ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντ. Μπακογιάννη: Η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της ασθενικής ανάπτυξης

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2017, 16:35 / Ανανεώθηκε 22 Νοεμβρίου 2017, 16:50
Ντ. Μπακογιάννη: Η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της ασθενικής ανάπτυξης
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Σε δήλωση τους τονίζουν ότι «Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 14 Νοεμβρίου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου παρουσιάζει σημαντική υστέρηση. Ενώ θα έπρεπε να έχουν εκτελεσθεί μέχρι σήμερα δαπάνες ύψους 3 δις, αυτές που πραγματοποιήθηκαν δεν ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.

 Σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου έθεσε η βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Οικονομίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και οι αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας και βουλευτής Αττικής κ. Θανάσης Μπούρας, για την υστέρηση στις δημόσιες επενδύσεις.

Σε δήλωση τους τονίζουν ότι «Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 14 Νοεμβρίου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου παρουσιάζει σημαντική υστέρηση. Ενώ θα έπρεπε να έχουν εκτελεσθεί μέχρι σήμερα δαπάνες ύψους 3 δις, αυτές που πραγματοποιήθηκαν δεν ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Κυβέρνηση κάνει λόγο για αλλαγή κλίματος, προσέλκυση επενδύσεων και οικονομική ανάκαμψη. Κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε όπου και πιστοποιείται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 “ψαλιδίζεται” για μία ακόμη φορά στο 1,6%, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 2,7%.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επαίρεται για τα δήθεν επιτεύγματα του και τη φιλοεπενδυτική του στροφή. Στην πραγματικότητα, όμως, η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της ασθενικής ανάπτυξης, καθώς η Κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε τους διαθέσιμους πόρους να αξιοποιήσει».

Καταλήγοντας οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό, σε ποια κατάσταση βρίσκεται η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι σήμερα, για το τρέχον έτος; Πόσο εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα δαπανήσει για δημόσιες επενδύσεις  - και όχι για άλλους σκοπούς - μέχρι το τέλος του 2017;

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο βαθμό εκτελέστηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016; Για ποιους λόγους δεν εκτελέστηκε στο σύνολο του; Πού χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που δεν αξιοποιήθηκαν σε δημόσιες επενδύσεις;

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr