current views are: 11

21 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:00

Ρίχνει τους τόνους το ΥΠΕΞ για την Τουρκία: Όχι σε κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής

Άδειασμα του Καμμένου από τον Κατρούγκαλο

Δημοσίευση 16:00’

Άδειασμα του Καμμένου από τον Κατρούγκαλο

Σε εντελώς διαφορετική γραμμή από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά της Τουρκίας ήταν η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου μετά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Έτσι λοιπόν και ενώ είχαν προηγηθεί η οι δηλώσεις του κ. Καμμένου ότι «εάν η Τουρκία κουνηθεί έστω και ένα χιλιοστό, θα συντριβεί», αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ «περί συντριβής βραχονησίδων εάν αυτές καταληφθούν», ο Γ. Κατρούγκαλος, σήμερα επεσήμανε: «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να επενδύει σε κλιμάκωση της φραστικής και πολεμικής ρητορικής».

Σαφέστατα πρόκειται για μία αλλαγή ρητορικής από το υπουργείο Εξωτερικών – υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο από τον Οκτώβριο και είναι πολιτικός προϊστάμενος του κ. Κατρούγκαλου στο ΥΠΕΞ- καθώς ουσιαστικά με τις δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός «αδειάζει» τον Πάνο Καμμένο και προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, στέλνοντας έτσι και μήνυμα στην Άγκυρα, μετά το μπαράζ επιθετικών ενεργειών στο Αιγαίο, χθες Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, δήλωσε:

«Το ΕΣΕΠ δεν ήταν έκτακτο, ακριβώς γιατί ήθελα να ενημερώσω τα κόμματα για σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις, με σημαντικότερη την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συνέπεσε όμως και με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, επομένως ενημέρωσα και γι αυτό το ζήτημα. Επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επειδή ακριβώς τα δίκαια μας είναι αγκυροβολημένα στην διεθνή νομιμότητα, δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε κλιμάκωση της φραστικής και πολεμικής ρητορικής. Η άλλη πλευρά είναι χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις. Εμείς επιβεβαιώνουμε ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι εξασφαλισμένα όχι μόνο από την αναβάθμιση της διεθνούς μας θέσης και από την αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων μας δυνάμεων».

Ειδική αναφορά έγινε στο ΕΣΕΠ και στο θέμα της προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, «ενόψει του νόμου με τρόπο απαράδεκτο, αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομιμότητα». Διεμήνυσε πως δεν αναφέρεται μόνο στις υποχρεώσεις της Αλβανίας για την ενταξιακή της προοπτική στην ΕΕ, αλλά τις γενικότερες υποχρεώσεις της απέναντι στο ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως πρέπει να προστατευτούν και οι διμερείς σχέσεις και σημείωσε: «Καλέσαμε επανειλημμένα την άλλη πλευρά για τον σκοπό αυτό, την αλβανική κυβέρνηση να το πάρει αυτό σοβαρά υπόψη». Εξίσου, επανέλαβε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με την αυτονόητη προϋπόθεση εκ μέρους της του σεβασμού του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, που ως ιστορική εθνική μειονότητα έχει ρίζες και δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ακόμη, έκανε γνωστό πως στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το Μακεδονικό, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν διαδικαστικές πλευρές της κύρωσης της Συμφωνίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε -και από τις πρόσφατες τροπολογίες στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης- πλήρως η θέση της Ελλάδας, ότι η συμφωνία κατοχυρώνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητά του ότι με αίσθηση εθνικής ευθύνης η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου θα κυρώσει αυτήν τη συμφωνία.

Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων 

Σε συναινετικό κλίμα ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Στις προκλήσεις της Τουρκίας απάντηση αποτελεί η αποφασιστικότητα και η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Είναι αυτονόητο, ότι η τουρκική ένταση δεν προσφέρεται για μικροκομματικές στοχεύσεις».

«Η συζήτηση έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα. Επιδεικνύουμε ομοθυμία στα εθνικά ζητήματα όπως πάντα στο ΕΣΕΠ» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δαννέλης.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, διαμήνυσε πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από μια ψύχραιμη ομόθυμη και ενιαία φωνή.

Επισήμανε ακόμα πως «τέτοιες στιγμές θυμόμαστε το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, όπως είναι το Μακεδονικό. Είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ έτσι ώστε και το σύνολο του πολιτικού και διπλωματικού μας κεφαλαίου να απευθυνθεί εκεί που πραγματικά υπάρχουν προβλήματα».

Με τη σειρά του, σημείωσε πως η συνεδρίαση δεν ήταν έκτακτη αλλά προγραμματισμένη από την περασμένη εβδομάδα.

Εξαιρετική χαρακτήρισε την τακτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας. «Έγινε εξαιρετική ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο, τον οποίο και τον συγχαρήκαμε για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, όπως και είχαμε μια αναγνώριση για τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έφυγε μετά από μια μεγάλη υπηρεσία στο υπουργείο» σημείωσε επίσης.

Αναφερόμενος στην ημερήσια διάταξη, είπε πως τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό είχαν έναν κεντρικό ρόλο, αλλά το ΕΣΕΠ κάλυψε τα πάντα, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Αλβανία.

Αποχωρώντας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο για συνεδρίαση σε κλίμα σύμπνοιας. «Υπάρχει κλίμα σύμπνοιας και συνεννόησης. Ήταν πάρα πολύ φιλικό από όλα τα κόμματα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και παρατήρησε πως υπάρχει σύμπνοια πολιτικών απόψεων γύρω από τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως η σημερινή συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη και όχι έκτακτη.

Ταυτόχρονα όπως έκανε γνωστό, η Ένωση Κεντρώων έβαλε θέμα σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών γιατί, όπως είπε, έχουν ανοίξει όλα τα εθνικά μέτωπα. «Έχει να γίνει τουλάχιστον δύο χρόνια, από τότε που ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν κάτσει οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητήσουν για τα μείζονα θέματα, είτε εθνικής ασφαλείας είτε εθνικής οικονομίας που αφορούν τη χώρα μας» σημείωσε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων στο Συμβούλιο τόνισε ότι το μείζον για την Ένωση Κεντρώων είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως είναι κόκκινη γραμμή για το κόμμα του και θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει αυτήν τη Συμφωνία.

 Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή Γιάννης Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Ελευθέριος Καραγιάννης και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης και Γιώργος Κουτουλάκης.

Ρεκόρ τουρκικών προκλήσεων 

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία έκανε ρεκόρ προκλήσεων με 110 παραβιάσεις, 35 παραβάσεις, 6 εμπλοκές και 10 υπερπτήσεις.

Την ώρα μάλιστα που βρισκόταν σε εξέλιξη το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από νησιά του Αιγαίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διεμήνυε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα τσακίσουν» και «θα συντρίψουν» την Τουρκία, εάν τολμήσει να απειλήσει έστω και ελάχιστα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει πως «κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη “γαλάζια πατρίδα μας”», μία ημέρα μετά τη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, πως «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ζήτησε από τηνΤουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο: «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».


σχετικα αρθρα