ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Γαϊτάνης: H δυστοκία ΣΥΡΙΖΑ για υποψηφίους δείχνει μειωμένη απήχηση στην αυτοδιοίκηση

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 25 Νοεμβρίου 2018, 08:31 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2018, 09:33
Τ. Γαϊτάνης: H δυστοκία ΣΥΡΙΖΑ για υποψηφίους δείχνει μειωμένη απήχηση στην αυτοδιοίκηση
Facebook Twitter Whatsapp

Συνέντευξη του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, στο newpost.gr και στον Γιώργο Δ. Ευθυμίου

 «Οι παροχές και οι προσλήψεις χρηματοδοτούνται από τους φόρους των Ελλήνων» δηλώνει στο newpost.gr, o Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ο οποίος επισημαίνει πως η απάντηση της ΝΔ στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ριζοσπαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει. Σχολιάζοντας τη μη περικοπή των συντάξεων, ο κ. Γαϊτάνης σημειώνει πως «ήταν ένα υφεσιακό μέτρο χωρίς κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα». «Αντίθετα παραμένει σε ισχύ η περικοπή του αφορολόγητου που θα πλήξει μισθωτούς και συνταξιούχους» υπενθυμίζει το γαλάζιο στέλεχος. Ερωτηθείς για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, ο κ. Γαϊτάνης, δηλώνει «υπέρ», καθώς όπως λέει «οι πολιτικοί θα έρθουν πιο κοντά, όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στα τοπικά προβλήματα».

Σχετικά με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους τη χαρακτηρίζει ως «το πρώτο βήμα για να αποκεντρωθούν αρμοδιότητες», ενώ αναφορικά με τις συνεργασίες ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, μιλά για δυστοκία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στην εύρεση υποψηφίων, σε αντίθεση με τη ΝΔ.

Ερώτηση: Η κυβέρνηση έχει ανοίξει διάφορα θέματα τον τελευταίο καιρό όπως η συνταγματική αναθεώρηση και οι σχέσεις εκκλησίας-κράτους αποκαλύπτοντας την προεκλογική της ατζέντα. Εσείς πως τοποθετείστε σε αυτό;

Με τη στάση της η κυβέρνηση δείχνει ότι ακόμα και στους τελευταίους μήνες της αποτελεί μια βαθιά λαϊκιστική και συντηρητική δύναμη. Η απάντηση της ΝΔ είναι το νέο. Το νέο στη δημόσια διοίκηση, στο κράτος, στην παιδεία, στην αυτοδιοίκηση. Εμείς κάναμε ριζοσπαστικές προτάσεις όπως η συνταγματική καθιέρωση της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης στο δημόσιο, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και η φορολογική αποκέντρωση προς τους Δήμους. Όπως βλέπετε έχουμε έτοιμη μια ατζέντα για να βελτιώσουμε τη λειτουργία του κράτους και κατά συνέπεια την ίδια την πατρίδα.

Ερώτηση: Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια νέα στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου με παροχές και προσλήψεις. Αυτό αλλάζει και τη στρατηγική της ΝΔ;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι η πιο κυνική κυβέρνηση του τόπου. Θα κάνουν ότι είναι δυνατό να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία. Συνεπώς η παροχολογία είναι κάτι που το περιμένουμε και δε μας εκπλήσσει. Η χώρα όμως δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και επίσης έχει μεγάλο εξωτερικό χρέος. Αυτό σημαίνει ότι παροχές και προσλήψεις πρέπει να χρηματοδοτούνται από τους φόρους των Ελλήνων. Και το ερώτημα είναι ακριβώς εδώ. Υπάρχει περιθώριο να γίνονται παροχές και προσλήψεις προεκλογικού χαρακτήρα; Προφανώς και όχι. Η δική μας στρατηγική δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της. Δικός μας σκοπός είναι να αναδείξουμε ότι το συμφέρον της χώρας πρέπει να είναι το συμμάζεμα των δαπανών και η προσέλκυση επενδύσεων ώστε να αποκλιμακωθεί η φορολογία και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ερώτηση: Η μη περικοπή των συντάξεων δεν βάζει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό;

