ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση στη Βουλή για τις αμοιβές των στελεχών του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 28 Ιουνίου 2017, 20:21 / Ανανεώθηκε 28 Ιουνίου 2017, 20:21
Σύγκρουση στη Βουλή για τις αμοιβές των στελεχών του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Ποια περιουσιακά στοιχεία εντάσσονται στο ΕΔΙΣ 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τους φορείς του Δημοσίου, επιχειρήσεις και οργανισμούς που περνούν στον περιβόητο υπερταμείο, ανέφερε κατά την τοποθέτησή της η επικεφαλής του ΕΔΙΣ, Ουρανία Αικατερινάρη. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε έντονο κλίμα τόσο αναφορικά με τις αμοιβές των στελεχών του Υπερταμείου, όσο και γι αυτές του ΤΧΣ.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, η κ. Αικατερινάρη, δήλωσε πως δεν στο Υπερταμείο έχουν μπει οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, ΟΑΣΑ (3 εταιρίες), ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΒΟ ΕΛΤΑ, τμήμα ΔΑΑ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου, Κεντρικές Αγορές Θεσσαλονίκης Αθήνας. Συνολικά όπως είπε πρόκειται για 18 με 20 εταιρίες που «αυτή την στιγμή ξέρουμε οι μετοχές τους θα περάσουν στην ΕΔΙΣ».

Μάλιστα η κ. Αικατερινάρη αφού διευκρίνισε πως στο Υπερταμείο δεν περιλαμβάνεται ο ορυκτός πλούτος και οι ραδιοσυχνότητες, δήλωσε πως οι περισσότερες ΔΕΚΟ είναι ελλειμματικές, γεγονός που επιβάλει να «έρθουν εταιρίες με σχέδια αναδιάρθρωσης για να γίνουν πιο αποτελεσματικές ή να μειώσουν τα ελλείμματα».

«Μπαίνουν κανόνες διαφάνειας, να παρέχουν υπηρεσίες με τον τρόπο και το κόστος που πρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δημιουργήθηκε ένταση τη στιγμή που οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για τις αμοιβές τόσο της κ. Αικατερινάρη όσο και του προέδρου Γ. Διαμαντόπουλου.

«Είναι Βουλή εδώ, όταν καταφρονητικά λέτε θα σας πω έξω, είστε υποχρεωμένος να το πείτε, δεν είναι κρυφό από λαό, δεν συστάθηκε συμμορία, φορέας είναι, να το πείτε πριν φύγετε», ανέφερε μέσα σε ένταση ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, με τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μ. Μπαλαούρα να προτρέπει τα στελέχη του Υπεραταμείου να αποκαλύψουν τις αμοιβές τους. Τελικά ο κ. Διαμαντόπουλος δήλωσε πως αμείβεται με τον ποσό των 75.000 ευρώ, ενώ η κ. Αικατερινάρη-ως διευθύνουσα σύμβουλος- με 270.000 ευρώ.

Κόντρα Ευ. Τσακαλώτου – Χρ. Σταϊκούρα

Νωρίτερα σημειώθηκε πολιτική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα. Αφορμή αποτέλεσε αναφορά του κ. Σταϊκούρα σε αύξηση κατά 55.000 ευρώ στις απολαβές του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ«Είναι πολιτικές ανακρίβειες», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος, εκνευρισμένος, σημειώνοντας: «με νοιάζει ότι είστε υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και δεν έχετε διαβάσει το νόμο. Λέτε συνειδητά ψέματα ότι με απόφαση του υπουργού βγαίνουν οι μισθοί. Βάλτε έναν συνεργάτη σας να διαβάσει το νόμο πως βγαίνουν οι μισθοί. Είσαστε απαράδεκτος».

«Δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό», αντίτεινε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «λέτε ότι είπα ψέματα αλλά έχετε κατοχυρώσει αυτόν τον όρο. Δεν σας μίλησα ποτέ στον ενικό. Σέβομαι το ρόλο σας. Εσείς που έχετε δεσμευτεί για 15.000 και κάνετε τα αντίθετα. Πόσες είναι οι απολαβές του ΤΧΣ σήμερα; Το ερώτημά μου είναι ποιες είναι οι απολαβές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Οι απολαβές του ΤΧΣ είναι σήμερα 270.000, 55.000 περισσότερα από το 2014».

