current views are: 15

19 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση15:45

Κήρυξη ΑΟΖ στο ανατολικό Αιγαίο δείχνει ο Καμμένος

Άγνωστο εάν προχώρησε στη δήλωση έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό

Δημοσίευση 15:45’

Άγνωστο εάν προχώρησε στη δήλωση έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό

Την κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Ανατολικό Αιγαίο προανήγγειλε, επί της ουσίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, από την Μεγίστη όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης σε ακριτικά φυλάκια.

Προς το παρόν, είναι άγνωστο εάν ο υπουργός προχώρησε στις εν λόγω ανακοινώσεις κατόπιν συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου ή οι δηλώσεις αποτελούν προσωπική του πρωτοβουλία. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η κήρυξη ΑΟΖ αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών και η μόνη γνωστοποιημένη και επίσημη πρόθεση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος, η οποία είχε ανακοινωθεί από τον Νίκο Κοτζιά κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο ΥΠΕΞ στις 20 Οκτωβρίου.

Οι δηλώσεις Καμμένου

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι σαφείς και δεν χωρούν παρερμηνεία. Απευθυνόμενος στους εθνοφύλακες των ακριτικών φυλακίων και αφού άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, πέρασε στο επίδικο: «Ο ρόλος σας εδώ είναι εξαιρετικά δύσκολος. Αφενός, διότι έχοντας αναλάβει την ευθύνη της υπεράσπισης αυτού του νησιού της ελληνικής επικράτειας, εμπεδώνετε το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε Έλληνα πολίτη, δηλώνοντας ότι η παρουσία σας αποτελεί τροχοπέδη σε όποιον δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. Αφετέρου, διασφαλίζετε τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία είναι διεθνώς κατοχυρωμένα και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Και προφανώς μιλάω για την ΑΟΖ. Η ΑΟΖ του Καστελόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της πατρίδας μας. Εντός των επομένων μηνών, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης του φυσικού αερίου για την πατρίδα μας, μεγάλων κοιτασμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές».

Οι αρμοδιότητες και η στόχευση

Αναμφίβολα η ανακοίνωση του κ. Καμμένου έχει βαρύνουσα σημασία. Και αυτό γιατί η ανακήρυξη της ΑΟΖ απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη προεργασία, κατάλληλο διπλωματικό κλίμα και κυρίως προσοχή, πολλώ δε μάλλον όταν αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης με την γειτονική Τουρκία η οποία και τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει την επιθετικότητά της στην περιοχή, αλλά και στην Κύπρο. 

Έχει, επίσης, τη σημασία της, δεδομένου ότι η περιοχή που «φωτογράφισε» ο κ. Καμμένος περιλαμβάνει το Καστελόριζο, η υφαλοκρηπίδα του οποίου αμφισβητείται – ως γνωστόν – από την Τουρκία, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ παγίως ζητούν από την Ελλάδα να μην προχωρήσει μονομερώς σε σχετικές ενέργειες στο Αιγαίο. 

Τέλος, εγείρεται και ζήτημα αρμοδιότητας καθώς το υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτό που προχωρά στην κατάρτιση των σχεδίων και στις ανάλογες ανακοινώσεις. Εάν προχώρησε στη δήλωση αυτή ο κ. Καμμένος κατόπιν συννενόησης έχει καλώς. Εάν όμως ήταν προσωπική πρωτοβουλία τότε εγείρεται εκ νέου ζήτημα κυβερνητικής λειτουργίας καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι μόνο πρωθυπουργός, αλλά και υπουργός Εξωτερικών. Με άλλα λόγια δηλαδή, ο κ. Καμμένος προσπάθησε να υποκαταστήσει σε αυτό το τόσο λεπτό ζήτημα τον κ. Τσίπρα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις

Σε κάθε περίπτωση, η μόνη επίσημη ανακοίνωση απ το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο των Εξωτερικών ήταν τα σχέδια για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12. Ήταν η τελευταία εξαγγελία του Νίκου Κοτζιά ως υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος στις 20 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής, είχε προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις, τονίζοντας μάλιστα πως τα σχετικά προεδρικά διατάγματα ήταν έτοιμα προς υπογραφή.

Εικάζεται ότι, και πάλι, η ανακοίνωση αφορούσε μάλλον τις εσωκομματικές ισορροπίες και μία προσπάθεια του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών να δεσμεύσει τον Πρωθυπουργό και να εμφανίσει και ένα ακόμη μεγάλο επίτευγμα στο χαρτοφυλακιό του. 

Πάντως, μετά την σφοδρότατη αντίδραση της Τουρκίας, έγινε γνωστή η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, τα διατάγματα να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τα κόμματα, προτού λάβει τις τελικές αποφάσεις η ελληνική Βουλή.


σχετικα αρθρα