ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιάσκο η προανακριτική για τη Novartis» καταλήγει το πόρισμα του Ποταμιού

Δημοσίευση 26 Απριλίου 2018, 18:38 / Ανανεώθηκε 26 Απριλίου 2018, 18:38
«Φιάσκο η προανακριτική για τη Novartis» καταλήγει το πόρισμα του Ποταμιού
Facebook Twitter Whatsapp
«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με ευθύνη της κυβέρνησης, η αναζήτηση της αλήθειας θυσιάστηκε στον βωμό του κομματικού οφέλους και της δημιουργίας εντυπώσεων, καταλήγει το Ποτάμι στο πόρισμά του για την προκαταρκτική της Novartis.

«Οι πολίτες περίμεναν να μάθουν πού υπάρχει αλήθεια και πού ψέμα σε όσα φοβερά και τρομερά γράφτηκαν και ακούστηκαν, μετά από ένα μπαράζ διαρροών στα Μέσα, διαρροών που ευλόγως χαρακτηρίστηκαν θεσμικά απαράδεκτες» σημειώνει το Ποτάμι.

Αναφέρεται όμως και στην ουσία της υπόθεσης, για την οποία τονίζει ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων».

Από τη δικογραφία διαπιστώνεται πως στελέχη της εταιρείας «μετέρχονταν αδιαφανείς και παράνομες μεθόδους για να προωθήσουν τα εμπορικά συμφέροντά της, διαμορφώνοντας εικόνα διαπλοκής συμφερόντων μεταξύ στελεχών της, μελών της ιατρικής κοινότητας και δημοσίων προσώπων, με σκοπό των προώθηση των πωλήσεων των φαρμάκων και σκευασμάτων της Novartis εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου».

«Για την κατάσταση αυτή και την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, ιδιαίτερα στους τομείς υγείας και εμπορίου» επισημαίνει το Ποτάμι και χαρακτηρίζει «κοινοβουλευτικό φιάσκο» και «παταγώδη κοινοβουλευτική αποτυχία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Στην πορισματική αναφορά διατυπώνονται τρία βασικά συμπεράσματα:

«Πρώτον, η Προανακριτική Επιτροπή δεν προέβη σε καμία προανακριτική πράξη και δεν άσκησε ποτέ τα πραγματικά της καθήκοντα για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να διαπιστωθεί η εμπλοκή ή όχι των δέκα πολιτικών προσώπων. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν επέτρεψε να διερευνηθεί η αξιοπιστία των "προστατευόμενων μαρτύρων" στις καταθέσεις των οποίων βασίστηκαν οι κατηγορίες.

Δεύτερον, η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί μάταια να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ότι τάχα "παραπέμπει στη Δικαιοσύνη" τις δικογραφίες. Δεν υπάρχει, όμως, ούτε έχει ποτέ υποστηριχθεί στα σοβαρά από κανέναν, ότι υπάρχει νόμιμο έρεισμα "αναπομπής στην τακτική Δικαιοσύνη" υποθέσεων που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από την Εισαγγελική Αρχή. Συνεπώς, η εισήγηση της πλειοψηφίας της Επιτροπής προς την Ολομέλεια δεν είναι άλλη από το να μην ασκηθεί ποινική δίωξη κατά πολιτικών προσώπων.

Τρίτον, ως προς την ίδια την υπόθεση. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η υπόθεση Novartis είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων. Επιπλέον, από τη δικογραφία διαπιστώνεται ότι στελέχη της εταιρείας μετέρχονταν αδιαφανείς και παράνομες μεθόδους για να προωθήσουν τα εμπορικά συμφέροντά της, διαμορφώνοντας μία εικόνα διαπλοκής συμφερόντων μεταξύ στελεχών της, μελών της ιατρικής κοινότητας και δημοσίων προσώπων, με σκοπό την προώθηση των πωλήσεων των φαρμάκων και σκευασμάτων της Novartis εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Για την κατάσταση αυτή και την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες ιδιαίτερα στους τομείς υγείας και εμπορίου».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr