ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Λέσβο ο Τσίπρας την Πέμπτη - Στο προσκήνιο το προσφυγικό

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 29 Απριλίου 2018, 19:50 / Ανανεώθηκε 30 Απριλίου 2018, 00:20
Στην Λέσβο ο Τσίπρας την Πέμπτη - Στο προσκήνιο το προσφυγικό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Προβληματίζουν και οι αυξημένες ροές στον Έβρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη Μυτιλήνη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το Βόρειο Αιγαίο και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο θα βρεθεί στο νησί στις 2-3 Μαΐου. Τα πρόσφατα επεισόδια με τις επιθέσεις κατά αλλοδαπών στην πλατεία Σαπφούς από ομάδες ακροδεξιών έχουν στιγματίσει το νησί το οποίο φιλοξενεί συνολικά 8.964 πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου διαμένουν 6.885 άτομα, όταν η χωρητικότητα της δομής είναι για 3.000.

Οι παράγοντες της περιοχής θεωρούν πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους κυβερνώντες να δουν ποια είναι η κατάσταση του νησιού, το οποίο από το 2015 έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού στο Αιγαίο.

Οι συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο της Μόριας είναι απογοητευτικές με το σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης να μην έχει αναβαθμιστεί.

Το χαμένο χρόνο επιχειρεί να κερδίσει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο, το οποίο θα έπρεπε να έχει έρθει στη Βουλή από τον περασμένο Ιανουάριο.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι πως το Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται ήδη δύο σχέδια έκτακτης ανάγκης. Το πρώτο για αύξηση των ροών 15% και το δεύτερο για την πιθανότητα αλματώδους αύξησης των αφίξεων προσφύγων στη χώρα μας. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Δημήτρης Βίτσας στη Βουλή. «Το 2017 ο μέσος όρος εισροών ήταν 55 την ημέρα», προσθέτοντας πως «το πρώτο δίμηνο του 2018, ο αριθμός ανέβηκε σε 62-65 και μετά τη Βάρνα σε 126. Τι τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί σε 200».

Ανησυχητική, όμως είναι τεράστια άνοδος των ροών και στον Έβρο, καθώς την ώρα που από στα νησιά εισήλθαν 2.168 άτομα, στον Έβρο πέρασαν 2.700.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη θα επικεντρωθεί πέρα από το προσφυγικό και στην ανάδειξη της ενίσχυσης των έργων υποδομής στα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr