ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιδόθηκε η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιανουαρίου 2019, 23:40
Επιδόθηκε η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Facebook Twitter Whatsapp

Επίσημη αναφορά από τον Πρωθυπουργό - και υπουργό Εξωτερικών- Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή 

Tη ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα επέδωσε η κυβέρνηση Ζάεφ στην Αθήνα.

Η διακοίνωση ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση της διαδικασίας στην Ελλάδα, με ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή.

«Η "Μακεδονική" κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο στόχο της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αναμένει ο στόχος αυτός να πραγματοποιηθεί με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα» δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι αναφορές Τσίπρα

Επί του σχετικού κειμένου, το οποίο είναι και νομικά δεσμευτικό, αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Ανέγνωσε, μάλιστα, απόσπασμα της διακοίνωσης το οποίο - σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα διευκρινίζει ότι «ο όρος nationality δεν προδικάζει το θέμα της εθνότητας της Β. Μακεδονίας».

Το δεύτερο που διευκρινίζεται είναι ότι «η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών, καμία σχέση δηλαδή δεν έχει με την δική μας ιστορία, την δική μας κουλτούρα, την δική μας παράδοση». 

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε τα αντίστοιχα έγγραφα στο Κοινοβούλιο, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη σημείωσε «πρέπει να ψάξετε άλλα συνθήματα για να διαφωνήσετε ή να προσχωρήσετε στην άποψη του κ. Καμμένου. Θα έχετε την δυνατότητα να το σκεφτείτε». 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr