ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση του Ν. Παππά για την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas –Sat3

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2017, 21:59 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2017, 21:03
Η απάντηση του Ν. Παππά για την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas –Sat3
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση στις αιτιάσεις των όσων γράφτηκαν σήμερα αναφορικά με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas –Sat3, δίνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς ο οποίος και παρακολούθησε την διαδικασία από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απάντηση στις αιτιάσεις των όσων γράφτηκαν σήμερα αναφορικά με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas –Sat3, δίνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς ο οποίος και παρακολούθησε την διαδικασία από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας.

Ο κ. Παππάς σημειώνει ότι η ελληνική κοινή γνώμη έχει καλωσορίσει την εκτόξευση του δορυφόρου ενώ άφησε σαφείς αιχμές στις προηγούμενες κυβερνήσεις καταλογίζοντας τους αμέλεια επί του θέματος.

Ολόκληρη η απάντηση του Νίκου Παππά

Αγαπητοί φίλοι, η ελληνική κοινή γνώμη έχει καλωσορίσει την εκτόξευση του δορυφόρου που καταλαμβάνει την ελληνική τροχιακή θέση στο διάστημα (39 μοίρες ανατολικά).Η τροχιακή θέση είναι περιουσία και, κατά μία έννοια, έδαφος της χώρας. Αποτελεί συνεπώς εγκληματική αμέλεια το να απεμπολείται.Δυστυχώς αυτή ήταν η επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων.Όταν πουλήθηκε ο ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom δυστυχώς πουλήθηκε και ο δορυφόρος. Ήταν μια επιλογή που ζημίωσε τη χώρα. Η χώρα θα μπορούσε να έχει κρατήσει το δορυφόρο και να αξιοποιεί, να απολαμβάνει, αλλά και να παρέχει κρίσιμες δορυφορικές υπηρεσίες.Με το δορυφόρο πουλημένο η χώρα μπορεί μόνο να αγοράζει δορυφορικές υπηρεσίες και εξαρτά την πρόσβασή της σε αυτές από άλλους Η Deutsche Telekom μεταπώλησε το δορυφόρο στο κονσόρτσιουμ αραβικών κρατών ARABSAT. Ήταν μία επιλογή εξαιρετικά συμφέρουσα για τη DT, αλλά επιζήμια για τα συμφέροντα της Ελλάδας.Η Ελλάδα λοιπόν, από εκεί που είχε δικό της δορυφόρο έμεινε μόνο με το δικαίωμα στην ελληνική τροχιακή θέση, το οποίο επίσης θα χάνονταν εάν δεν υπήρχε καινούρια σύμβαση και νέος δορυφόρος.Είναι προφανές ότι υπήρχε μεθόδευση μετατροπής της χώρας από ιδιοκτήτη και παραγωγό δορυφορικών υπηρεσιών σε πελάτη. Όπως επίσης είναι προφανές ότι κάποιοι θα έβγαζαν πολλά χρήματα βασιζόμενοι στην πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτός ο δορυφορικός ακρωτηριασμόςΗ κυβέρνηση μας, λοιπόν, έπρεπε γρήγορα να διαχειριστεί την οδυνηρή αυτή κατάσταση και να βελτιώσει τη θέση της χώρας μέσα σε χρονικά περιθώρια πολύ στενά. Συγκροτήθηκε λοιπόν άμεσα επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ η οποία και κατέγραψε λογικές απαιτήσεις της χώρας απέναντι στη διαχειρίστρια εταιρεία του δορυφόρου.Η διαπραγμάτευση με τη διαχειρίστρια εταιρεία ολοκληρώθηκε στην ώρα της και είχε εξαιρετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η χώρα αξιοποιούσε 1,1 αναμεταδότες και τώρα θα έχει επτά. Θα διατεθούν επίσης και τρεις κόμβοι δορυφορικών επικοινωνιών για αμυντικούς και πολιτικούς σκοπούςΑυτή είναι η αρχή ενός ενάρετου κύκλου ανάπτυξης του τομέα των διαστημικών εφαρμογών και υπηρεσιών στην Ελλάδα. Το επόμενο άμεσο βήμα είναι η συγκρότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι και η δική μας απόφαση. Ακούσαμε βέβαια ανοησίες αλλά και ψέματα από ακροδεξιούς ψεύτες και από άλλους αδαείς. Πολύ λίγη σημασία έχουν αυτά, απέναντι στο γεγονός ότι η χώρα ανακτά το εκτόπισμα της στον τομέα του διαστήματος. Σε κάποιους αυτό δεν αρέσει. Ας καταλάβουν, όμως, ότι ο καιρός που μπορούσαν να αρμέγουν τη χώρα με όλους τους τρόπους πέρασε.