current views are: 1

17 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση11:03

Στην Ολομέλεια της Βουλής οι Πρέσπες ακόμα και αν «πέσουν» στην Επιτροπή

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής

 

Δημοσίευση 11:03’
αρθρο-newpost

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής

 

Νέα δεδομένα φέρνει στη διαδικασία εισαγωγής και ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η διαπίστωση παραγόντων της Βουλής πως το επίμαχο νομοσχέδιο μπορεί να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, ακόμα και αν δεν περάσει από την αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους που έχουν γνώση των διαδικασιών, ο ρόλος των διαρκών επιτροπών, είναι εισηγητικός και δεν μπορεί να καθορίσει την μοίρα ενός νομοσχεδίου.

«Mετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμoυ η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς τη Boυλή έκθεση, πoυ υπoγράφεται από τoν Πρόεδρo και τo Γραμματέα της επιτρoπής και περιέχει: α) τoν αριθμό και τη διάρκεια των συνεδριάσεων μέσα στις oπoίες έγινε η επεξεργασία και η εξέταση τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ, καθώς και τα oνόματα των Boυλευτών πoυ έλαβαν μέρoς σ’ αυτές· β) την πρόταση της επιτρoπής για την απoδoχή ή την απόρριψη τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ ή την απόφασή της στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 70 παρ. 2 του Συντάγματος και γ) τις τρoπoπoιήσεις πoυ έγιναν δεκτές και σε περίπτωση εκτεταμένων μεταβoλών τo κείμενo τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ όπως διαμoρφώθηκε από την επιτρoπή και έγινε δεκτό από τoν αρμόδιo Yπoυργό ή όπως ψηφίστηκε από την Επιτροπή στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 70 παρ. 2 του Συντάγματος». Αυτά αναφέρει το επίμαχο άρθρο 91 παρ6 του Κανονισμού της Βουλής που επικαλούνται οι προαναφερθείσες κοινοβουλευτικές πηγές, προκειμένου να στηρίξουν το επιχείρημά τους.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως υπάρχει σχετικό ιστορικό προηγούμενο, που αφορά στην απόρριψη της διάταξης για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο το 2003 στην αρμόδια επιτροπή αλλά την εισαγωγή και την μετέπειτα έγκρισή του στην Ολομέλεια. Σημειώνουν δε πως η απόσυρση της διάταξης τον φόρο στις ζυθοποιίες το 2015, μετά την καταψήφισή της στις επιτροπές, ήταν κυβερνητική επιλογή και όχι κοινοβουλευτική υποχρέωση.

«Όλα θα γίνουν στην ώρα τους, βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

 


σχετικα αρθρα