current views are: 10

14 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση12:07

Οργή Καμμένου για τις αποχωρήσεις υπουργών – Σε περιδίνηση οι ΑΝΕΛ

Από τους ΑΝΕΛ αποχωρούν οι Τέρενς Κουίκ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, ενώ παραμένουν η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Νίκος Μαυραγάνης. 

Δημοσίευση 12:07’

Από τους ΑΝΕΛ αποχωρούν οι Τέρενς Κουίκ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, ενώ παραμένουν η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Νίκος Μαυραγάνης. 

Σοβαρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ η απόφαση του Πάνου Καμμένου να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας μόνο για τους υπουργούς θα επιλέξουν να παραμείνουν στην θέση τους.

Η επιλογή αυτή ουσιαστικά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τους υπουργούς της κυβέρνησης που ανήκουν στους ΑΝΕΛ να βγαίνουν δημόσια και να τοποθετούνται επί του ζητήματος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, επιβεβαιώθηκε αυτό που ήδη όλοι γνώριζαν, καθώς από τους ΑΝΕΛ αποχωρούν οι Τέρενς Κουίκ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, ενώ παραμένουν η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Νίκος Μαυραγάνης.

Την αρχή έκαναν οι εξωκοινοβουλευτικοί, Τέρενς Κουίκ και Μαρίνα Χρυσοβελώνη που με δημόσιες τοποθετήσεις τους, ξεκαθάρισαν πως επιλέγουν την κυβέρνηση από τους ΑΝΕΛ. Ο κ. Κουίκ με tweet του δήλωσε πως θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι την τελευταία μέρα της συνταγματικής προθεσμίας της, ενώ απάντησε και στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου πως δεν ήθελε με τίποτα συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφοντας ότι «ορκίστηκε υφυπουργός «με προσωπική απόφαση και επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» και γι’ αυτό «οι ΑΝΕΛ βρέθηκαν από 6 με 7 υπουργούς».

Από την πλευρά της, η κυρία Χρυσοβελώνη, επανέλαβε πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της, διιευκρινίζοντας πως: «Είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γείτονα χώρα, να έρθει το τελικό εγκεκριμένο κείμενο, να δοθεί για μελέτη και να καταθέσουν όλοι με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις απόψεις τους θεσμικά και δημοκρατικά στα αρμόδια όργανα των Κομμάτων, στη Βουλή και στην Κοινωνία».

«Συνεπώς», συνέχισε, «διαφορετική θέση με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν αρνητικές αποφάσεις, να καταγγείλουν και να συκοφαντήσουν χωρίς να μελετήσουν, όπως έχω διαφορετική θέση και με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν θετικές αποφάσεις με τον ίδιο τρόπο».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν εκείνοι που δεν είχαν μέχρι πρότινος τοποθετηθεί δημόσια, αν και όλοι γνώριζαν ήδη τις πραγματικές τους προθέσεις.

«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην Κίνα που πραγματοποιείται συντονισμένα από τρία συναρμόδια Υπουργεία με στόχο την επίτευξη επωφελών συμφωνιών για την Ελλάδα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών και του τουρισμού. Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση», τοποθετήθηκε η κυρία Κουντουρά με δηλώσεις της στο ΑΠΕ, σημειώνοντας:

«Αυτή η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και το καθεστώς της λιτότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία, και να ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ούτε να δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της Ελλάδας να μεθοδεύουν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας. Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

« Η κυρία Κουντουρά με επίσημη ανακοίνωσή της αποφάσισε να ανταλλάξει την ψήφο της και το όνομα της Μακεδονίας με την υπουργική καρέκλα. Την θέτω από τώρα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ», ήταν η ακαριαία αντίδραση του κ. Καμμένου στο Twitter, ο οποίος γνώριζε εδώ και μέρες για τις προθέσεις της υπουργού, ενώ λίγη ώρα αργότερα κατέθεσε στη Βουλή και την αναγκαία επίσημη επιστολή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήρθε και η πολυαναμενόμενη τοποθέτηση-επιστολή στήριξης της κυβέρνησης του Βασίλη Κόκκαλη στην ιστοσελίδα onlarissa.gr.

«Η παρουσία μου στην Κίνα οφείλεται σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι τριών υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατόπιν σχετικής, προ διμήνου, πρόσκλησης του Κινέζου Υπουργού Γεωργίας.

Σε ό, τι αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και συνοδοιπορία όλα αυτά τα χρόνια, έχω να σχολιάσω πως ο καθένας μας έχει την προσωπική του πολιτική πορεία και κρίνεται από αυτή από την κοινωνία.

Από την πρώτη ημέρα της κοινής πορείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης της χώρας, ήταν σε όλους αντιληπτό ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Ωστόσο, η ίδια η ιστορία απέδειξε πως αυτά που μας ένωσαν αναδείχθηκαν ισχυρότερα από κάθε επιμέρους πολιτική διαφορά και μας οδήγησαν προ λίγων μηνών στην έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο.

Σε όλη αυτή την πορεία μου αρχικά ως βουλευτής και εν συνεχεία ως υφυπουργός, δεν έπαψα ποτέ να αναφέρομαι στην ανάγκη ομοθυμίας και εθνικής συνεννόησης. Ακολουθώντας πιστά αυτή την πολιτική στάση, υπηρέτησα και υπηρετώ καθημερινά μία κυβέρνηση η οποία έχει καταφέρει να πετύχει, ότι δεν πέτυχε ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΑ προηγούμενα χρόνια.

Έχω βαθιά πίστη πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει από την ιστορία την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο της, με μία σειρά σπουδαίων μεταρρυθμίσεων και νόμων, που θα αποκαταστήσουν την κανονικότητα στη χώρα και θα απομακρύνουν κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης. Για το λόγο αυτό, θα παράσχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πάλι ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, ήταν προετοιμασμένος (είχε περάσει πολλά την περασμένη βδομάδα από τις δύο αποτυχημένες συνεδριάσεις της ΚΟ) και με νέο μήνυμα στο Twitter ξεκαθάρισε: «Ο Βασίλης Κόκκαλης παρότι βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης για την ψήφο του στο Εθνικό Θέμα από την Κίνα αρκεί η πρόθεση για ανταλλαγή της θέσης προκειμένου να απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ». Μάλιστα, για την επισημοποίηση του διαζυγίου απέστειλε στη Βουλή τις δύο επιστολές, διαγραφής των δύο βουλευτών από το κόμμα.

Η συναλλαγή της «καρέκλας» στο Μακεδονικό

Σε κάθε περίπτωση, στους ΑΝΕΛ είχαν εδώ και μέρες επιλέξει να ακολουθήσουν τη στρατηγική της καταγγελίας όλων των στελεχών του κόμματος που θα επέλεγαν να παραμείνουν στις υπουργικές τους θέσεις από το παραιτηθούν και να συνταχθούν με την κεντρική γραμμή.

Έτσι, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους στελέχη του κόμματος που επέλεξαν να μείνουν στο πλευρό του κ. Καμμένου εξαπέλυσαν επίθεση στους υπόλοιπα. Αρχικά ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Π. Σγουρίδης, άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει μια μορφή πολιτικής συναλλαγής, με τον Νίκο Μαυραγάνη να προχωρά ένα βήμα παραπέρα με δηλώσεις του στην εκπομπή «Ακραίως», λέγοντας πως υπάρχει «έμμεση ή άμεση συναλλαγή, για να διακρατήσουν τις θέσεις τους». Μάλιστα, τους κάλεσε δε να λογοδοτήσουν στη συνείδησή τους πρώτα, αφού η πράξη τους «συνιστά αποστασία από τις αρχές, με τις οποίες εκλέχθηκαν και μέχρι χθες στήριζαν».

Ο Παπαχριστόπουλος και στο βάθος ο Φωκάς

Παράλληλα, με δεδομένο ότι η μελάνη του ενδοκυβερνητικού (αλλά όχι αναγκαστικά συναινετικό) διαζυγίου είναι ακόμα, νωπή, τους ΑΝΕΛ ενδιαφέρει η επόμενη μέρα.

Αρχικά, δηλαδή, η εξασφάλιση της συντεταγμένης κοινοβουλευτικούς τους παρουσίας, η οποία δεν έχει ακόμα γίνει πράξη.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή, ο Πάνος Καμμένος διαθέτει πέντε βουλευτές, αλλά δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κάποιον από αυτούς.

Όπως αποκάλυψε ήδη από χθες το Newpost, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είναι αποφασισμένος να δώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, να ψηφίσει τις Πρέσπες και στη συνέχεια να παραδώσει τη σκυτάλη στον Τέρενς Κουίκ.

Αυτή η εξέλιξη αφήνει τους ΑΝΕΛ με τέσσερις βουλευτές και τους υποχρεώνει να έρθουν σε επαφή με τον μόνο διαθέσιμο ανεξάρτητο βουλευτή, τον προερχόμενο από την Ένωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά.

Ο τελευταίος με σημερινές του δηλώσεις, εμφανίστηκε ανοιχτό για συνεργασία με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που είναι αντίθετα στη συμφωνία για το Μακεδονικό.


σχετικα αρθρα