Η περικοπή των συντάξεων δεν ήταν αναγκαία, η κυβέρνηση την ψήφισε ενώ η ΝΔ όχι και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δε θα πραγματοποιηθεί. Θα ήταν ένα υφεσιακό μέτρο χωρίς κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αντίθετα παραμένει σε ισχύ η περικοπή του αφορολόγητου που θα πλήξει μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ερώτηση: Σε επίπεδο εθνικών εκλογών το σπάσιμο της Β΄Αθήνας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Η κατάτμηση της Β’ Αθηνών ήταν μια παλιά πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πολύ καλά έκανε η ΝΔ που τη ψήφισε. Με τις νέες περιφέρειες θα είναι πιο εύκολο για τους νέους ανθρώπους να μπουν στην πολιτική. Θα αλλάξει ο τρόπος που διεξάγεται η πολιτική. Οι πολιτικοί θα έρθουν πιο κοντά, όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στα τοπικά προβλήματα. Δείτε για παράδειγμα το Νότιο Τομέα της Αθήνας. Γίνονται έργα δισεκατομμυρίων, η παραλία μπορεί να γίνει τουριστικός πόλος για όλη την Ελλάδα, αλλά το Μετρό αντί να έρχεται σε αυτή την περιοχή πάει στη Βόρεια Αθήνα! Αυτό το σπουδαίο αναπτυξιακό θέμα δεν αποτελεί μέρος της δημόσιας συζήτησης μέχρι τώρα. Πιστεύω όμως ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι.

Ερώτηση: Η επόμενη μέρα θα είναι εύκολη για την τοπική αυτοδιοίκηση; Η πρότασή σας για τον ΕΝΦΙΑ δεν συναντά αντιδράσεις;

Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους από το 2021 θα αποτελέσει τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στα διακόσια χρόνια του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Ο φόρος θα γίνει για πρώτη φορά ανταποδοτικός, το πολιτικό σύστημα θα συμπεριφερθεί πιο ώριμα και θα αυξηθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία. Επίσης θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να αποκεντρωθούν αρμοδιότητες. Η πρότασή μας δε συναντά αντιδράσεις παρά μόνο από τις δυνάμεις της συντήρησης, του συγκεντρωτισμού και του κρατισμού, δηλαδή την ίδια την Κυβέρνηση.

Ερώτηση: Απομένουν 6 μήνες ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ΝΔ είναι έτοιμη;

Η ΝΔ δίνει μεγάλη σημασία στη μάχη των περιφερειακών εκλογών αφού εκεί θα προκύψουν ως επί το πλείστον πολιτικά συμπεράσματα. Για το λόγο αυτό, πολύ εγκαίρως, επτά μήνες πριν τις εκλογές έχουμε ανακοινώσει τις στηρίξεις μας για τις περιφέρειες της χώρας. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι λοιπόν. Οι δημοτικές εκλογές έχουν άλλο χαρακτήρα και σκοπός της ΝΔ είναι να μην παρεμβαίνει υπέρμετρα στις τοπικές κοινωνίες.

Ερώτηση: Η απλή αναλογική δεν θα είναι πρόβλημα;

Αν τελικά οι εκλογές διεξαχθούν με απλή αναλογική, υπενθυμίζω ότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί για την κατάργησή της, θα προκληθούν τεράστια προβλήματα σε Δήμους και Περιφέρειες. Θα είναι μια χαμένη τετραετία για την αυτοδιοίκηση.

Ερώτηση: Στα θέματα των συνεργασιών πως τα πάτε; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιδιώκει ανοίγματα ακόμη και με υποψηφίους που προέρχονται από τη ΝΔ.

Η αυτοδιοίκηση είναι κατεξοχήν χώρος συγκλίσεων και παραδοσιακά πολλά αυτοδιοικητικοί, μέλη της ΝΔ, έχουν σημειώσει αξιόλογη παρουσία και έργο. Δεν έχω υπόψη μου τέτοια ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, παρατηρώ δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει υποψηφίους σε δήμους και περιφέρειες της χώρας και αυτό είναι τελικά ενδεικτικό της μειωμένης απήχησης που έχει στην αυτοδιοίκηση. Μη ξεχνάτε οτι η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός με φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του συγκεντρωτισμού.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr