ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Αλβανία: «Σεβαστείτε τα μειονοτικά δικαιώματα, αν θέλετε ένταξη στην ΕΕ»

Δημοσίευση 22 Δεκεμβρίου 2018, 15:00 / Ανανεώθηκε 22 Δεκεμβρίου 2018, 17:30
Τσίπρας σε Αλβανία: «Σεβαστείτε τα μειονοτικά δικαιώματα, αν θέλετε ένταξη στην ΕΕ»
Facebook Twitter Whatsapp


«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων καθώς και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αυστηρό, έμμεσο μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων ως προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη σκιά της προκλητικής απόφασης της αλβανικής κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα, ανέφερε πως «όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της συνεργασίας, όλες οι χώρες της Βαλανικής να βασίσουν το όραμα τους για την ένταξη στην ΕΕ στην ανάγκη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο άρα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων καθώς και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ».

«Η Σερβία τα τηρεί πρέπει και οι άλλες χώρες να ακολουθήσουμ το δρόμο αυτό», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων προσθέτοντας ότι «έχουμε μπροστά σημαντικές δυσκολίες, υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές διαπραγματεύσεις».