«Δεν ορίζω εγώ τους μισθούς», επανήλθε ο κ. Τσακαλώτος με τον κ. Σταϊκούρα να λέει: «δεν είναι έτσι. Λέει ψέματα ο υπουργός».

Στη συνέχεια ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα στιχομυθία με τον υπουργό να λέει: «πες μας τι λέει ο νόμος. Λέτε ψέματα», και τον τομεάρχη οικονομίας της ΝΔ να επιμένει: «θα μπορούσε να μην δεχθεί τις 270.000 ευρώ ο Τσακαλώτος».

Αξίζει να επισημανθεί πως πηγές της ΝΔ, ανέφεραν σε δημοσιογράφους πως το 2014, ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΤΧΣ, αμειβόταν με 214.000 ευρώ, επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη το ποσό έπεσε στα 129.000 ευρώ, αλλά με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, η αμοιβή ανέβηκε και πάλι στα 220.000 ευρώ. Τελικά, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές «η σημερινή κυβέρνηση έβαλε ανώτατο όριο τα 270.000 ευρώ».

Στη συνέχεια ωστόσο και εκεί που φαίνονταν τα πνεύματα να ηρεμούν, η συζήτηση φάνηκε και πάλι να εκτρέπεται. Αφορμή αποτέλεσε αυτή τη φορά η αποχώρηση του κ. Τσακαλώτου από την αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

«Ο υπουργός αποχωρεί! Είναι πρωτοφανές! Δεν υπάρχει προηγούμενο!», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «οι Έλληνες πολίτες είδαν την εικόνα! Ο υπουργός Οικονομικών έφυγε από την έδρα. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό».

Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον υπουργό, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάκης Μπαλαούρας, δήλωσε πως ο κ. Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ευ. Τσακαλώτος: Αποτέλεσμα συμβιβασμών η πολιτική μας

Κατά την τοποθέτησή του, πάντως ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μετάλλαξη. Όπως υποστήριξε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποστεί μετάλλαξη. «Δεν υπέστη ό,τι ο Απόστολος Παύλος στον δρόμο για την Δαμασκό» επεσήμανε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η πολιτική που ασκεί το κυβερνών κόμμα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών.

«Δεν έγινε μετάλλαξη, αλλά συμβιβασμός και μέσα σε αυτόν τον συμβιβασμό κρατήσαμε το μωρό και πετάξαμε το μπουγαδόνερο» είπε.

Αναφερόμενος στα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων σημείωσε πως «θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτόν τον συμβιβασμό να προστατεύσουμε όσα είναι δημόσια. Τεράστια η διαφορά του Υπερταμείου με το δικό σας ΤΑΙΠΕΔ. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες εταιρείες με διάρκεια ζωής λιγότερα από 50 χρόνια. Είναι ταμείο που έχει και αποκρατικοποιήσεις και αύξηση περιουσίας με άλλους τρόπους».

Ο ίδιος υποστήριξε, δε, ότι οι πολίτες γνώριζαν την ύπαρξη του Υπερταμείου, όταν προσήλθαν στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015. «Πήγαμε στον λαό με αυτόν τον συμβιβασμό. Είναι προφανές ότι, αν δεν είχαμε την πίεση των πιστωτών, δεν θα είχαμε αυτό το Ταμείο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο -δεν πανηγυρίζουμε- είπαμε ως Αριστερά πως κάθε εμπόδιο σε καλό και πετύχαμε ότι τα μισά έσοδα θα πάνε για επενδύσεις και διαπραγματευτήκαμε ότι η αύξηση της αξίας δεν θα γίνει μόνο με ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και με άλλα μέσα. Όσοι έχουν περισσότερη φαντασία, καταλαβαίνουν ότι μπορείς να πάρεις ακίνητο με περιορισμένη αξία και με ιδιωτικό χρήμα να το αξιοποιήσεις» υπογράμμισε.