ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για την απαγόρευση της συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια

Δημοσίευση 28 Ιουνίου 2017, 22:06 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2017, 08:38
Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για την απαγόρευση της συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια
Facebook Twitter Whatsapp

Πολιτική σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την απόφαση της αστυνομίας να επιβάλει απαγόρευση διαδηλώσεων αύριο στα Εξάρχεια και το Κολωνάκι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την απόφαση της αστυνομίας να επιβάλει απαγόρευση διαδηλώσεων αύριο στα Εξάρχεια και το Κολωνάκι.

Υπενθυμίζεται πως για αύριο ήταν προγραμματισμένη τόσο η εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ στην πλατεία Εξαρχείων, όσο και η αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στην πλατεία Κολωνακίου.

Η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο για «επισφράγιση της συνολικής αποτυχίας της Κυβέρνησης». «Η σημερινή απόφαση απαγόρευσης της αυριανής συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ αποτελεί επισφράγιση της συνολικής αποτυχίας της Κυβέρνησης και στον τομέα της ασφάλειας.  Για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει:

«Η απόφαση είναι πρόκληση για την δημοκρατική ελληνική κοινωνία. Για κάθε πολίτη αυτής της χώρας που θέλει να αισθάνεται ελεύθερος και ασφαλής. Παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αντιλήψεις αυταρχισμού. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα με σαφήνεια. Συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αστυνομικών και εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους».

«Επισήμανε, όμως, ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την έκφραση του δικαιώματος τους από τη στιγμή που έχει ληφθεί η νόμιμη άδεια για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης. Ο κ. Τόσκας αν είχε στοιχειώδη ευθιξία σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί.  Αλλά προφανώς ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Τσίπρα...», καταλήγει η ΝΔ. 

Απαντώντας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως «υποθάλπει τεχνητές κρίσεις με μορφή «ανταρτοπολέμου» προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη. Οι προσπάθειές της πέφτουν στο κενό. Η χώρα θα προχωρήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν».

Πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρούσαν τις προηγούμενες μέρες να πείσουν ότι δεν έχουν σχέση με την συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια. Σήμερα, και λίγα μόλις λεπτά μετά την απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής για την απαγόρευση της συγκέντρωσης, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ επιβεβαιώνει ποιος ήταν ο εμπνευστής και διοργανωτής της προβοκάτσιας».

«Αυτό το ξέραμε και δεν μας εκπλήσσει. Όμως, το να μιλά για αυταρχισμό η πολιτική δύναμη που είχε διαλύσει βιαίως δεκάδες ειρηνικές συγκεντρώσεις πολιτών, είχε χρησιμοποιήσει άσκοπα τόνους χημικών και λειτουργεί ως πλυντήριο της Χρυσής Αυγής, ξεπερνάει ακόμη και το δικό της όριο αυτοεξευτελισμού. Για να  μη μιλήσουμε για την παραπομπή  σε «άλλες εποχές»,   όταν αυτή γίνεται από το κόμμα των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη. Η δημιουργία κλίματος τεχνητής έντασης, ο καιροσκοπισμός και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν ξεγελάνε κανέναν» σημειώνει η ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ο κ. Τόσκας μέσα στην απελπισία του προκαλεί την κοινή λογική. Η ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται τόση ανικανότητα. Ας βρει την στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί», ανταπάντησε η Νέα Δημοκρατία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Τις ενστάσεις της για την απόφαση που έλαβε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ εξέφρασε μέσω μιας αιχμηρής ανακοίνωσης η ΠΟΑΣΥ. Όπως αναφέρουν, «Ας έχουν οι διοικούντες ολόκληρη την ευθύνη της δικής τους δειλίας».

«Η επιδίωξή μας» επισημαίνει η ΠΟΑΣΥ, «να ξεκινήσει επιτέλους διάλογος για ένα θέμα που όλοι γνωρίζουν και υποκρίνονται τον ανήξερο, θα επιτευχθεί αν όχι αύριο, λίγο αργότερα. Δεν θα έχουν οι διοικούντες για πολλές φορές το σθένος να ακυρώνουν ή και να καταργούν τον διάλογο. Είμαστε περήφανοι για την πρωτοβουλία μας, την οποία την υποστηρίζει η πλειονότητα της Ελληνικής Κοινωνίας. Τα θέματα λύνονται με διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες πιστεύουμε και υπηρετούμε παντοτινά». Καταλήγοντας τονίζουν με νόημα «Θα επανέλθουμε...».