ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Φλερτάρει» με την αυτοδυναμία η ΝΔ – Μεγάλο προβάδισμα με 14,8%

Δημοσίευση 7 Ιουλίου 2017, 20:05 / Ανανεώθηκε 7 Ιουλίου 2017, 20:55
Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Φλερτάρει» με την αυτοδυναμία η ΝΔ – Μεγάλο προβάδισμα με 14,8%
Facebook Twitter Whatsapp

Σαφές προβάδισμα, το οποίο παραμένει σε διψήφια ποσοστά καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαφές προβάδισμα, το οποίο παραμένει σε διψήφια ποσοστά καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά. Η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 14,8 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου, φλερτάροντας με την αυτοδυναμία, την ώρα που οι πολίτες, αλλά και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν αρνητικά τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερά καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Ειδικότερα στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,2%, η Χρυσή Αυγή 8,3%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 8,1%, το ΚΚΕ 8%, η Ένωση Κεντρώων 3,8%, το Ποταμι 2,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,6% και άλλο κόμμα 3,6%.

Με δεδομένο ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με το παλιό εκλογικό σύστημα [ο νέος εκλογικός δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 200 ψήφους ώστε να ισχύσει άμεσα] η Νέα Δημοκρατία φλερτάρει με την αυτοδυναμία. Και αυτό γιατί άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής [3,6% άλλο κόμμα, 2,7% ΑΝΕΛ και Ποτάμι, 2% Πλεύση Ελευθερίας, 1,6% Λαϊκή Ενότητα] σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, ανέρχεται σε 12,6%. Σε αυτό το σενάριο, για την αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει 35,6%, την ώρα που η ΝΔ συγκεντρώνει 37%. 

Σημειώνεται πως στη μέτρηση του περασμένου Μαΐου στην εκτίμηση ψήφου , η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε 36,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 22%, η Χρυσή Αυγή 8,4%, το ΚΚΕ 8,1%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 7%, η Ένωση Κεντρώων 4,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,8%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,6%, το Ποτάμι 2,4%, η Λαϊκή Ενότητα 2% , η Πλεύση Ελευθερίας 1,4% και άλλο κόμμα 2,4%.

Την ίδια στιγμή, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών κρίνει αρνητικά τη συμφωνία στο Eurogroup και συγκεκριμένα το 68%. Το 17% την κρίνει θετικά και το 15% δεν εκφέρει άποψη. Το ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που κρίνει αρνητικά τη συμφωνία ανέρχεται στο 56%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 27%, έναντι 14% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνει το ποσοστό του κατά μια μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση του Μαΐου (26%), όπως επίσης και ο πρωθυπουργός (13%).