ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» Ε. Αχτσιόγλου – Γ. Βρούτση για τα εργασιακά

Δημοσίευση 4 Σεπτεμβρίου 2017, 17:12 / Ανανεώθηκε 4 Σεπτεμβρίου 2017, 20:38
«Πόλεμος» Ε. Αχτσιόγλου – Γ. Βρούτση για τα εργασιακά
Facebook Twitter Whatsapp

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση με αφορμή το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση με αφορμή το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κατά την τοποθέτησή της επί των άρθρων του νομοσχεδίου, η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για νομοθέτημα με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, «το πρώτο αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα» και έκανε ειδική μνεία στους τρεις κεντρικούς του άξονες, που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εύχεται να έρθει το ΔΝΤ και να ακυρώσει τις ευνοϊκές διατάξεις.

Αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό σύστημα, που, όπως είπε, επιλύουν κάποια χρόνια προβλήματα και απαντούν σε δίκαια αιτήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Ειδική μνεία έκανε στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, με επιμέρους διατάξεις για την αδήλωτη, απλήρωτη και την υποδηλωμένη εργασία και επέκταση εργασιακών δικαιωμάτων σε ομάδες οι οποίες δεν τα απολάμβαναν όπως θα έπρεπε, καθώς και στις διατάξεις για επέκταση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, οι οποίες αποτελούν τον τρίτο άξονα του νομοσχεδίου.

Γ. Βρούτσης: Μεγάλο έλλειμμα στο νομοσχέδιο

«Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στο νομοσχέδιο. Είναι απαράδεκτο και από άλλη μια πλευρά έρχεται ακοστολόγητο. Δεκατρείς κρίσιμες διατάξεις που φέρουν δημοσιονομικό βάρος, δεν έχουν γνωμοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Είναι καλή νομοθέτηση αυτό;» αντέτεινε ο εισηγητής της ΝΔ, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει αυτή την ώρα, αυτό το νομοσχέδιο για «να βάλει λίγα ψίχουλα στο καλάθι του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ».

Η υπουργός Εργασίας, με την σειρά της, κατηγόρησε την ΝΔ ότι επέλεξε, δια του εισηγητή της, αντί να μιλήσει για το στο σχέδιο νόμου, να θέσει κάποια κεντρικά ερωτήματα που θεωρεί ενδεχομένως ότι βοηθούν ή εξυπηρετούν καλύτερα την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ε. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν γνώρισε ανεργία κάτω από 25%

«Δεν είμαι βέβαιη γιατί το πιστεύει αυτό, αλλά θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες απαντήσεις» είπε, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, επί κυβερνήσεως Σαμαρά οι απασχολούμενοι μειώθηκαν πάνω από 200.000, ενώ το πρώτο επτάμηνο 2017 (με βάση τα στοιχεία της Εργάνης) υπήρξε αύξηση των θέσεων εργασίας με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά 263.000.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν γνώρισε ανεργία κάτω από 25% και μας εγκαλεί σήμερα που έχουμε φέρει την ανεργία στο 21,7% σε επίπεδα δηλαδή προ του 2012» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου.

«Δεν πανηγυρίζουμε, παρά επισημαίνουμε σε όλους τους τόνους, ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, γιατί είμαστε πολύ πάνω από τον μέσο όρο» είπε η υπουργός, τονίζοντας πάντως πως κάθε κυβέρνηση επί των ετών της κρίσης, παρέδιδε ανεργία μεγαλύτερη από αυτήν που παραλάμβανε, ενώ η σημερινή έχει φέρει, μέχρι στιγμής, την ανεργία πέντε μονάδες κάτω από εκεί που την παρέλαβε.

Απαντώντας η κ. Αχτσιόγλου στην αναφορά του εισηγητή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, ότι «με νομοθετήματα δεν αυξάνονται οι μισθοί και δεν δημιουργούνται δουλειές» είπε ότι το 2012, το πετσόκομμα του κατώτατου μισθού έγινε με νομοθέτημα και ο κατώτατος μισθός για την πλήρη απασχόληση έπεσε στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ για τους νέους, με πράξη υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο μισθός για την μερική απασχόληση έπεσε κάτω από μέσο μισθό της περιόδου.

Η υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε εκ νέου στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την Ελλάδα, όσον αφορά σε αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό, λέγοντας πως σύμφωνα με αυτά οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό, το 2012 μεσοσταθμικά ήταν -3%, σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Το 2013 ήταν -7,5% και το 2016 ήταν +0,8%, δηλαδή αύξηση 0,8% το 2016, ανά εργαζόμενο για όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Γ. Βρούτσης: Υπογράψατε τις ομαδικές απολύσεις

«Αφήστε τα λόγια περί εργαζομένων και ευαισθησίας. Την ίδια ευαισθησία έχουμε όλοι, αλλά την βλέπουμε από άλλη οπτική. Εμείς που πιστεύουμε ότι ο εργαζόμενος και οι μισθοί δεν γίνονται ούτε με νομοθετήματα, ούτε με ευχές, ούτε με καλές προθέσεις αριστερές. Γίνονται με επενδυτικό κλίμα, με επενδύσεις, κάτι που δεν κάνατε με το πακέτο Γιούνκερ. Το είπε χθες ο κ Φλαμπουράρης, αυτή είναι η απάντηση για τις νέες δουλειές για τους εργαζόμενους;» είπε από την πλευρά του προς την υπουργό, ο Γιάννης Βρούτσης.

«Όχι δεν έχουμε την ίδια ευαισθησία όλοι, γιατί όταν εμείς διαπραγματευόμαστε για τα εργασιακά, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που εσείς καταργήσατε και εμείς θα επαναφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, πως όταν η κυβέρνηση διαπραγματευόταν, εκείνη ταυτιζόταν με τους ακραίους κύκλους των δανειστών, με το ΔΝΤ, λέγοντας πως αυτά είναι ιδεολογικές εμμονές και καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση.

«Τώρα, μας εγκαλείτε για αυτές τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ξέρετε κάτι; Δεν πειράζει που έχετε τις ίδιες απόψεις με το ΔΝΤ, είναι δικαίωμά σας. Αυτό όμως που δεν είναι δικαίωμά σας, είναι να εύχεστε να παρέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χώρα για να ακυρώσει τις ρυθμίσεις που προσπαθεί να περάσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και οι οποίες εξυπηρετούν τον κόσμο της εργασίας. Αυτό δεν είναι δικαίωμά σας. Δεν θα έπρεπε να το εύχεστε αυτό. Δεν θα έπρεπε κανένας να το εύχεται αυτό» κατέληξε η υπουργός Εργασίας προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στο εργατικό δίκαιο θα γραφτεί ότι είστε η υπουργός που υπογράψατε τις ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις, όμως το σοβαρότερο στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο τέταρτο μνημόνιο, είναι η αθέτηση των λόγων του πρωθυπουργού απέναντι στους εργαζόμενους της χώρας, που με αυτόν τον τρόπο κερδίσατε τις εκλογές. Μια από τις πολλές, ήταν η επικράτηση των κλαδικών συμβάσεων απέναντι στις επιχειρησιακές συμβάσεις κι όχι μόνο αθετήθηκε, αλλά ήρθε στη Βουλή και με λάθος τρόπο. Πήγε να κρυφτεί με δύο διαφορετικές διατάξεις στην αιτιολόγηση και στο κείμενο του νόμου και τότε παρενέβη η Τρόικα, σας άλλαξε το νόμο και ήρθατε να ξανανομοθετήσετε και να ξεψηφίσετε» είπε κ. Βρούτσης ως προς το θέμα των συμβάσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr