current views are: 10

19 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση20:08

Σκόπια: Τροπολογία στο σύνταγμα με το βλέμμα στον… Σταύρο

Το μαρτύριο της σταγόνας για να βρεθούν οι 151

Δημοσίευση 20:08’

Το μαρτύριο της σταγόνας για να βρεθούν οι 151

Η μόνη σοβαρή πρόβλεψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόβλεψη. Η επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας των 151 βουλευτών έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά περίπλοκο πολυπαραγοντικό παίγνιο. Πέρα από τις πολλαπλές (και αντικρουόμενες) σκοπιμότητες, η επαμφοτερίζουσα στάση ορισμένων παικτών «θολώνει» ακόμα περισσότερο το τοπίο.

Απώλεια που δεν αναπληρώθηκε

Η μεταγραφή του Χάρη Θεοχάρη στη Νέα Δημοκρατία αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για το επιτελείο του Μαξίμου. Ο εκλεγείς με το Ποτάμι, στη συνέχεια ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής, και πλέον μέλος της ΚΟ του κ. Μητσοτάκη, εθεωρείτο από τα πλέον σίγουρα «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Με δεδομένο όμως ότι η Πειραιώς έχει κάνει προεκλογική «σημαία» της το «Όχι» στη συμφωνία, ο κ. Θεοχάρης αναγκάζεται να αλλάξει στάση. Μιλώντας στους Βασίλη Σκουρή και Αγγελικού Σπανού στον News 247 ο βουλευτής της ΝΔ (πλέον) αποσαφήνισε τη στάση του: «Δεν πρόκειται να ψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αλλάζω θέση στο Σκοπιανό, αυτή τη θέση θα μεταφέρω και στη ΝΔ, στα όργανά της, και δημοκρατικά θα αποφασίσουμε τη στάση του κόμματος, η οποία μας δεσμεύει όλους».

Η απώλεια Θεοχάρη δεν αναπληρώθηκε από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη ο οποίος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό ανεβάζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στους 154. Παρ’ όλο που ο κ Σαρίδης είναι με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησε σαφές με… γλαφυρό τρόπο ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τις «Πρέσπες». «Δεν πρόκειται να ψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε νεκρός», είπε χαρακτηριστικά σε πηγαδάκι στη Βουλή. Το ότι ο κ. Σαρίδης εκλέγεται στη Α Θεσσαλονίκης μόνο τυχαίο δεν είναι αναφορικά με τη στάση του

Ο Σταύρος και η τροπολογία στα Σκόπια

Με τον μέχρι τώρα μέτρημα το «Ναι» μαζεύει 149 ψήφους. Πρέπει λοιπόν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης να ψηφίσουν «Ναι». Η τελευταία απόφαση του Ποταμιού είναι θετική για τη συμφωνία, αλλά αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό «μέχρι να δούμε το τελικό κείμενο». Υπενθυμίζεται ότι μετά τις δηλώσεις Ζάεφ περί «Μακεδόνων του Αιγαίου», ο κ. Θεοδωράκης είχε κάνει βήματα υπαναχώρησης, μιλώντας για αλυτρωτισμό που υπονομεύει τη συμφωνία.

Η αποφασιστική κίνηση που αφαιρεί από τον κ. Θεοδωράκη ένα σοβαρό επιχείρημα για να αλλάξει θέση, δεν έγινε στην Αθήνα, αλλά στα… Σκόπια. Αλβανοί βουλευτές της ΠΓΔΜ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία γίνεται η διευκρίνιση ότι στο σύνταγμα δεν καθορίζεται η εθνότητα αλλά η υπηκοότητα. Κατά το σημερινό non paper του Μαξίμου, αυτή η τροπολογία σε συνδυασμό με εκείνη που υιοθετεί τον όρο της «ομογένειας» (όπως το άρθρο 108 του ελληνικού συντάγματος) κλείνει τα ζητήματα της «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Προφανώς κάποιος που είναι αρνητικός στη συμφωνία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τροπολογίες και non paper.Κάποιος όμως σαν τον Σταύρο Θεδωράκη που έχει τοποθετηθεί αρχικά υπέρ της συμφωνίας, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι γείτονες βάζουν από την πίσω πόρτα αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Μοιάζουν δηλαδή οι τροπολογίες στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ να έχουν γραφτεί με το βλέμμα στους αμφιταλαντευόμενους Έλληνες βουλευτές, με προεξάρχοντες αυτούς του Ποταμιού.

Η παρέμβαση Μίτσελ

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι όμως μόνο ζήτημα διμερών σχέσεων ή επίδικο της εσωτερικής πολιτικής ζωής των δύο χωρών. Η ολοκλήρωση της θεωρείται μείζον στοίχημα τα βαλκανικής πολικής των ΗΠΑ. Μιλώντας στον Βασίλη Νέδο και την Καθημερινή της Κυριακής ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ έκανε μια η ηχηρή παρέμβαση: «Από την ελληνική πλευρά της εξίσωσης πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή μας έδειξε δύο πράγματα: Πρώτον, επικύρωσε τη θέση μας για τη στρατηγική επένδυσή μας στην Ελλάδα: Ότι η Ελλάδα είναι μια ηγέτιδα χώρα. Και έχει τη δυνατότητα να εξάγει σταθερότητα». Πιο σαφής δεν θα μπορούσε να γίνει….

Τώρα βέβαια κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν οι τροπολογίες στην ΠΓΔΜ και οι αμερικάνικες παρεμβάσεις θα διασφαλίσουν το «μαγικό» 151. Προς το παρόν το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται.


σχετικα αρθρα