τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού. Εκεί είναι η λύση».

Για τη κ. Δαγκωνάκη, της οποίας το ημερολόγιο (περιείχε σημαντικά έγγραφα σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Μαρτίνη) αναζήτησε η επιτροπή, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, σημείωσε: «τώρα που τη σκιάζει η φοβέρα για να μη χάσει τη θέση της τι να πει; Φυλάχθηκαν τα πάντα σε χώρο της Ημιθέας, φύγανε κιβώτια από εκεί! Φύγανε πολλά στοιχεία από το σπίτι μου όταν έγινε είσοδος αστυνομικών».

«Υπήρχαν τέτοιοι μισθοί, οι οποίοι ήταν ανάλογοι με τον ανταγωνισμό και εν πάση περιπτώσει για τα έτη που μιλάτε ήταν εισήγηση του μάνατζερ του νοσοκομείου, τον οποίο δεν φωνάζει ποτέ ο κ. Τσιρώνης να καταθέσει», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Μαρτίνη σε ερώτηση για τη μισθοδοσία υπεύθυνης Λογιστηρίου στο «Ερρίκος Ντυνάν» από το 2000 και από το 2006 ως γενικής διευθύντριας ύψους 14.000 ευρώ το μήνα σε συνδυασμό με μπόνους 85.000 το 2010.

Στην ερώτηση του κ. Βλάχου για τις αποδοχές ενός γιατρού που πλησίαζαν το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο και το «αν υπήρχαν τέτοιοι μισθοί στους γιατρούς», ο κ. Μαρτίνης απάντησε: «Υπήρχε σύμβαση για τέτοιο γιατρό. Είπα προηγουμένως και αν διαβάσατε τις εξουσίες που είχε δώσει στο «Ερρίκος Ντυνάν» το Δ.Σ. και οΕρυθρός Σταυρός στον κ. Κάντη ποιος τα κανόνιζε, εάν κοιτάξετε ποιοι ασχολήθηκαν με τον εξοπλισμό, θα το καταλάβετε και αν κοιτάξετε από ποιου ατόμου ζητώ το άνοιγμα των λογαριασμών, επίσης θα το καταλάβετε».