ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για τους Έλληνες του εξωτερικού - Ποιους, πώς και πού θα ψηφίζουν

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2018, 07:12 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2018, 10:39
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για τους Έλληνες του εξωτερικού - Ποιους, πώς και πού θα ψηφίζουν
Facebook Twitter Whatsapp

Στα μέσα Ιανουαρίου το νομοσχέδιο στη Βουλή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ανάδειξη του προφίλ του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ίσως το πιο βασικό προεκλογικό “χαρτί” του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις κάλπες. Το Μαξίμου πραγματοποίησε μια παράλληλη διαπραγμάτευση για χρονίζοντα ζητήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών ή οι σχέσεις κράτους - εκκλήσιας σε συνδυασμό με τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, παρά το γεγονός πως από την ανάληψη της εξουσίας η προσοχή ήταν στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στο πεδίο της οικονομίας.

Με αυτή τη λογική στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν με “πυρετώδεις” ρυθμούς να φέρουν στη Βουλή ρύθμιση και για το ζήτημα της ψήφου των ομογενών. Είναι το νέο στοιχήμα για τον Αλέξη Τσίπρα που θέλει να αποδείξει πως βγάζει από το συρτάρι δισεπίλυτα ζητήματα αναζητώντας νέες προοπτικές. Ένα ανοιχτό θέμα, που, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η ΝΔ επιχείρησε να προωθήσει πρόσφατα ακόμα και με πρόταση νόμου, ωστόσο κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της δεν ακούμπησε ποτέ. “Υπάρχει συνταγματική επιταγή από το 2001.  Μέχρι το 2015, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και μαζί  ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεν έκαναν τίποτα επί 14 χρόνια για το θέμα της ψήφου των εκτός της ελληνικής επικράτειας εκλογέων” είχε τονίσει σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό  “Στο Κόκκινο” ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης.

Η ψήφος των ομογενών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και ήδη αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου με τρεις προγραμματισμένες συνεδριάσεις να καταλήξει σε μια πρόταση νόμου. 

Δύσκολη “εξίσωση” η ψήφος των ομογενών

Τρεις βασικές προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι σε σχέση με το περιεχόμενο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και αν θα καλούνται  οι ομογενείς να στηρίξουν συγκεκριμένα πρόσωπα στις εθνικές εκλογές. Αποτελεί με διαφορά το πιο δύσκολο ζήτημα, αφού όλες οι απόψεις  φέρεται να έχουν “θολά σημεία”, τα οποία μέλη της Επιτροπής καλούνται να ξεπεράσουν.

1. Έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο οι ομογενείς να εκλέγουν δικούς τους ξεχωριστούς βουλευτές, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί ο αριθμός τους. Καλά πληροφορημένες πηγές διευκρίνιζαν στο newpost.gr πως αν καταλήξουν σε αυτή την πρόταση, η κάλπη του εξωτερικού θα είναι ξεχωριστή, με το δικό της εκλογικό μέτρο και δεν θα προσμετράται στο πανελλαδικό ποσοστό. Θα είναι κάτι “σαν κάλπη αποδήμων”, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά. 

Τα ερώτηματα, που γεννιούνται, όμως από τη συγκεκριμένη πρόταση, είναι πολλά:

Ποιοι θα είναι οι βουλευτές που θα εκλέγονται;  Προφανώς θα πρόκειται για στελέχη των κομμάτων που θα προέρχονται από την ομογένεια με αρκετούς ήδη να προβλέπουν πως δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι από 5 στους 300. Αν θα πρέπει να αφαιρεθούν από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι το άλλο ερώτημα που μπαίνει στο τραπέζι, ενώ όσοι ασχολούνται εδώ και καιρό με το θέμα δεν αρνούνται πως μπορεί να προκύψει και συνταγματικό ζήτημα λόγω μη ισοτιμίας της ψήφου.

2. Αν δεν λυθούν οι παραπάνω προβληματισμοί, η πιο εφικτή λύση φαίνεται να είναι οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού απλώς να προσμετρώνται στα κόμματα και να “ενώνονται” με το σύνολο της περιφέρειας.

3. Πιο ανέφικτο θεωρείται η ψήφος των ομογενών να κατανέμονται ανά νομό. 

Την ερχόμενη Τρίτη το ερώτημα που θα τεθεί και θα απαντηθεί στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, είναι ποιοι θα μπορούν να ψηφίζουν από το εξωτερικό. Το πιο πιθανό είναι να προταθεί σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια και επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία να προχωρήσουν σε οικειοθελή καταγραφή στα προξενεία των χωρών που διαμένουν, προκειμένου να εισαχθούν στα εκλογικά μητρώα. 

Εκτός απροόπτου όσοι έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες θα μεταβαίνουν στα προξενεία τους την Κυριακή των εκλογών. Εξετάζεται με μικρότερες πιθανότητες η λύση της επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου.

Για να ισχύσουν οι ρυθμίσεις και οι Έλληνες του εξωτερικού να αρχίζουν να ψηφίζουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση απαιτείται η πρόταση νόμου που θα έρθει στη Βουλή να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Αν η αντιπολίτευση δεν συναινέσει και επιτευχθεί απλή πλειοψηφία, θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη προσφυγή στις κάλπες. Είναι φανερό πως από το Μαξίμου περιμένουν στη “γωνία” να δουν ποια θα είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει να βάλει το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα το φετινό καλοκαίρι.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν ήδη οι Έλληνες που διαμένουν στην ΕΕ. Μετά την ψήφιση του νέου νόμου τη δυνατότητα του “εκλέγειν” θα έχουν και όσοι βρίσκονται στις υπόλοιπες ηπείρους.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr