ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Παυλόπουλος σε Άγκυρα: Δεν είναι δυνατόν να μην σέβεστε μνημεία

Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2017, 11:25 / Ανανεώθηκε 23 Ιουνίου 2017, 12:11
Πρ. Παυλόπουλος σε Άγκυρα: Δεν είναι δυνατόν να μην σέβεστε μνημεία
Facebook Twitter Whatsapp

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τη νέα τουρκική πρόκληση να διαβαστεί το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τη νέα τουρκική πρόκληση να διαβαστεί το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι μνημεία, όπως η Αγία Σοφία, και να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή σου προοπτική είναι ανοιχτή.

"Λέμε, λοιπόν, προς τους γείτονές μας ότι θα πρέπει: Πρώτον, να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.  Δεύτερον, να σέβονται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, και πάλι στο σύνολό του.  Και επίσης, πρέπει να υπάρχει πλήρης σεβασμός στην Ιστορία και στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Αυτή η προϋπόθεση, ο σεβασμός της Ιστορίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, έχει μεγάλη σημασία γιατί αυτός ο σεβασμός είναι αμάχητο τεκμήριο ως προς την θέληση καθενός για φιλία και καλή γειτονία.  Και αντιθέτως, η έλλειψη σεβασμού προς την Ιστορία, προς τον Πολιτισμό, αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό τεκμήριο ότι κάποιος δεν επιθυμεί αυτή την φιλία και την καλή γειτονία.  Ιδίως μάλιστα, όταν έχουμε φαινόμενα τα οποία προσβάλουν την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως αυτά τα οποία παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό.  Αυτά δείχνουν, από Χώρες στις οποίες η Ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή, ότι δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως π.χ. την Αγία Σοφία, και από εκεί και πέρα να θεωρείς ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή.  Η Ευρωπαϊκή προοπτική - το είπα και πριν, το επαναλαμβάνω -  είναι ανοιχτή προς όλους" συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος για να καταλήξει: "Αλλά εξίσου, πρέπει να τονίσω, ότι η προοπτική αυτή εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και της Ιστορίας καθώς και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού".