ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ε. Μακρόν στην Ελλάδα: Τι θα πει ο Γάλλος πρόεδρος και ποιοι θα τον συνοδεύουν

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 25 Αυγούστου 2017, 18:25 / Ανανεώθηκε 25 Αυγούστου 2017, 18:45
Επίσκεψη Ε. Μακρόν στην Ελλάδα: Τι θα πει ο Γάλλος πρόεδρος και ποιοι θα τον συνοδεύουν
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τρεις στόχοι της ελληνικής πλευράς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στην επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν είναι στο Μαξίμου και κάθε μέρα που περνάει γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την παρουσία του στη χώρα μας. Αυτό που επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές είναι πως η επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν στην Ελλάδα, στις 7-8 Σεπτεμβρίου, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη από την εκλογή του, καθώς οι προηγούμενες συναντήσεις του εκτός Γαλλίας, ήταν επισκέψεις εργασίας ή συμμετοχή σε Συνόδους.

Μάλιστα εκτιμούν πως η παρουσία Μακρόν στη χώρα μας συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της και έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της. Συμπεραίνουν, πως το πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και η παρακαταθήκη αυτής της επίσκεψης, υπερβαίνουν το συμβολισμό και συμπληρώνουν πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των ισχυρών και πολύπλευρων σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.

Τι θα πουν οι κ.κ. Τσίπρας – Μακρόν

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να αναδείξει το όραμά του για το μέλλον Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και τη δημοκρατία στην εποχή μας. Στην ομιλία του δεν αποκλείεται να διαφανούν και στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής ΕΕ και ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου-Παρισίων τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, θα αναδείξει τη σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο  Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει την ιστορική σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας, τον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας – αλλά και συγκεκριμένα του ίδιου του Προέδρου Μακρόν, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στη θέση του Υπουργού Οικονομίας - όσον αφορά τη στήριξη προς τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα θα τονίσει ότι η νέα αρχιτεκτονική ΕΕ και Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαίους πολίτες υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 

Η ελληνική πλευρά θεωρεί κομβική την επίσκεψη Μακρόν για τον προσανατολισμό του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται ότι η χώρα μας έχει κομβικό ρόλο σε αυτό τον εν εξελίξει διάλογο και έχει πάψει τα τελευταία χρόνια να λογίζεται ως απλός παρατηρητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση, συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τις σκέψεις του Γάλλου Προέδρου για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Δίνουν όμως ιδιαίτερη έμφαση, πέρα από τον απολύτως αναγκαίο εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, θέμα που συνδέεται στενά με την εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας.

Η συνοδεία του Γάλλου προέδρου

Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα τονίζουν πως ο Πρόεδρος Μακρόν έρχεται στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών/Οικονομίας κ. Le Maire και την αρμόδια Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Loiseau. Θα συνοδεύεται επίσης από μια μεγάλη ομάδα Γάλλων Επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία.

Με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να ξεκινά σε λίγες ημέρες αυτό που τονίζεται είναι πως η  αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία, θεωρείται από τους Γάλλους αξιωματούχους ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαλτήριο για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στους τρεις τομείς που Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για επόμενη περίοδο:

1) Την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα.

2) Την σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

3) Το μέλλον της Ευρωζώνης.

Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ελληνική πλευρά ο Ε. Μακρόν έχει αποδείξει ότι προσβλέπει στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Γαλλίας (ισορροπία Μακρόν-Τράμπ, αναβάθμιση γαλλογερμανικού άξονα, δυναμική παρουσία σε Λιβύη - επίσκεψη σε γαλλικά στρατεύματα Μάλι, ανάπτυξη γαλλικής/ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, αναβάθμιση ρόλου σε Δυτικά Βαλκάνια και επισκέψεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία). Απέδειξε έμπρακτα τη στήριξη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ετοιμότητά του να ασκήσει δυναμική ενεργειακή διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ρόλο Ελλάδας στην περιοχή.

Θα συζητηθούν, ειδικότερα, ζητήματα ευρωτουρκικών και ευρωρωσικών σχέσεων, Κυπριακό, εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, μεταναστευτικό.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Όσον αφορά το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν, ακόμα και αυτή την ώρα ρυθμίζονται  οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost, η παραμονή του στην Ελλάδα θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες. Την πρώτη ημέρα θα πραγματοποιήσει  συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και πιθανολογείται πως θα ακολουθήσει η επίσκεψη του στην Πνύκα και το δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Ελληνογαλλικό - επιχειρηματικό φόρουμ με τις ομιλίες του Γάλλου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr