ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Αυγενάκης: Μεγάλο πρόβλημα με τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2017, 16:14 / Ανανεώθηκε 28 Ιουνίου 2017, 12:45
Λ. Αυγενάκης: Μεγάλο πρόβλημα με τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου
Photo: sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι ασθενείς, αυτοί που χρειάζονται εντατική θεραπεία, εστίασε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι ασθενείς, αυτοί που χρειάζονται εντατική θεραπεία, εστίασε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

«Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και αν βρεθεί διαθέσιμη κλίνη, αυτή είναι η κατάσταση που ζουν οι ασθενείς του Ηρακλείου, οι οποίοι περιμένουν στους προθαλάμους των νοσοκομείων να ενημερωθούν αν και σε ποια ΜΕΘ θα νοσηλευθούν τελικά. Το πρόβλημα οξύνεται από τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στο νησί πολλαπλασιάζει το ήδη οξυμμένο πρόβλημα αντιμετώπισης περιστατικών που χρήζουν εντατικής νοσοκομειακής φροντίδας.

Η μεταφορά των ασθενών, λόγω έλλειψης κλίνης ΜΕΘ, σε άλλη διαθέσιμη μονάδα σε μακρινή απόσταση επιβαρύνει την κατάσταση του ασθενούς με κίνδυνο της ζωής του, ενώ, ταυτόχρονα, επιφορτίζει την οικογένειά του με ανυπολόγιστο ψυχολογικό και οικονομικό κόστος» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, ενός νοσοκομείου 700 κλινών που διαθέτει μόνο 12 κρεβάτια εντατικής, είναι γεμάτες, ενώ οι διαθέσιμες κλίνες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Επισημαίνεται ότι στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ υπάρχουν 5 κενές θέσεις γιατρών, ενώ αν η μονάδα είχε στη διάθεσή της επιπλέον 6 νοσηλεύτριες, θα μπορούσε να ανοίξει 2 ακόμα κρεβάτια. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη ΜΕΘ του Βενιζελείου, όπου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από τα 12 κρεβάτια που υπάρχουν, λειτουργούν μόνο τα 9, που είναι γεμάτα τις περισσότερες φορές. Και για εδώ, επισημαίνεται ότι αν η μονάδα είχε στη διάθεσή της τις επιπλέον 6 νοσηλεύτριες που έχουν ζητηθεί, θα μπορούσε να λειτουργήσει όλες τις κλίνες ΜΕΘ» πρόσθεσε.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις και τα προβλήματα στην Υγεία διότι η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης επηρεάζει δυσμενώς τον νευραλγικό αυτόν τομέα, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και για τις οποίες φορολογούνται» επεσήμανε.

Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση κάλυψη των νοσοκομείων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργούν όλες οι κλίνες των ΜΕΘ και ΜΑΦ και να παρέχονται οι κατάλληλες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας αναφορικά με την αντιμετώπιση αυξημένου αριθμού περιστατικών που χρήζουν οξείας νοσοκομειακής φροντίδας την τουριστική περίοδο, σε περιοχές με μεγάλο αριθμό επισκεπτών;
.