ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Και «μακεδονικός λαός» στη ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 17 Ιανουαρίου 2019, 22:28
ΝΔ: Και «μακεδονικός λαός» στη ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ
Facebook Twitter Whatsapp

«Βρήκαν νέο πρόσχημα» απαντά το Μαξίμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν τα Σκόπια στην Αθήνα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών «επιβεβαιώνει πλέον ότι στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ γίνεται αναφορά σε "μακεδονικό λαό"» ανακοίνωσε την Πέμπτη η Πειραιώς.

«Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά» προειδοποιεί η Νέα Δημοκρατία.

«Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως "μακεδονική" γλώσσα» προσθέτουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως εξηγούν, «στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο "νοτιοσλαβική". Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας μακεδονική γλώσσα».

«Τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά» κατέληξε η ΝΔ

Για νέο πρόσχημα κάνει λόγο το Μαξίμου

«Μπορεί να άργησαν 24 ώρες τα λαγωνικά της ΝΔ αλλά το ανακάλυψαν το νέο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στην Πειραιώς.

«Αφού κατέρρευσε το παραμύθι περί εκχώρησης γλώσσας και εθνότητας, θα αρχίσει τώρα νέο τροπάρι ότι δήθεν εκχωρούμε λαό...

Μπορεί στα επιχειρήματα να μην τα πηγαίνει και πολύ καλά η ΝΔ, αλλά από φαντασία σκίζει».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr