ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Θεοχαρόπουλος: Οι προσκλήσεις του Αλ. Τσίπρα είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2017, 20:25 / Ανανεώθηκε 30 Ιουνίου 2017, 20:45
Θ. Θεοχαρόπουλος: Οι προσκλήσεις του Αλ. Τσίπρα είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα
Facebook Twitter Whatsapp

Η ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Να ανταποκριθούμε επιτέλους στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Το προγραμματικό και πολιτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την χώρα. Στιγμή που απαιτεί μια νέα πορεία και μια γενναία αλλαγή πολιτικής», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «Ο πολιτικός χρόνος πλέον έχει άλλη βαρύτητα και δυναμική».

«Μπροστά για την Ελλάδα»

«Τώρα πρέπει να ξεδιπλώσουμε το όραμά μας, τις σκέψεις και τις προτεινόμενες πολιτικές που θα βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος και συμπλήρωσε: «Το σύνθημα μας είναι «Μπροστά για την Ελλάδα». Μπροστά όμως, κοιτώντας προς τα πίσω και το παρελθόν, δεν γίνεται. Η δικαίωση του παρελθόντος μπορεί να ακούγεται ευχάριστη, αλλά δεν αφορά παρά ελάχιστους στην κοινωνία. Η προσδοκία για το μέλλον είναι αυτή που κινητοποιεί τους πολίτες».

Το πρόγραμμα μας για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση

«Το στίγμα μας μετουσιώνεται στην πρότασή μας για ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που έχει ανάγκη η χώρα για να υπερβεί την κρίση. Ένα σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και ανατροπές με μεταρρυθμίσεις που είναι υπέρ της πλειοψηφίας, που αφαιρούν προνόμια από μικρές αλλά ισχυρές ομάδες που αξιοποίησαν την πρόσβαση τους στο πελατειακό σύστημα. Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αυτοσκοπός ή «μόδα», αλλά έχουν πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Προοδευτικές ανατροπές που αναιρούν τις παθογένειες που γέννησαν την κρίση», είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Με εξυγίανση και ριζικές αλλαγές του πολιτικού συστήματος, όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η αλλαγή στον τρόπο παροχής της βουλευτικής ασυλίας, η ίση φορολογική αντιμετώπιση των βουλευτών με όλους τους πολίτες, η ύπαρξη ανώτατου ορίου θητειών για συνεχόμενη βουλευτική θητεία», είπε.

«Επώδυνες οι αυταπάτες»

«Οι αυταπάτες και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ότι έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία. Τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί δεσμεύουν την χώρα για πολλά χρόνια υπονομεύοντας την πιθανότητα εξόδου από την κρίση» ξεκαθάρισε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε: «Με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup η χώρα οδηγείται σε διαρκή λιτότητα. Η κυβέρνηση προ-νομοθέτησε απαράδεκτα μέτρα λιτότητας, συμφώνησε σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά έτη χωρίς καν να πετύχει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και κυρίως την αναδιάρθρωση του χρέους. Όλα αυτά απλώς για να πάρουν τη δόση. Χάσανε και στα τρία μέτωπα: χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση».

«Προοδευτικές συνεργασίες»

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τελευταία σε προοδευτικές συνεργασίες. Στην χώρα μας όμως ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ και τολμά και μιλά για προοδευτικές κυβερνήσεις. Μάλλον αυτοκριτική για τις ασκούμενες πολιτικές κάνει, αλλιώς δεν εξηγείται», είπε και συνέχισε: «Εξάλλου οι ψευδεπίγραφες προσκλήσεις του κ. Τσίπρα είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τακτικισμοί μπροστά στα αδιέξοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με την επιλεκτική του συνεργασία δύο φορές με την εθνικολαϊκιστική δεξιά. Και μετά από όλα αυτά ο κ. Τσίπρας αναζητά προοδευτικό προσανατολισμό για μετά το τέλος των μνημονίων. Είναι πιθανό με αυτά που υπογράφει βέβαια να εννοεί μετά το 2060 ή για μετά από έναν αιώνα, αλλά όπως θα έλεγε και ένα άλλο «προοδευτικό» κυβερνητικό στέλεχος, ο Ζουράρης «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι τότε;» Ας τον αναζητήσει λοιπόν καλύτερα ο κ. Τσίπρας τον προοδευτικό προσανατολισμό εντός της κυβέρνησης του, στους ΑΝΕΛ, στην καραμανλική πτέρυγα της δεξιάς, στους «γνήσιους αριστερούς» όπως ο Πολάκης. Η κοινωνία εξάλλου αντιλαμβάνεται αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια προ των αδιεξόδων που έρχονται».