ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχή Δεδομένων: Στο Διαδίκτυο τα στοιχεία όσων χρηματοδοτούν κόμματα με ποσά άνω των 5.000 ευρώ

Δημοσίευση 16 Απριλίου 2018, 18:08 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2018, 18:08
Αρχή Δεδομένων: Στο Διαδίκτυο τα στοιχεία όσων χρηματοδοτούν κόμματα με ποσά άνω των 5.000 ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις του ΚΚΕ

Απορρίπτοντας τις ενστάσεις του ΚΚΕ περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων αλλά και της μυστικότητας της ψήφου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι η Βουλή επιτρέπεται να δημοσιοποιεί τα στοιχεία όσων χρηματοδοτούν κόμματα, αρκεί οι δωρεές να ξεπερνούν το ποσό των 5.000 ευρώ.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής ζήτησε από το ΚΚΕ να προσκομίσει στοιχεία του 2015 των ιδιωτών χρηματοδοτών του για δωρεές άνω των 5.000 ευρώ προς ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται γι «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των οικονομικών ενισχυτών του κόμματος, καθόσον η δωρεά σε ένα κόμμα, το συνδέει µε ένα πρόσωπο και αποτελεί έκφραση της πολιτικής του τοποθέτησης και εκδήλωση, εν τέλει του πολιτικού του φρονήματος».

Ακόμη, το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «στη συνταγματική ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου περιλαμβάνεται και η ελευθερία συμμετοχής ή υποστήριξης, χρηματικής και µη, των πολιτικών κομμάτων» και τα δικαιώματα αυτά των πολιτών «συνδέονται και µε τη μυστικότητα της ψήφου».

Μετά την άρνηση αυτή, η επιτροπή ζήτησε τη γνώμη της Αρχής. Με την υπ’ αριθμό 1/2018 γνωμοδότησή της, η Αρχή επισημαίνει ότι η δημοσιοποίηση «των στοιχείων κάθε χρηματοδότη πολιτικού κόμματος αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αφού µε τον τρόπο αυτόν αποκαλύπτονται οι πολιτικές του προτιμήσεις, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο δεδομένο κατά την έννοια του άρθρου 2 περ. β΄του ν. 2472/1997».

Ωστόσο η γνωμοδότηση επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα το οποίο κατοχυρώνει την αρχή της διαφάνειας των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και την πρόβλεψη του άρθρου 21 του ν. 3023/2002, η επεξεργασία των επίμαχων δεδομένων δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Διευκρινίζει ότι το πλαφόν του ποσού χρηματοδότησης, πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση της ταυτότητας του ιδιωτικού χρηματοδότη, ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

Εξάλλου, αναφέρει η Αρχή, στην προκειμένη περίπτωση το πλαφόν των 5.000 ευρώ είναι σύμφωνο με τον νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων (ν. 3023/2002 ) και στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.

Πάντως, η Αρχή αναφέρει ότι η ανάρτηση των στοιχείων των χρηματοδοτών στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελέγχου για χρονικό διάστημα 10 ετών, όπως προβλέπει ο ν. 3023/2002, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της χρονικά πεπερασμένης διατήρησης των δεδομένων και μάλιστα όταν αυτά δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο και ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων στην ιστοσελίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr