ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπακώστα: Μεμονωμένα φαινόμενα και εντός της αστυνομίας δεν επηρεάζουν την εικόνα της

Δημοσίευση 26 Νοεμβρίου 2018, 11:10 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2018, 11:28
Παπακώστα: Μεμονωμένα φαινόμενα και εντός της αστυνομίας δεν επηρεάζουν την εικόνα της
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Ελλάδα σε γενικές γραμμές είναι μια από τις πλέον ασφαλείς χώρες στον κόσμο»

Το πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα μας είναι διαχρονικά περίπου σε ίδια επίπεδα, δηλώνει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα σε γενικές γραμμές είναι μια από τις πλέον ασφαλείς χώρες στον κόσμο».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», η κα Παπακώστα μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι η αστυνομία δεν δρα με εντολές προσώπων συνολικά, αλλά «εφαρμόζοντας το νόμο απροσωπόληπτα».

Παραλαμβάνοντας το υφυπουργείο είχατε δηλώσει ότι «ο καθένας έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα του για να φτάσει έως εδώ». Δύο μήνες μετά, διαπιστώνετε ότι  «κάποιοι αρνούνται να διαβούν τον Ρουβίκωνα…». Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε;

Το πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα μας είναι διαχρονικά περίπου σε ίδια επίπεδα. Η Ελλάδα σε γενικές γραμμές είναι μια από τις πλέον ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Σε ορισμένες περιόδους αντιμετωπίζει ειδικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με το πολιτικο-κοινωνικό περιβάλλον και όχι με την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα  της Αστυνομίας ,στις ικανότητες της οποίας έχω πλήρη εμπιστοσύνη.

Η χώρα μας έφτασε στην έξοδο από τα μνημόνια και σε εξαιρετικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επειδή πολλοί, ιδιαίτερα στις κυβερνήσεις μετά το 2015 διέβησαν τον δικό τους Ρουβίκωνα, διασφάλισαν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, έπεισαν την Ευρώπη ότι δεν μπορεί να πορευτεί χωρίς την Ελλάδα.

Το ποιοι αρνούνται να διαβούν τον Ρουβίκωνα φαίνεται και στα ειδικά θέματα ασφάλειας, τα οποία δεν βοηθούν την διεθνή εικόνα της χώρας. Φαίνεται όμως κυρίως στην πολιτική σκηνή και εκεί η ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη με επιλογές ξένες προς την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας είναι καθοριστική ως σήμερα.

Υπάρχουν διαβεβαιώσεις που σας δόθηκαν για τη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση και δεν εφαρμόστηκαν ακόμη; Ποιες είναι αυτές;

Δεν είχα και δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες, πέρα από το να συμβάλλω με τις μικρές μου δυνάμεις στην ανάπτυξη της χώρας και τον στρατηγικό προσανατολισμό της στην Ενωμένη Ευρώπη. Μπήκα στην κυβέρνηση πεπεισμένη για τις προθέσεις της κυβέρνησης να κινηθεί και να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους και αυτές οι προθέσεις μέχρι σήμερα επιβεβαιώνονται απόλυτα.

Σας προβληματίζουν οι συνεχείς εγκληματικές ενέργειες, όπως ανθρωποκτονίες, τοποθετήσεις βομβών κτλ;  Είναι ζήτημα συγκυρίας ή απραξίας από πλευράς των αστυνομικών αρχών; 

Ρίξτε ένα βλέμμα πίσω και αναλογισθείτε τι έχουμε περάσει μετά την μεταπολίτευση. Θυμηθείτε περιόδους που επικρατούσε τρομερή ένταση και οι ενέργειες σαν αυτές που αναφέρετε ήταν συχνότατες και πολύ πιο σοβαρές.

Η Αστυνομία και τότε είχε και έδειξε ικανότητες και τώρα έχει ακόμα περισσότερες. Δεν σχετίζονται όλα αυτά με την ικανότητα της Αστυνομίας και δεν δείχνει καμία απραξία. Η Αστυνομία υπηρετεί την κοινωνία και σε γενικές γραμμές δείχνει σύνεση στις κινήσεις της ανάλογα με την κοινωνική συγκυρία. Μεμονωμένα φαινόμενα και εντός της Αστυνομίας δεν επηρεάζουν την γενικά πολύ καλή εικόνα της.

Ποια είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου σχεδίου αστυνόμευσης για την πάταξη της μικροεγκληματικότητας;

Μέχρι τώρα είναι θετικά και αυτό φαίνεται από τον αριθμό των δικογραφιών που σχηματίζει και είναι πολλές. Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση μεγαλύτερα προβλήματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όποιοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή διαβάζουν το γνωρίζουν. Κατά περιόδους και κατά τόπους υπάρχουν κάποιος εξάρσεις και αντιμετωπίζονται.

Κύρια υπουργέ, γιατί η Αστυνομία παραμένει πλέον αδρανής απέναντι σε αξιόποινες δραστηριότητες ακόμη και εναντίον αστυνομικών όπως συνέβη πρόσφατα στα δικαστήρια; 

Οι νόμοι που ισχύουν είναι σαφείς. Και δεν προβλέπουν, ούτε δικαιολογούν αδράνεια. Οι επικεφαλής των δυνάμεων της Αστυνομίας πρέπει να εκτιμούν τις ειδικές συνθήκες κάθε φορά και ανάλογα να δρουν, εφαρμόζοντας το νόμο. Παρόμοια περιστατικά είναι πάμπολλα και πιο σοβαρά στο παρελθόν και ναι μεν είναι ελεύθερος κανείς να υποκρίνεται για λόγους σκοπιμότητας πως δεν θυμάται.

Τι είδους εντολές έχουν λάβει οι αστυνομικοί τις οποίες επικαλούνται κάθε φορά που στέκονται παθητικά απέναντι στο έγκλημα; 

Η Αστυνομία δεν δρα με εντολές προσώπων συνολικά. Η Αστυνομία πρέπει δρα εφαρμόζοντας το νόμο απροσωπόληπτα για το καλό του κοινωνικού συνόλου και αυτό είναι συνταγματική εντολή του ελληνικού λαού, υπέρ του οποίου η Αστυνομία πρέπει να λειτουργεί. Όπως προείπα, η αστυνομία μας είναι ικανότατη.

Φοβάστε έκρηξη βίας το προσεχές διάστημα και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές;   

Δεν φοβάμαι τίποτα. Σκοτεινά παρασκήνια πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Η Αστυνομία έχει αποστολή να προλαμβάνει και την εκδήλωση σχεδίων που στοχεύουν στην παραβίαση των κανόνων δικαίου και των συνταγματικών ελευθεριών όλων των πολιτών, τις οποίες πρέπει να διασφαλίζει.

Προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθώ και εγώ να συμβάλλω από την θέση που μου εμπιστεύθηκε ο κ.Τσίπρας, ως σύμμαχο στην εθνική προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι είμαι πολιτικά συνυπεύθυνη με την Όλγα Γεροβασίλη σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο, αυτόν της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας. Στο χώρο αυτό πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη σε όλους όσους τον υπηρετούν, αλλά ταυτόχρονα και σε κανέναν.

Όλοι μας κρινόμαστε και διακινδυνεύουμε κάθε λεπτό. Τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας σε όλα τα επίπεδα έχουν απεριόριστες  ικανότητες, όπως έδειξαν τεράστιες διεθνείς επιτυχίες της στο οργανωμένο έγκλημα (ναρκωτικά, τρομοκρατία κλπ), αλλά υπάρχουν και προβλήματα. Οι υποκριτές ,οι οποίοι ζητούν τα πάντα από μας λησμονούν ότι μας παρέδωσαν ένα υπουργείο, στο οποίο υπήρξε, ακόμα και δολοφονική επίθεση σε ανώτατο επίπεδο, με νεκρό και ανεξιχνίαστη χρόνια τώρα.

Ουαί λοιπόν με την υποκρισία όλων των πλευρών και επιπέδων.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr