ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Τσαβούσογλου σε Ν. Κοτζιά: «Και στρατό θα έχω στην Κύπρο και θα τον χρησιμοποιήσω»

Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2017, 13:48 / Ανανεώθηκε 4 Ιουλίου 2017, 16:24
Μ. Τσαβούσογλου σε Ν. Κοτζιά: «Και στρατό θα έχω στην Κύπρο και θα τον χρησιμοποιήσω»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο αποκαλυπτικός διάλογος στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος του Νίκου Κοτζιά και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον όλων των συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συζήτησης για εγγυήσεις και ασφάλεια, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Κυπριακό που λαμβάνουν χώρα στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας.

«Γιατί θέλετε να κρατήσετε τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα; Πώς το εννοείτε; Θα κάνετε χρήση τους;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» με τον τελευταίο να απαντάει:

«Ναι θέλουμε να κρατήσουμε τα παρεμβατικά δικαιώματα για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δικαίωμα επέμβασης θα ισχύει μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αισθανθούν ασφαλείς».

Αιχμές για τη στάση της Αγκυρας στις διαπραγματεύσεις είχε αφήσει νωρίτερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι, μέσα από επίπονη συζήτηση, ομολόγησαν οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Αγκυρα παρέμεινε αμετακίνητη από τις θέσεις της για διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας. Ειδικότερα, ο κ. Τσαβούσογλου επέμεινε στη διατήρηση παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο και υπερασπίστηκε την παραμονή των στρατευμάτων στο νησί τονίζοντας ότι η Αγκυρα θα τα χρησιμοποιήσει εφόσον χρειαστεί.

Από την ελληνοκυπριακή και την ελληνική πλευρά μεταδιδόταν χθες το βράδυ απογοήτευση για την πρόταση που τελικά κατετέθη από την τουρκική πλευρά, η οποία είχε ελάχιστες διαφορές από εκείνη που γνωστοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (διατήρηση καθεστώτος εγγυήσεων και ασφάλειας) και –θεωρητικά– επρόκειτο να εμπλουτιστεί έπειτα από την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Από την Αθήνα και τη Λευκωσία εκτιμάται ότι η Aγκυρα επιχειρεί να ξεκινήσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και να απεμπλακεί από τις διαπραγματεύσεις στη διάσκεψη.