ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και την ανάπτυξη

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2017, 21:05 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2017, 23:07
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και την ανάπτυξη
Facebook Twitter Whatsapp

Την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνια προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα σε ανοιχτή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στις Βρυξέλλες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνια προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα σε ανοιχτή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στις Βρυξέλλες.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρωθυπουργός το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο μετά την συμφωνία του τελευταίου Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η επιλογή μας ήταν από την αρχή να μην ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα, να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωττους.»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών και χαμηλών στρωμάτων και των ανέργων. «Και ούτε που πέρασε απ το μυαλό μας να δραπετεύσουμε από την πολιτική ευθύνη που μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός ούτε και να παραδώσουμε το λαό μας σε εκείνες τις δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της πιο διεφθαρμένης μερίδας της ολιγαρχίας που υπόσχονται ένα μέλλον ατέλειωτης λιτότητας, κοινωνικής ανασφάλειας και ανεργίας».

Σημείωσε ότι τώρα, από το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 και μετά, «ίσως είναι η πρώτη φορά που νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή μας να μείνουμε και να παλέψουμε, φτιάχνοντας συμμαχίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, διαπραγματευόμενοι σκληρά, προσπαθώντας να ανοίγουμε παράθυρα ελπίδας στο σκοτάδι του ευρωπαϊκού κατεστημένου».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο της επιστροφής στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, το σημείο από το οποίο η έξοδος από τα μνημόνια της λιτότητας είναι ορατό, καθαρό και μη αναστρέψιμο». Τόνισε πως «μετά τη συμφωνία στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, αυτό το σημείο έχει ημερομηνία και αυτή είναι το επόμενο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του 2018».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν την νεοφιλεύθερη συναίνεση.

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη σήμερα, είπε ότι δεν εμπνέει και δεν ελκύει, συμπληρώνοντας ότι η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη. «Πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της.Αξίζει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί και ζητώ την συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων.»

«Για να πάρει η Ευρώπη την μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμη ο  κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι φορείς, όπως το Eurogroup πρέπει να λειτουργουν περισσότερο δημοκρατικά, αναφέροντας ότι «για εμάς εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού.»