ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζανακόπουλος: Ορόσημο η απόφαση του Eurogroup - Η ΝΔ συνεχίζει την καταστροφολογία

Δημοσίευση 1 Ιουλίου 2017, 20:57 / Ανανεώθηκε 1 Ιουλίου 2017, 22:54
Δ. Τζανακόπουλος: Ορόσημο η απόφαση του Eurogroup - Η ΝΔ συνεχίζει την καταστροφολογία
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα ορόσημο αποτελεί η απόφαση του Eurogroup ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η θετική συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία σημαίνει ότι η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποτέλεσε ένα ορόσημο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ουσιαστικά ότι οι εξελίξεις διέψευσαν την καταστροφολογία κομμάτων και εξουδετέρωσαν την επιχειρηματολογία τους απέναντι στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία, γεγονός που τα οδηγεί να κατευθύνουν την πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα άσχετα με την οικονομία.
 
Ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή για την οικονομία, υποστήριξε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν πήρε τίποτα η κυβέρνηση, είναι "μια φάση πίσω" και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση, γιατί το αίτημα για τη συζήτηση είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup και από τότε έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά. Είπε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε και εν συνεχεία η θετική αντίδραση των αγορών διέψευσε τους καταστροφολόγους και πως συνεπώς δύο εβδομάδες μετά το Eurogroup και έπειτα, η πολιτική αντιπαράθεση λοξοδρόμησε, άρχισε να παίρνει κατευθύνσεις που δεν σχετίζεται με την οικονομία.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά γιατί δεν θέλει να δει την πραγματικότητα, και ότι, αντίθετα, με λανθάνοντα τρόπο -καθώς άλλα πράγματα προσπαθεί να φέρει στην πολιτική ατζέντα- θέλει να συνεχίζει την καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να της βγει». 

Σε άλλο σημείο, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Β. Σόιμπλε στα «Νέα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών «να απαντήσει ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων». 

«Η ουσία δεν είναι σε αυτά που είπε, αλλά σε αυτά που δεν είπε», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Δεν μας λέει γιατί δεν τα κατάφερε η Ελλάδα. Ο λόγος είναι ότι τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα, αυτό το έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ, έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση που οδήγησαν. Αντιθέτως μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση».

«Γι' αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη; Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012 αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν;», είπε ακόμα.

«Εκεί είναι η πραγματική συζήτηση», υπογράμμισε, «διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να έχει κανείς μια τιμωρητική λογική, όπως έχει ο κ. Σόιμπλε, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά ειδικά και με την Ελλάδα και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι στην πραγματικότητα αυτός που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ο κ. Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση". "Δεν είναι έτσι τα πράγματα» και συμπλήρωσε πως η κριτική που ασκείται προς τον κ. Σόιμπλε, όχι μόνο από την Ελλάδα, από τον παγκόσμιο Τύπο πια και από πολιτικές δυνάμεις απ' όλη την Ευρώπη, είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά και ορθή.