ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για τις λιγνιτικές μονάδες- Η προειδοποίηση του Κ. Σέλτσα

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 23 Απριλίου 2018, 19:26 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2018, 06:30
Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για τις λιγνιτικές μονάδες- Η προειδοποίηση του Κ. Σέλτσα
Facebook Twitter Whatsapp

Βουλευτές της πλειοψηφίας ειδικά από τις περιφέρειες των οποίων η ανάπτυξη βασίζεται στην λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ που δε βλέπουν με καλό μάτι τις αλλαγές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με την ψήφο των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση και την επιφύλαξη του Ποταμιού, ψηφίστηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Μετά από μια πολύωρη διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή αντίδραση των ενώσεων των εργαζομένων, τοπικών παραγόντων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι προωθούμενες ρυθμίσεις παίρνουν το δρόμο για την Ολομέλεια. Εκεί την Τρίτη και τη Τετάρτη θα δοθεί η «τελική μάχη» με στόχο την υπερψήφιση των διατάξεων, εγχείρημα που ενδεχομένως να προκαλέσει και…αντιδράσεις.

Και αυτό γιατί υπάρχουν βουλευτές της πλειοψηφίας ειδικά από τις περιφέρειες των οποίων η ανάπτυξη βασίζεται στην λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ που δε βλέπουν με καλό μάτι τις αλλαγές. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι ο βουλευτής, Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Σέλτσας που έθεσε προϋποθέσεις υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και των προνομίων των τοπικών κοινωνιών προκειμένου το νομοσχέδιο να χαρακτηριστεί «δίκαιη διαδικασία». Μάλιστα κλείνοντας τη τοποθέτησή του αναρωτήθηκε αν με τις προωθούμενες διατάξεις «εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον», τονίζοντας με νόημα πως « αυτό το ερώτημα θα καθορίσει τη στάση μας στη ψηφοφορία».

Από κει και πέραν εμφανίστηκαν και άλλοι βουλευτές που εξέφρασαν επιφυλάξεις ακριβώς πάνω στο ίδιο πλαίσιο όπως οι κ.κ. Μουμουλίδης, Θεοφύλακτος, Δημητριάδης, χωρίς ωστόσο να διαφανεί από τις τοποθετήσεις τους διάθεση καταψήφισης.

Η απάντηση Σταθάκη

Απαντώντας στους προβληματισμούς των βουλευτών τόσο του δικού του όσο και των υπολοίπων κομμάτων ο Γιώργος Σταθάκης, δεσμεύτηκε για ορισμένες διορθώσεις (όπως πχ τη ξεκάθαρη αναφορά για τη τηλεθέρμανση σε συγκεκριμένες περιοχές και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας), όμως αρνήθηκε να παρέμβει για το τι θα συμβεί στην ιδιωτικοποιημένη εταιρία στους εργαζόμενους μετά τη πάροδο της εξαετούς προστασίας τους. «Ο νομοθέτης δε μπορεί να προβλέψει ρυθμίσεις για τις σχέσεις δύο ιδιωτικών εταιριών γιατί είναι πέραν της δικής του αρμοδιότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακόμα, ξεκαθάρισε πως δεν θα μπορεί να ισχύει στη νέα εταιρία ο εσωτερικός κανονισμός της ΔΕΗ, επειδή όπως είπε, δε θα ρυθμίζει τις ίδιες αρμοδιότητες. Ωστόσο, διευκρίνισε πως οι προσληφθέντες στη νέα επιχείρηση ηλεκτρισμού θα υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ.

Ο κ. Σταθάκης απάντησε και στην οξύτατη παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και διαπραγματεύτηκε με τους θεσμούς με καταστροφικά αποτελέσματα.

«Η ΝΔ έχει ένα σύνδρομο προσκόλλησης στην παιδική ηλικία, που ήταν η περίοδος Σαμαρά» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Οτιδήποτε αποκλίνει από την περίοδο αυτή και τα τεκταινόμενά της, παράγει καταστροφή κατά τη ΝΔ. Αυτός ο λόγος είναι επαναλαμβανόμενος. Το 2015 μας είπαν ότι θα κατέρρεε η κοινωνία, η οποία δεν κατέρρευσε. Η συμφωνία για το 2015-2018 μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί και ακόμη και το 2018 που κλείνει η συμφωνία, δεν το αναγνωρίζουν. Να σας θυμίσω τους κόφτες. Να σας θυμίσω τις προβλέψεις για την κατάρρευση της ΔΕΗ το 2016, το 2017, το 2018 κοκ».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr