ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κεντροαριστερά, το Μαξίμου, ο Π. Καμμένος και ο Ευ. Βενιζέλος

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2017, 15:47 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2017, 19:11
Η Κεντροαριστερά, το Μαξίμου, ο Π. Καμμένος και ο Ευ. Βενιζέλος
Facebook Twitter Whatsapp

Οι επόμενες εκλογές θα διαμορφώσουν τις νέες συμμαχίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Λοξοκοιτάει» προς το χώρο της κεντροαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και τις διεργασίες του τριήμερου Συνεδρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η παρουσία του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου  Δημήτρη Τζανακόπουλου στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σηματοδότησε τις «κλεφτιές ματιές» που ρίχνει και η κυβέρνηση στις συζητήσεις που γίνονται, μετά τα «δίχτυα» που έχουν ρίξει κατά καιρούς κορυφαία στελέχη, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός.

Μέσα σε αυτό το κλίμα μπορεί να ενταχθεί και το «καμπανάκι» που χτύπησε ο κ. Τζανακόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΔΗΣΥ τονίζοντας πως «καθένας κρίνεται με βάση τα μέτωπα που θα ανοίξει, τις ιεραρχήσεις που θα θέσει, τις μάχες που είναι έτοιμος να δώσει, τα συμφέροντα που επιδιώκει να υπηρετήσει. Και η κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει σε αυτή την ιστορική καμπή».

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν πως το «άνοιγμα» του πρωθυπουργού ήταν μια «ματιά στο μέλλον», αλλά πιθανότατα και ένα μήνυμα προς τον κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος, όπως έχει δημοσιεύσει το newpost.gr,  έχει δυσαρεστήσει ένα κομμάτι της Κουμουνδούρου, ειδικά την εσωκομματική αντιπολίτευση.  «Αυτό που ενόχλησε περισσότερο από όλα τον ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα ήταν η επίθεση του Πάνου Καμμένου στο Νίκο Φίλη τον περασμένο Φεβρουάριο», τόνισε βουλευτής στο newpost.gr, που γνωρίζει καλά τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα. Ασφαλώς η υπόθεση του «Noor 1» έφερε όλη την κουβέντα για το μέλλον των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πάλι στο προσκήνιο.

Ακόμα και η χρονική στιγμή της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη «Νέα Σελίδα» την προηγούμενη Κυριακή, λίγες ημέρες πριν το συνέδριο της ΔΗΣΥ ήταν ένα «παρών» της Κουμουνδούρου στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Όσοι στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν «κοσμογονικές αλλαγές» στο χώρο του κέντρου προκειμένου η συμπόρευση να γίνει πράξη μετα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Πιθανή νίκη της ΝΔ, χωρίς αυτοδυναμία, θα ανοίξει τη συζητήση για την επόμενη ημέρα σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποτελέσει την «πολύφερνη νύφη» που οι δυο «μεγάλοι» θα επιδιώξουν να πάρουν κοντά τους. Ειδικά αν οι ΑΝΕΛ μείνουν εκτός κοινοβουλίου.  

Ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό θα παίξει και το γεγονός πως η νέα κυβέρνηση συνεργασίας που θα σχηματιστεί θα έχει μπροστά της και ένα σοβαρό εμπόδιο στην πορεία της: Την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. 

Σε κάθε περίπτωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο ρόλος και η πορεία που θα ακολουθήσει, θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, καθώς από την Κουμουνδούρου θεωρούν πως η «προσκόλληση» του στη ΝΔ δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή να αλλάξει το κέντρο βάρους των εξελίξεων. Δεν αποκλείεται η πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα να ενταθεί προκειμένου η εικόνα να ξεκαθαρίσει.