ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι διοικητικοί δικαστές κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2018, 12:07 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2018, 12:57
Οι διοικητικοί δικαστές κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης
Facebook Twitter Whatsapp

Αντιδρούν έντονα για τις οδηγίες ως προς τα έξοδα έδρας

Προσβλητικές για τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και χωρίς έρεισμα στο νόμο, χαρακτηρίζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών τις πρόσφατες οδηγίες του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη διαδικασία απόδοσης των εξόδων των δικαστικών λειτουργών που μετακινούνται σε μεταβατικές έδρες. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση καλεί μάλιστα τους αρμόδιους του υπουργείου «αντί να εφευρίσκουν γραφειοκρατικά προσκόμματα στην (ιδιαίτερα καθυστερημένη) απόδοση των εξόδων ( σ.σ. στους δικαστές) να μεριμνούν για την έγκαιρη καταβολή τους».  

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Διοιηκητικών Δικαστών έχει ως εξής: 

«Σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τις διοικήσεις των διοικητικών δικαστηρίων, όσοι εκ των δικαστικών λειτουργών θα μεταβαίνουν σε μεταβατικές έδρες, θα πρέπει, πέραν των λοιπών δικαιολογητικών (εισιτήρια μεταφορικού μέσου, απόδειξη διαμονής σε ξενοδοχείο κλπ.), να προσκομίζουν έκθεση άφιξης και αναχώρησης από την γραμματεία των οικείων δικαστηρίων και -κατά περίπτωση- υπεύθυνη δήλωση για την δικαιολόγηση της τυχόν πρόωρης άφιξης ή καθυστερημένης αναχώρησης από την αντίστοιχη μεταβατική έδρα, ενώ θα πρέπει, πριν από την αναχώρησή τους, να γνωστοποιούν στην γραμματεία του Δικαστηρίου μας πέραν των ημερομηνιών αναχώρησης – επιστροφής και την αντίστοιχη ώρα αναχώρησης του μέσου μετακίνησης, προκειμένου να υπολογισθεί τυχόν ημιπαραμονή.

Οι παραπάνω οδηγίες δεν έχουν έρεισμα στο νόμο, είναι δε προσβλητικές για τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι, όπως γνωρίζουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκαταβάλουν οι ίδιοι, καλή τη πίστη, τις δαπάνες μετάβασής τους σε μεταβατικές έδρες και κατά κανόνα λαμβάνουν μέρος των πραγματικών τους δαπανών και μάλιστα ικανό χρονικό διάστημα αργότερα (ενίοτε και πέραν του έτους). Η υλοποίηση όσων προβλέπουν οι ως άνω οδηγίες, άλλωστε, δεν είναι πάντοτε εφικτές (π.χ. απαγορευτικό απόπλου ή άφιξη του δικαστή στη μεταβατική έδρα σε ώρα κατά την οποία δεν λειτουργεί η γραμματεία του δικαστηρίου). Οι αρμόδιοι του Υπουργείου καλό θα ήταν, αντί να εφευρίσκουν γραφειοκρατικά προσκόμματα στην (ιδιαίτερα καθυστερημένη) απόδοση των εξόδων μετάβασης σε μεταβατικές έδρες και μάλιστα χωρίς έρεισμα στο νόμο, να μεριμνούν για την έγκαιρη καταβολή τους».

ΠΗΓΗ: lawandorder.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr