current views are: 10

13 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση11:37

Ένα «διαζύγιο» που αφήνει και τους δύο ικανοποιημένους

Και οι δύο εταίροι μοιάζουν ικανοποιημένοι – όσο μπορούν – με τους όρους του διαζυγίου. Ο μεν Αλ. Τσίπρας διασφαλίζει, με ψήφους βουλευτών που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ, την ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνέχεια της κυβέρνησής του, ο δε Π. Καμμένος μάλλον διασφαλίζει ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα διατηρεί το όριο των 5 βουλευτών και, μαζί, ο ίδιος τον τίτλο του κοινοβουλευτικού πολιτικού αρχηγού.

Δημοσίευση 11:37’

Και οι δύο εταίροι μοιάζουν ικανοποιημένοι – όσο μπορούν – με τους όρους του διαζυγίου. Ο μεν Αλ. Τσίπρας διασφαλίζει, με ψήφους βουλευτών που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ, την ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνέχεια της κυβέρνησής του, ο δε Π. Καμμένος μάλλον διασφαλίζει ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα διατηρεί το όριο των 5 βουλευτών και, μαζί, ο ίδιος τον τίτλο του κοινοβουλευτικού πολιτικού αρχηγού.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε σήμερα ότι στην κορυφή της εξουσίας δεν υπάρχει πολύς χώρος για φιλίες και συναισθήματα. Παρά τη στενή προσωπική σχέση του με τον Πάνιο Καμμένο, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μη δεχτεί τους όρους του αρχηγού των ΑΝΕΛ και, με αυτό τον τρόπο, έθεσε οριστικό τέλος στην κυβερνητική συμμαχία που οδήγησε τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δικαιολόγησε την επιλογή του επικαλούμενος την κρίσιμη εθνική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ψήφος εμπιστοσύνης και «υπουργοί ΑΝΕΛ»

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο, είπε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του ΥΠΕΘΑ. Προσέθεσε δε ότι θα κάνει δεκτές όποιες παραιτήσεις του υποβληθούν.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Καμμένου να αποπέμψει όλους τους προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ υπουργούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης παίρνουν διαζύγιο από τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Τη θέση του κ. Καμμένου θα αναλάβει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος πρέπει να θεωρείται σίγουρος και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις υπόλοιπες θέσεις που θα μείνουν κενές (εκτός του Π. Καμμένου αυτές των Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά και Νίκου Μαυραγάνη ο Πρωθυπουργός ευχαρίστως θα τοποθετήσει στελέχη της κεντροαριστεράς σηματοδοτώντας περαιτέρω το άνοιγμά του προς τη σοσιαλδημοκρατία).

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι παρ’ όλο που δεν τον υποχρεώνει το Σύνταγμα, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή -η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Open είχε προαναγγείλει την αίτημα της ανανέωσης της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης, σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναλόγως είχε πράξει και το 2015 όταν προσέφυγε στις κάλπες μετά το τρίτο Μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών πριν την ψήφιση των νόμων για την αύξηση του κατώτατου μισθού και των 120 δόσεων, καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματική αναθεώρησης. Το πότε, ακριβώς, θα είναι αυτό μένει να αποδειχθεί. Ο Μάιος και όχι ο Οκτώβριος παραμένει η πιθανότερη εκδοχή.

Χαμηλοί τόνοι

Πάντως, είναι σημαντικό ότι ο κ. Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στον κ. Καμμένο, ενώ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του: «Επί 4 χρόνια είχα μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Π Καμμένο. Προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και είναι γνωστές σε όλους οι ιδεολογικές διαφορές μας. Συνεργαστήκαμε έντιμα και πετύχαμε πολλά και σημαντικά πράγματα. Βγάλαμε τη χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων και να ανοίξουμε το δρόμο για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Για όλα όσα πετύχαμε θέλω από καρδιάς να τον ευχαριστήσω. Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο όπως και από όλους καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Τον ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα.»

Το ερώτημα τώρα είναι πόσο ψηλά θα φτάσει η ένταση μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων.

Επί του παρόντος, εάν κάποιος κρίνει απ’ όσα είπε και από τη δική του πλευρά ο Πάνος Καμμένος, λαι οι δύο εταίροι μοιάζουν ικανοποιημένοι – όσο μπορούν – με τους όρους του διαζυγίου. Ο μεν Αλ. Τσίπρας διασφαλίζει, με ψήφους βουλευτών που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ, την ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνέχεια της κυβέρνησής του, ο δε Π. Καμμένος μάλλον διασφαλίζει ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα διατηρεί το όριο των 5 βουλευτών και, μαζί, ο ίδιος τον τίτλο του κοινοβουλευτικού πολιτικού αρχηγού.


σχετικα αρθρα