ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η λιτότητα και οι φόροι «ακυρώνουν» το κοινωνικό μέρισμα

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 23 Νοεμβρίου 2017, 12:24 / Ανανεώθηκε 23 Νοεμβρίου 2017, 16:45
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η λιτότητα και οι φόροι «ακυρώνουν» το κοινωνικό μέρισμα
Facebook Twitter Whatsapp

Ανησυχία για το ύψος του πλεονάσματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιδιαίτερα προβληματισμένο και ανήσυχο για βασικές παραδοχές και μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 εμφανίζεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Στη νέα του έκθεση, επικρίνει τη λογική των υψηλών πλεονασμάτων -των ακόμα υψηλότερων των στόχων- της υψηλής φορολογίας ως μέσο εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τις επενδύσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

«Με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2018, η Κυβέρνηση εκφράζει την επιθυμία να είναι "συνεπής στις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους Έλληνες πολίτες όσο και απέναντι στους εταίρους της και συνεχίζει στο δρόμο της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης με κοινωνική δικαιοσύνη", ενώ αναφέρεται επίσης ότι το 2018 "θα σηματοδοτήσει την επιτυχή έξοδο της χώρας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής"», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: 

«Η επιστημονική επιτροπή του Γραφείου εκφράζει την ανησυχία της για την επίμονη επιδίωξη υψηλότερων του στόχου (και των δεσμεύσεων της χώρας) πρωτογενών πλεονασμάτων. Προφανώς συνεπάγονται υπερβολική λιτότητα και επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη».

Όπως σημειώνει το γραφείο η λογική των πέραν των στόχων πλεονασμάτων επηρεάζει και τα διαπραγματευτικά περιθώριο της χώρας, επιτρέπουν στη κυβέρνηση να διοχετεύσει πόρους σε στόχους που έχουν -για την ίδια- πολιτική προτεραιότητα και οδηγούν στη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων, ιδίως για τη μεταβατική περίοδο μετά τη λήξη του Μνημονίου.

Ακόμα, αφήνει αιχμές και για τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κινηθεί μεταξύ της «υπευθυνότητας» και της κοινωνικής πολιτικής, λέγοντας πως από τη μια υπηρετείται η κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού, ωστόσο άλλα μέτρα όπως οι έμμεσοι φόροι, αντιστρατεύονται τις σχετικές ρυθμίσεις. «Επομένως το ίδιο το Σχέδιο Προϋπολογισμού αδυνατίζει εν μέρει το σχετικό επιχείρημα», σημειώνει.

Πάντως, στην έκθεση, εγείρονται ερωτήματα και για την ίδια την επιλογή της παροχής του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο χαρακτηρίζει κατανοητό ως παροχή λόγω της κοινωνικής πίεσης, όμως εξηγεί πως θα έχει πιθανόν δυσμενείς παρενέργειες για την ανάπτυξη αφού «χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω των έμμεσων φόρων».

Το Γραφείο χαρακτηρίζει κρίσιμο το προσεχές διάστημα προκειμένου να ενταχθεί στη γενικότερη συζήτηση, η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. 

Φόροι, φόροι, φόροι

Σε κάθε περίπτωση το ΓΠΚΒ ασκεί για ακόμα μια φορά κριτική στην κυβερνητική επιλογή της αύξησης των φόρων έναντι της μείωσης των δαπανών. 

Όπως αναφέρει και ο φετινός προϋπολογισμός συνεχίζει τη φοροκεντρική προσαρμογή για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. 

«Όπως έχει επισημάνει το Γ.Π.Κ.Β. κατά το παρελθόν, η συντριπτική υπεροχή της στάθμισης των παρεμβάσεων στα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τις συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις (και εν γένει οι δημοσιονομικές προσαρμογές που βασίζονται κυρίως σε αυξήσεις φορολογικών εσόδων παρά σε μόνιμες περικοπές πρωτογενών δαπανών), δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, περιορίζοντας τις προοπτικές της», υπογραμμίζει και προσθέτει: 

«Μολονότι τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα ήταν πιθανόν περισσότερο υποστηρικτικές προς την ανάκαμψη, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς)».

Για το στόχο επίτευξης ρυθμού ανάπτυξης 2,5% για το 18’ το γραφείο εμφανίζεται μάλλον φειδωλό στις προβλέψεις του. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, υποστηρίζει, θα πρέπει τα δύο επόμενα τρίμηνα του έτους να καταγραφεί ρυθμός μεγέθυνσης της τάξης του 2,6% κατά μέσο όρο.

«Οι ανωτέρω προβλέψεις μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά αισιόδοξες», υπογραμμίζει με νόημα σημειώνοντας πως θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις όπως η ομαλή πρόοδος του προγράμματος, η επιστροφή της χώρας στις αγορές, η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η επικράτηση ομαλών συνθηκών διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μόνο μέγεθος που η πρόβλεψη για την εξέλιξή του χαρακτηρίζεται ρεαλιστική, είναι η εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που αφορά στις αυξήσεις τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών. Και εκεί ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη της άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και οι ταχύτερες επιστροφές φόρων.

Ολόκληρη η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr