ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκρίνοντας τα οικονομικά προγράμματα Τσίπρα – Μητσοτάκη

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2018, 21:49 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2018, 12:41
Συγκρίνοντας τα οικονομικά προγράμματα Τσίπρα – Μητσοτάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου σήμανε η φετινή, 83η ΔΕΘ. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οι δεσμεύσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπες που αναμένεται όπως όλα δείχνουν είτε τον Μάιο, είτε τον Οκτώβριο.

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης, οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης επί της ουσίας ξεδίπλωσαν τα προεκλογικά προγράμματά τους, με τις διαφορές να είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, ιδίως στα οικονομικά ζητήματα.

Ο μεν πρωθυπουργός έριξε το βάρος πρωτίστως σε μέτρα όπως το επίδομα ενοικίου, σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε σχολεία και δομές μέριμνας, και δευτερευόντως σε στοχευμένες μειώσεις εισφορών κυρίως σε επαγγελματίες, αλλά και φόρων [ΕΝΦΙΑ, επιχειρήσεις, μείωση τέλους επιτηδεύματος].

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε πρωτίστως στη δραστική μείωση των φόρων [φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, ακίνητα] και των εισφορών, αλλά και σε μια ρύθμιση των  «κόκκινων» δανείων και χρεών σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκρίνοντας τα προγράμματα Τσίπρα και Μητσοτάκη

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε εξαγγείλει τα εξής:

- Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη. Εξήγγειλε αλλαγή στη δομή του φόρου με έμφαση στην αναλογικότητα και κυρίως με στόχευση να ελαφρυνθούν οι κατοικίες των οικονομικά ασθενέστερων.

- Μείωση, από 1/1/2019, στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%. Μειώνεται επίσης ο συντελεστής για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

- Μείωση για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, των εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

- Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

- Εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

- 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

- 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

- Κατάργηση, από 1/1/2019, του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

- Μείωση του μεγάλου συντελεστή ΦΠΑ από 24% στο 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

►Διαβάστε επίσης: Το οικονομικό πακέτο Τσίπρα από τη ΔΕΘ

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου για:

- Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

-Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Ετσι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40%.

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια.

-Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο.

-Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις εντός της πρώτης διετίας.

-Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

-Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων βασισμένη στην πρότασή της  για τη Δεύτερη Ευκαιρία.. Όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών) θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δεν θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση.

-Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού

-Ένα δις ευρώ για την στήριξη του του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) από 760 εκατομμύρια σήμερα, ώστε να καλύπτει 800.000 πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μακροπρόθεσμα το 0,5% του ΑΕΠ θα δίνεται για την στήριξη του ΕΕΕ

- Χίλια ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί.

-Σε όλα τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα δίνονται μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

-Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβλήθηκαν για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κατοικιών.

-Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.

-Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, με διατήρηση της εθνικής σύνταξης και του πρώτου πυλώνα ασφάλισης. Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία, υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

►Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ: Η δέσμη προτάσεων Μητσοτάκη για φόρους, ασφαλιστικό

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr