ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Επικίνδυνη ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας από Τουρκία

Δημοσίευση 30 Απριλίου 2018, 21:37 / Ανανεώθηκε 30 Απριλίου 2018, 21:37
Παυλόπουλος: Επικίνδυνη ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας από Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν είναι δυνατόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να γίνονται ερμηνείες οι οποίες παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του δικαίου της θάλασσας».

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

«Δεν είναι δυνατόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να γίνονται ερμηνείες οι οποίες παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του δικαίου της θάλασσας».

«Έχουμε συναποφασίσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ «ότι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι. Είμαστε σύμφωνες και οι τρεις χώρες, ότι κάθε αυθαίρετη ερμηνεία, από την πλευρά της Τουρκίας για τις θάλασσες, δημιουργεί ένα προηγούμενο, το οποίο είναι δυνατόν να επικαλεστούν και άλλοι. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, πόσο επικίνδυνο θα ήταν να υπάρχουν ερμηνείες τέτοιες, να δημιουργούνται τέτοια προηγούμενα».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην άριστη συνεργασία των τριών χωρών προκειμένου να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πόλεμος στην περιοχή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο των δυνάμεων μας συνεργαζόμαστε και νομίζω ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Εξάλλου, ο ΠτΔ έκανε λόγο για «υποδειγματική» συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου μέσα από έναν διάλογο πολιτισμών που «αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, όπως κάποιοι πίστευαν ή εξακολουθούν να πιστεύουν, αλλά έλλειψη κατανόησης, την οποία μπορούμε να καλύψουμε όταν οι πολιτισμοί διαλέγονται μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε στην ειρήνη, στην οικονομική συνεργασία των κρατών. Εύχομαι αυτό το μήνυμα, των τριών λαών μας, να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο και για πολλούς άλλους» επεσήμανε.

Ο κ. Παυλόπουλος, με τους Προέδρους της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, παραβρέθηκαν στην έναρξη του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Η επιστροφή στις ρίζες».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr