ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα «βόμβα» Μανιαδάκη: Ποτέ δεν κατονόμασα πολιτικά πρόσωπα

Δημοσίευση 3 Ιανουαρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 3 Ιανουαρίου 2019, 09:26
Facebook Twitter Whatsapp

«Εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ποτέ δεν προσπάθησα να φύγω από τη χώρα. Έχω κάνει πάνω από 70 ταξίδια, σε γνώση των Αρχών», δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis και νυν κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία.

Όπως εξήγησε ο ίδιος «την Πέμπτη συναντήθηκα με την ίδια την εισαγγελέα, της είχα πει ότι θα μετακομίσω στο εξωτερικό», όταν όμως βρισκόταν στο αεροδρόμιο, «κρατήθηκα με διάφορα προσχήματα από τις 8:00 μέχρι τις 14:00 και τότε μου παρουσιάστηκε η απαγόρευση εξόδου», ενώ «οι Αρχές γνώριζαν ότι θα μετακομίσει η οικογένεια και εγώ θα επέστρεφα και μάλιστα μου είχαν δοθεί οδηγίες για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες με τις εκεί Αρχές».

Και διερωτήθηκε «πώς να διαφύγω από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;».

Σχετικά με την υπόθεση είπε πως, «ποτέ δεν έδωσα την αίσθηση ότι γνωρίζω για έκνομες πράξεις δικές μου ή άλλων προσώπων» και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ευθύνες για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων».

Εξήγησε δε ότι η δουλειά του είναι η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων «για το ποιες είναι οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων που δεν δικαιολογούνται και μετά αυτοί που εισηγήθηκαν τις υπερτιμολογήσεις θα πρέπει να τις αιτιολογήσουν».

«Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων. Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «μου ζητήθηκε πολλές φορές» να κατονομάσω πρόσωπα.

Κληθείς να απαντήσει στο γιατί χρειαζόταν προστασία ενώ δεν είχε κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, διερωτήθηκε αν «το να αποκαλύψεις αν σε κάθε τετράμηνη τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχει ένα ευρώ αύξηση που οδηγεί σε 10 εκατ. χρέος, αυτό δεν χρειάζεται προστασία;».

Είχαν προηγηθεί οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Μανιαδάκη στον ΣΚΑΪ, που άναψαν φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, με την αξιωματική αντιπολίτευση να θέτει στην κυβέρνηση μια σειρά από ερωτήματα.

«Δέχτηκα πιέσεις να ενοχοποιήσω Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα»

Καταγγελίες περί εισαγγελικών πιέσεων ώστε να ομολογήσει πως έχει λάβει χρήματα για λογαριασμό πολιτικών διατύπωσε την Τετάρτη ο Νίκος Μανιαδάκης.

Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο κ. Μανιαδάκης ισχυρίστηκε ότι στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 

«Είναι δυνατό να έχω ελεγχθεί απ όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να βγαίνει ένας εκ των άλλων μαρτύρων, αορίστως, να λέει ότι εγώ πήρα 120.000 ευρώ για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας; Και το κατηγορητήριο λέει ότι εγώ επηρέασα την πολιτική ηγεσία για να περάσει ένα νομοσχέδιο για την πολιτική των φαρμάκων. Εγώ κλήθηκα την περασμένη εβδομάδα για να καταθέσω το εάν είχα λάβει το  χρηματικό ποσό. Και αυτή τη φορά το αρνήθηκα, δεν γίνεται να καταστρέφουν την ζωή ενός ανθρώπους όταν έχει ελεγχθεί απ όλους. Ήταν ξεκάθαρο γιατί με πιέσανε: Μου ζητήθηκε και πάλι να ομολογήσω εάν πήρα χρήματα ή  εάν γνώριζα εάν λάβανε χρήματα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα από την εταιρεία, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Στουρνάρας.Ότι κατέθεσα στις ΗΠΑ, τα ίδια κατέθεσα και εδώ. Μόνο που στις ΗΠΑ κατέθεσα επωνύμως, αρνήθηκα ότι γνωρίζω τον οποιονδήποτε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Τον κ. Σαμαρά δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου, τον κ. Στουρνάρα τον είχα καθηγητή μου στη σχολή, και ο κ. Γεωργιάδης με είχε καλέσει για να ακούσει τις απόψεις μου και ανέλαβα να συμμετάσχω στις επιτροπές για τις τιμές του φαρμάκου. Δεν έχω διοριστεί πουθενά και δεν έχω υπογράψει ποτέ, τίποτε στη ζωή μου. Πώς γίνεται εγώ να βρίσκομαι κατηγορούμενος γιατί ένας άλλος μάρτυρας λέει αορίστως ότι έλαβα 120.000 ευρώ;»

«Μου ασκούνται διάφορες πιέσεις προκειμένου να παραδεχτώ εγώ ενοχές πολιτικών προσώπων τα οποία εγώ ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει» υποστηρίζει ο κ. Μανιαδάκης. Στη συνέχεια τονίζει πως του ασκούνται πιέσεις να αναφέρει εάν γνωρίζει ότι «τρία πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι».

 «Με ρωτούν για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα», λέει και προσθέτει: ««Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς όταν οι μάρτυρες έλεγαν ότι δωροδοκούμαι με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και μήπως εγώ δωροδοκούμουνα για λογαριασμό των πολιτικών».

Επίσης καταγγέλλει ότι έχει πέσει θύμα πολιτικής δίωξης και τόνισε: «Μου ασκήθηκαν πιέσεις κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες σε κατηγορούν και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων». 

Κατά τα άλλα, εξιστορώντας το χρονικό της εμπλοκής του στην υπόθεση και την ένταξηή του στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, υποστήριξε: «Λόγω της εξειδίκευσής μου, μετά το πρώτο μνημόνιο, είχε κληθεί ως τεχνοκράτης να συμβάλω στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά της υγείας, από το 2011 έως το 2015. Η σχολή που διδάσκω είναι συμβουλευτικό όργανο, επομένως δεν έχω διοριστεί ποτέ ως σύμβουλος υπουργού. Συμμετείχα σε διάφορες συναντήσεις με την τρόικα, έχω συνομιλήσει για άλλα ζητήματα με την τρόικα, επέβλεψα μεγάλα κυβερνητικά προγράμματα. Σε πολλές περιπτώσεις έχω κληθεί ως τεχνοκράτης για να βοηθήσω το σύστημα υγείας της χώρας. Και έχω κληθεί και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να συνεισφέρω, από τον κ. Κουρουμπλη».

«Η πρώτη μου εμπλοκή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 όταν με επισκέφτηκε δικηγόρος και μου πρότεινε να ενταχθώ σε πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων από το FBI. Επρόκειτο για τον κ. Σαράκη και εγώ αρνήθηκα. Με προσέγγισε εκ νέου λίγους μήνες μετά και δεν συνεργάστηκα γιατί δήλωσα πως δεν μπορώ να γνωρίζω πως η Novartis μπορούσε να προχωρήσει σε έκνομες πράξεις», υποστήριξε και συνέχισε:

«Το 2017, άρχισε να αναφέρεται στον Τύπο τυχόν εμπλοκή μου, το οποίο είχε πολιτική στόχευση λόγω των συνομιλιών που είχα με την τρόικα. Στη συνέχεια οι αρχές ήρθαν στο σπίτι μου, κατέσχεσαν τον υπολογιστή μου και προσωπικά έγγραφα. Τότε μόνος, εθελοντικά, άνοιξα τους προσωπικούς μου λογαριασμούς ανά τον κόσμο, έφερα τη δραστηριότητά μου και την έθεσα υπόψη των εισαγγελικών αρχών».

«Πήγα μόνος μου και κατέθεσα και στη συνέχεια ακολούθησαν πέντε έρευνες, δεν υπάρχει κρατικό όργανο που με έχει διερευνήσει. Υπάρχουν πέντε απαλλακτικά πορίσματα που καταλήγουν ότι όλη μου η δραστηριότητα ήταν σύννομη. Το Δεκέμβριο του 2017 οι εισαγγελείς μου ζήτησαν να συνεισφέρω και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μου με τις εισαγγελικές αρχές. Έχω καταθέσει αρκετές φορές, αλλά θέλω να τονίσω ότι για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι αθώος. Το γεγονός ότι έγινα προστατευόμενος μάρτυρας σημαίνει πως δεν υπήρχε ένδειξη ενοχής στην υπόθεση» επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Μανιαδάκης και υπογράμμισε αναφερόμενος στην συνεργασία του με τους εισαγγελείς:

«Και έκανα αναλύσεις, έπαιρνα στοιχεία  -πολλά εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό-  και ανέφερα τις περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων. Όταν υπήχθην στο πρόγραμμα, ενώ αρχικά συμμετείχα ως εμπειρογνώμονας μετά δεν θεωρήθηκε πως ήταν επαρκές. Και μου ζητήθηκε να αναφέρω εάν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι  πολιτικά πρόσωπα υπέπεσαν σε έκνομες πράξεις. Και είπα πως αυτό δεν το γνώριζα, δεν γνώριζα τίποτα. Αυτό ενδεχομένως να μην ικανοποίησε τους εισαγγελείς».

Αποκάλυψε μάλιστα πως γνωρίζει τους υπόλοιπους προστατευόμενους μάρτυρες και τους γνώρισε λόγω κακού συντονισμού κατά τη διάρκεια των καταθέσεων: «Έχει τύχει να βρεθώ με άλλους προστατευόμενους μάρτυρες και τους γνωρίζω. Ξαφνικά –λίγο πριν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή- ένας εκ των άλλων προστατευόμενων μαρτύρων, είπε πως εγώ έλαβα χρήματα από τη Novartis. Δυσαρέστησα τις εισαγγελικές αρχές, και ένας εκ των μαρτύρων κατέθεσε σε βάρος μου, αναληθή πράγματα. Και τελικά ο προστατευόμενος μάρτυρας έδωσε διορθωτική κατάθεση. Πώς έμεινα στην προστασία μαρτύρων; Ή έχει άδικο ο μάρτυρας και εύλογα έμεινα στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ή έχει δίκαιο και κακώς έμεινα».

«Ποτέ δεν υποσχέθηκα ούτε είπα ότι θα δώσω στοιχεία και συγκεκριμένους ανθρώπους. Αν υποδείξεις ότι έχουν γίνει παράνομες αυξήσεις στα φάρμακα και κάποιοι θιγούν, αυτό χρήζει προστασίας».

Κληθείς να απαντήσει στο ποιες είναι οι κατηγορίες που του επιρρίπτονται, είπε ότι «αυτό το κατηγορητήριο λέει ότι εγώ συνεισέφερα σε μνημονιακό νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και έχει σχέση με τον συμψηφισμό χρεών των φαρμακευτικών» και συμπλήρωσε ότι, «ένας από τους μάρτυρες, γένους θηλυκού, λέει στην κατάθεσή της ότι εγώ έχω λάβει 120.000 ευρώ από την Novartis, προκειμένου να υπερτιμολογήσω φάρμακα».

Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη στον ΑΝΤ1 ο συνήγορος προστατευόμενων μαρτύρων Παύλος Σαράκης, ότι δηλαδή έχει καταθέσει ονόματα πολιτικών προσώπων της Ελλάδας στις αμερικανικές Αρχές, διέψευσε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι «αναληθές» και κατηγόρησε τον νομικό για τις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι, «έχει οικονομικό κίνητρο. Έχω καταθέσει με το πραγματικό μου όνομα, αλλά δεν έχω αναφέρει κανέναν», τόνισε.

Σχετικά με την άρση της αστυνομικής του προστασίας είπε ότι, του ζητήθηκε από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Αρχής ότι, του ζήτησε να υπογράψει έγγραφο, που «ετοίμασε ο ίδιος, για δικούς του λόγους».

Κληθείς, τέλος, να απαντήσει στο «ποιος του την έστησε», είπε ότι, «είναι προφανές το τι έχει συμβεί».

«Πιστεύω ότι υπάρχει τεράστια υπόθεση με δεκάδες παρακλάδια».

Τα ερωτήματα της ΝΔ

Για την υπόθεση Novartis, η Πειραιώς παρέθεσε μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από τη δήλωση του Νίκου Μανιαδάκη, ότι δέχτηκε πιέσεις για να ενοχοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Η ΝΔ ρωτά:

-Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.
-Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;
-Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;
-Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;
-Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις Αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του.