ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση Π. Σκουρλέτη – Μ. Βορίδη για τους συμβασιούχους - Κατατέθηκε η ρύθμιση για τα όρια ηλικίας

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2017, 14:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2017, 18:11
Σύγκρουση Π. Σκουρλέτη – Μ. Βορίδη για τους συμβασιούχους - Κατατέθηκε η ρύθμιση για τα όρια ηλικίας
Facebook Twitter Whatsapp

H συνεδρίαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ άρχισε στις 16:00

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στη ΝΔ, στην οποία και καταλόγισε απόπειρα μη επίλυσης του προβλήματος με τα σκουπίδια, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Παράλληλα ανακοίνωσε δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις που απαλείφουν από την κατατεθείσα τροπολογία, το προσδιορισμένο όριο ηλικίας για συμμετοχή στον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή, δήλωσε πως ο ίδιος δεν δημιούργησε ποτέ τη παραμικρή προσδοκία ότι μετά το πέρας της 31ης/12, οι συμβάσεις εκείνων που εργάζονται στη καθαριότητα των δήμων θα μετατραπούν αυτόματα σε αορίστου χρόνου. «Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανακριβές. Αντίθετα, διαχώρισα εκείνες τις περιπτώσεις των δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, όπου επί δεκαετίες εργάζονται καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες», δήλωσε και κάλεσε τα κόμματα να «κάτσουν στο τραπέζι» και να συζητήσουν τη λύση του προβλήματος.

«Υπάρχει περιορισμός από τα ανταποδοτικά έσοδα που πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των υπαλλήλων. Οι δήμαρχοι πρέπει να μας καταθέσουν τις ανάγκες τους. Ξεκινάμε με 2,5 χιλιάδες θέσεις εργασίας», είπε και σημείωσε: «μπορούμε να βάλουμε κανόνες σε αυτό το θολό τοπίο. Η ΝΔ λέει δώστε δεδουλευμένα και αποχώρηση».

Ωστόσο ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ, λέγοντας πως δια του αρχηγού της υποστηρίζει, την επιλογή της πληρωμής των δεδουλευμένων, την αποχώρηση των εργαζομένων από τους δήμους και την υιοθέτηση της λογικής των ΣΔΙΤ. Μάλιστα κατήγγειλε πως η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατευθύνεται στο να μην υιοθετήσει τη πρόταση για αναστολή της απεργίας και σημείωσε: « επιλέγετε να βυθίζεται η Αθήνα και η χώρα στα σκουπίδια για να παραδώσετε το τομέα αυτό στα κερδοσκοπικά συμφέροντα που υπηρετείτε».

«Γιατί αρνείστε το αυτονόητο; Η ΚΕΔΕ είπε ότι δεν θέλουμε να περάσουν οι υπηρεσίες σε ιδιώτες. Εσείς προτείνετε, καμία πρόσληψη και συνέχιση του καθεστώτος που υπάρχει για να βάλετε ανθρώπους δικούς σας να φέρουν ιδιωτικές εταιρίες».

Βορίδης: «Είστε εγκλωβισμένοι στη καταστροφή που οι ίδιοι προκαλέσατε»

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης τόνισε προς τον κ. Σκουρλέτη ότι «εσείς θέλετε εγκλωβισμένοι στη καταστροφή και το χάος, να κάνετε ρυθμίσεις για να εμφανίζεται ο Τσίπρας, ως σώζων του προβλήματος που ο ίδιος δημιούργησε. Είστε όμηροι των καταστάσεων που έχετε δημιουργήσει».

Ακόμα, προειδοποίησε πως με τη ρύθμιση της κυβέρνησης δίνεται λύση μόνο για τους 2.500. εργαζόμενους ενώ οι υπόλοιποι 7.500 μένουν εκτός. Όπως είπε με τη κυβερνητική τροπολογία όσοι εργάζονται παρατείνεται η σύμβασή τους μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ. «Δίνετε παράταση! Τις σας είπε όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις παρατάσεις; Ότι δεν επιτρέπονται», σημείωσε με νόημα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραχώρησης των αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες, ο κ. Βορίδης, είπε ότι υπάρχει ήδη ρύθμιση που ορίζει πως σε περίπτωση που αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, συνεκτιμώντας τα δεδομένα, μπορεί να αναθέσει σε ιδιώτες τη καθαριότητα.

«Θέλω να εμπιστευτούμε την αυτοδιοίκηση! Η Ικαρία να μπορεί να αποφασίσει τον τρόπο που θα μαζέψει τα απορρίμματά της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνεδριάζει η ΠΟΕ - ΟΤΑ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Τις τέσσερις προτάσεις της κυβέρνησης, ώστε να εκτονωθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων και έχουν μετατρέψει πολλές περιοχές σε «χωματερή», παρουσίασε στη συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στην σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Πιο αναλυτικά, μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ. Τράκα, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν νέες προτάσεις από τον πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ενώ στην τροπολογία που αναμένεται να εισαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια προς ψήφιση, υπάρχουν βελτιώσεις.

«Θα συζητήσουμε τις προτάσεις αυτές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο ίδιος, σε ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε ότι δεν υπάρχει κακό κλίμα ανάμεσα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και στον Πάνο Σκουρλέτη, παρά τη χθεσινή απόρριψη της πρότασής τους από τον ίδιο, καθώς όπως είπε: "δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε".

Σε μια ταυτόχρονη εξέλιξη, η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, ξεκίνησε στις 16:00.