ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των συμβασιούχων με ανευθυνότητα

Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2017, 14:08 / Ανανεώθηκε 26 Ιουνίου 2017, 17:51
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «χειρίστηκε το θέμα των συμβασιούχων με μεγάλη ανευθυνότητα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οριστικό είναι όπως φαίνεται το αδιέξοδο στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τα «βουνά» σκουπιδιών αφού άκαρπη ήταν η συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Πάνο Σκουρλέτη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «χειρίστηκε το θέμα των συμβασιούχων με μεγάλη ανευθυνότητα και χωρίς να πει την αλήθεια».

«Ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε αλόγιστα και οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν διαρκώς με τρόπο αντισυνταγματικό. Το σημερινό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο. Και έχει προκύψει τη χειρότερη δυνατή στιγμή - μέσα στο καλοκαίρι - με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να απειλείται η δημόσια υγεία και να αμαυρώνεται το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Αλλά η Κυβέρνηση επέλεξε να μας αγνοήσει, όπως επέλεξε να αγνοήσει και την πραγματικότητα. Έτσι φθάσαμε στην σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις. Και πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική λύση η οποία να σέβεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, αλλά και να μην παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις και το Σύνταγμα. Δυστυχώς, οι προτάσεις της Κυβέρνησης εγκυμονούν νέους νομικούς κινδύνους και τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας: 

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη:

  • Πρέπει να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων που εξαπατήθηκαν από την Κυβέρνηση.  Καταθέτουμε στη Βουλή σχετική τροπολογία. 
  • Πρέπει, όμως, να πούμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
  • Πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα.
  • Τέλος, πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία.  Έτσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο. 

«Είναι σαφές ότι την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων θα πρέπει να την έχει  αποκλειστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Πολιτεία παρέχει τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία για να γίνει αυτό. Δεν είναι, όμως, δουλειά του Κράτους να καθορίζει πως θα μαζεύονται τα απορρίμματα στην Ηγουμενίτσα ή στην Ικαρία…», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατέληξε: 

«Η Νέα Δημοκρατία έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση όλο αυτό διάστημα. Εμείς δεν δίναμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει και να παίζει με την υγεία των πολιτών. Οι καταλήψεις πρέπει να σταματήσουν τώρα και το τακτικό προσωπικό των δήμων να επιστρέψει στην εργασία του, ώστε να καθαρίσουν οι πόλεις μας».