ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μογκερίνι: Σεβαστοί από την ΕΕ οι κανόνες νομιμότητας και εκκλησιαστικής τάξης

Δημοσίευση 20 Νοεμβρίου 2018, 15:40 / Ανανεώθηκε 24 Νοεμβρίου 2018, 17:59
Μογκερίνι: Σεβαστοί από την ΕΕ οι κανόνες νομιμότητας και εκκλησιαστικής τάξης
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με την επιστολή που απέστειλε στις 19 Σεπτεμβρίου προς την Φεντερίκα Μογκερίνι, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής ζητούσε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου λόγω της  «επίθεσης» προς τον ίδιο αλλά και τον Οικουμενικό Θρόνο, από διάφορες προελεύσεις , λόγω της  απόφασης του να αναγνωριστεί –ως είχε το απόλυτο δικαίωμα- το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανική Εκκλησία.

Στην απάντησή της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής διπλωματίας τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία και αναφέρει -αναγνωρίζοντας έμμεσα την απόλυτη νομιμότητα των ενεργειών του Φαναρίου- ότι  οι όποιες εσωτερικές αποφάσεις της, στηρίζονται στους δικούς της εκκλησιαστικούς κανόνες. Με την απάντηση της αυτή, είναι σαφές ότι οι κανόνες της νομιμότητας και της Εκκλησιαστικής τάξης είναι απολύτως σεβαστοί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση αυτή την θέση, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι οι Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες προστατεύουν τον Οικουμενικό θρόνο και κάλεσε τους εμπλεκομένους να υιοθετήσουν την άποψη αυτή και να παύσουν τις αήθεις επιθέσεις προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η επιστολή του Μ. Κεφαλογιάννη:

Αγαπητή κυρία Μογκερίνι,

Θα έχετε ασφαλώς πληροφορηθεί ότι το Πατριαρχείο Μόσχας έχει διακόψει να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Πρόκειται για μια απόφαση «εκκλησιαστικής τιμωρίας» μεν, αλλά που έρχεται σε συνέχεια άλλων ενεργειών που αμφισβητούν τα, από αιώνων, Εκκλησιαστικά πρωτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και που μπορεί να οδηγήσουν σε διχασμό και σχίσμα τον Ορθόδοξο κόσμο.

Η διακοπή της μνημονεύσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη έγινε με αφορμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να χορηγήσει το αυτοκέφαλο (μια μορφή διοικητικής ανεξαρτησίας δηλαδή) στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αν και είχε προς τούτο δικαίωμα.

Ας σημειωθεί ότι οι Ουκρανοί ιεράρχες άρχισαν αν ζητούν επιμόνως την πλήρη εκκλησιαστική τους ανεξαρτησία, όταν η χώρα τους έγινε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

Το συγκεκριμένο ατυχές γεγονός της διακοπής της μνημονεύσεων δεν διαταράσσει ασφαλώς μόνο τις διαθρησκευτικές σχέσεις μεταξύ των δύο Πατριαρχείων αλλά οδηγεί σε διχασμό και τυχόν ανεξέλεγκτες «αναταράξεις» το Ορθόδοξο πλήρωμα.

Έχει, όμως, η ενέργεια αυτή του Πατριαρχείου Μόσχας προφανώς και ευρύτερες διαστάσεις που όλοι ασφαλώς αντιλαμβάνονται. Διαστάσεις πολιτικού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος.

Η ενότητα της Ορθοδοξίας και των Ορθοδόξων Χριστιανών που το μεγαλύτερο κομμάτι του διαβιεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας και ιδίως για εμάς τους Έλληνες που στο σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου βλέπουν, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, τον Πνευματικό Ηγέτη της Ορθοδοξίας.

Αυτές οι ενέργειες μας προβληματίζουν, μας ανησυχούν και γεμίζουν όλους μας με θλίψη

Θεωρώ, λοιπόν, αναγκαία την από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πνευματικού Ηγέτη της Ορθοδοξίας. 

Η απάντηση της Φεντερίκα Μογκερίνι 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr