ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ «γλίτωσε» ο Π. Καμμένος στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 17 Απριλίου 2018, 14:33 / Ανανεώθηκε 18 Απριλίου 2018, 08:57
Με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ «γλίτωσε» ο Π. Καμμένος στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Facebook Twitter Whatsapp

H επιτροπή Δεοντολογίας συζήτησε σήμερα την μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που έχει καταθέσει κατά του κ. Καμμένου, ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή tweet του υπουργού που στρεφόταν εναντίον του επικεφαλής του Ποταμιού (με αιχμές για τους χρηματοδότες του).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τη βοήθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή καλύτερα τη διασταλτική ερμηνεία του κανονισμού από αυτή για τις άρσεις της βουλευτικής ασυλίας «γλίτωσε» τη βάσανο της Ολομέλειας  ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή Δεοντολογίας συζήτησε σήμερα την μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που έχει καταθέσει κατά του κ. Καμμένου, ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή tweet του υπουργού που στρεφόταν εναντίον του επικεφαλής του Ποταμιού (με αιχμές για τους χρηματοδότες του).

Ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε χρήση ενός γνωστού (στα κοινοβουλευτικά ήθη) τρικ, βάσει του οποίου οι ενέργειες του κ. Καμμένου δεν έγιναν με την βουλευτική του ιδιότητα αλλά με αυτή του υπουργού. Αυτή η …μικρή παράμετρος όμως ήταν ικανή να αλλάξει όλη την ουσία της υπόθεσης, καθώς δεν θεωρήθηκε αρμοδιότητα της επιτροπής Δεοντολογίας (ασχολείται με άρσεις βουλευτικής ασυλίας) αλλά δυνητικό αντικείμενο πρότασης για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση η θέση αυτή της πλειοψηφίας προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που θεώρησε προκλητική τη συμπεριφορά. Ωστόσο σε ψηφοφορία επί του αντικειμένου που πραγματοποιήθηκε με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η υπόθεση θεωρήθηκε και τυπικά υπουργικό αδίκημα και έληξε εκεί.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως τα μέλη της πλειοψηφίας υποστήριξαν τη θέση τους υπενθυμίζοντας πως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν έχει ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία (με Πολάκη αλλά και πάλι τον κ. Καμμένο) και πως δεν θα μπορούσε η απόφαση τώρα να είναι διαφορετική. Σημειώνουν δε πως υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής που παραπέμπει όλες τις σχετικές πράξεις υπουργών στις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Από εκεί και πέρα επί τάπητος τέθηκε και η υπόθεση των δηλώσεων του βουλευτή της ΕΚ, Αρ. Φωκά κατά τη συμμετοχή του σε οπαδικό συλλαλητήριο. Ο «παοκτζής» βουλευτής- που είχε και κατά το παρελθόν επιδείξει αντίστοιχες χουλιγκανικές συμπεριφορές εντός του κοινοβουλίου- έπεσε στα μαλακά με την επιτροπή εξέφρασε απλώς την πολιτική της αποδοκιμασία.

Ακόμα, η επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα την άρση της ασυλίας του Νικήτα Κακλαμάνη, μετά από δικό του σχετικό αίτημα προκειμένου να προχωρήσει υπόθεση που βρίσκεται στα δικαστήρια για μια σύμβαση που είχε υπογραφεί με εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να αρθεί η ασυλία του προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση καθώς αφορά σε άλλα 17 άτομα τα οποία όπως είπε κρατούνται σε ομηρία.

Τέλος, αναβλήθηκε η συζήτηση της υπόθεσης του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου, για μήνυση που του είχε κάνει το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα σε υπόθεση για παλαιότερα προσβλητικά σχόλια που είχε αναδημοσιεύσει ο βουλευτής. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβολή δόθηκε λόγω προσωπικού προβλήματος του βουλευτή.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr