ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος στο «Ακραίως»: Κανένα περιθώριο για «ανταλλαγές» - Ξυδάκης: Για τους «8» μίλησε ο Άρειος Πάγος

Δημοσίευση 22 Απριλίου 2018, 10:44 / Ανανεώθηκε 22 Απριλίου 2018, 11:45
Λοβέρδος στο «Ακραίως»: Κανένα περιθώριο για «ανταλλαγές» - Ξυδάκης: Για τους «8» μίλησε ο Άρειος Πάγος
Facebook Twitter Whatsapp

Δένδιας: Καμία συζήτηση στη βάση που έθεσε ο πρόεδρος Ερντογάν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Φωτιά» βάζει στο πολιτικό σκηνικό ο Ταγίπ Ερντογάν που ζήτησε ανοιχτά την ανταλλαγή των «8» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον Τάκη Χατζή και το «Ακραίως» τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί ανταλλαγές».

Ξεκαθάρισε πως ο «Άρειος Πάγος κρίνει το αίτημα των 8 και όχι την πολιτική τους δράση».

«Κρίθηκε αν η έκδοση του στην Τουρκία θα οδηγήσει σε δίκαιη», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός. Χαρακτήρισε «ατόπημα» από την πλευρά του Ερντογάν να συνδυάζει το ζήτημα των «8» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. 

«Τους Κούρδους που οργάνωναν βομβιστική επίθεση εναντίον του Ερντογάν δεν τους ζητούν τόσο επίμονα όσο τους «8». Δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική δημοκρατία να συζητήσει ανταλλαγή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Απαντώντας σε ερώτημα του κ. Χατζή σε σχέση με το ενδεχόμενο απαγωγής από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως είναι «υποχρέωση της ελληνικής δημοκρατίας να προστατέψει τους "8" » από τυχόν απαγωγή.

Σε σχέση με το θέμα της αύξησης των προσφυγικών ροών στον Έβρο ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Το θέμα με τον Έβρο και τους πρόσφυγες είναι ένα από τα θεματα με την Τουρκία» και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το ζήτημα».

Δένδιας: Καμία συζήτηση στη βάση που το έθεσε ο πρόεδρος Ερντογάν

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε: «Έχει προκηρύξει εκλογές, άρα όσα λέει είναι μέσα στο πλαίσιο του προεκλογικού του λόγου, είναι σε στρατιωτικό νόμο και έχει στρατεύματα εκτός της επικράτειας της».

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία συζήτηση ανταλλαγής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να συζητήσει με την Τουρκία για αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Καμία συζήτηση στη βάση που το έθεσε ο πρόεδρος Ερντογάν», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε σε σχέση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ότι «απαραδέκτως κρατούνται στην Τουρκία. Δεν υπήρξε πρόθεση να περάσουν στο έδαφος της Τουρκίας. Είναι ντροπή για την Τουρκία».

Πρότεινε την άσκηση «συντεταγμένη πολιτική πιέσεων που στο τέλος θα φέρει αποτέλεσμα. Πρέπει η πίεση να είναι μεγάλη ώστε το αποτέλεσμα να έρθει σύντομα».

Σημείωσε ακόμα πως «δεν μπορεί να εξάγει τα πολιτειακά της πρότυπα στην Ευρώπη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, σημείωσε «Το πότε θα συζητήσουμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία θα το ορίσουμε εμείς».

Υπογράμμισε, ακόμα, πως «Πρέπει να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί» και ζήτησε «μετρημενα λόγια, υπευθυνότητα και να μην αφήσουμε την Τουρκία να μας σύρει σε συζήτηση των προβλημάτων όποτε εκείνη επιλέξει».

Σε σχέση με το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής για τα κύματα προσφύγων στον Έβρο ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «πρέπει να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τα ηλεκτρονικά συστήματα για τον έλεγχο ροών προσφύγων».

Ξυδάκης: Δεν θα συζητήσουμε με τους όρους που ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρώην υπουργός, Νίκος Ξυδάκης, τόνισε πως «δεν είσαι υποχρεωμένος να απαντάς σε ότι σου λέει η άλλη πλευρά. Δεν θα συζητήσουμε με τους όρους που ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν. Έχεις ένα κράτος όπου η Δικαιοσύνη και η διάκριση των εξουσιών είναι υπό περιορισμό, υπό αναστολή στο ψυγείο, πρέπει εσύ να ορίσεις το πεδίο στο οποίο θα συζητήσεις».

Συμπλήρωσε ακόμα πως «Η επίσημη ελληνική γραμμή για τους «8» εκφράστηκε κυρίαρχα από τον Άρειο Πάγο. Σεβόμαστε τους δικούς μας νόμους. 
Τα ελληνικά δικαστήρια δεν έκριναν την πολιτική τους δράση στην Τουρκία. Έκριναν το αίτημα τους να λάβουν άσυλο από την Ελλάδα, τα δικαστήρια έκριναν ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια τους αν επιστρέψουν στην Τουρκία. Ούτε οι ΗΠΑ δέχονται να κάνουν ανταλλαγή για τον πάστορα. Πρέπει να πάμε συντεταγμένα με τους νόμους μας και την πολιτική μας».

Μιλώντας για τους «8» υπογράμμισε πως δεν γνωρίζουμε την πολιτική τους δράση. Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ακόμα πως «Οι βραχονησίδες δεν είναι ιδιοκτησία, είναι ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους».

«Στον Έβρο η ροή τις τελυταίες εβδομάδες αφορά πρόσφυγες. Οι μετανάστες είναι ένα ασήμαντο ποσοστό», πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr