ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι προς... εξαφάνιση μετά την ανεξαρτητοποίηση Αμυρά - «Βόμβα» Ψαριανού: Υπάρχουν επαφές Θεοχαρόπουλου - Θεοδωράκη

Δημοσίευση 21 Ιανουαρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 21 Ιανουαρίου 2019, 11:12
Ποτάμι προς... εξαφάνιση μετά την ανεξαρτητοποίηση Αμυρά - «Βόμβα» Ψαριανού: Υπάρχουν επαφές Θεοχαρόπουλου - Θεοδωράκη
Facebook Twitter Whatsapp

Διαλύεται η ΚΟ του Ποταμιού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης του Γιώργου Αμυρά, αφήνοντας το Ποτάμι με 4 βουλευτές, ο Γρηγόρης Ψαριανός αποκάλυψε, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος διεγράφη από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε το Ποτάμι, τονίζοντας ότι ο Γιώργος Αμυράς «διεκδικεί να γραφεί στο "δεξιό" πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την ΚΟ του Ποτάμιου».

«Ενδέχεται να ενταχθεί στο Ποτάμι. Δεν το αποκλείω», δήλωσε ο Γρ. Ψαριανός, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, στις 5 το απόγευμα, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετά την αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά, ο Γρηγόρης Ψαριανός ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, ενώ αν το κόμμα του δεν καλύψει το κενό που άφησε ο πρώτος, χάνει (και) το δικαίωμα παρουσίας στην αρμόδια επιτροπή το απόγευμα, καθώς παύει να διατηρεί τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για ΚΟ, άρα και τα κοινοβουλευτικά προνόμια.

Όπως είπε ο κ. Ψαριανός, εκπρόσωπος του Ποταμιού στην επιτροπή Άμυνας έχει οριστεί ο ίδιος – στη θέση του Σπ. Δανέλλη – αλλά αν οι βουλευτές του κόμματος παραμείνουν 4, τότε το Ποτάμι δεν θα έχει δικαίωμα να παραστεί στη συνεδρίαση.

«Αν παραμείνει το Ποτάμι με 5 βουλευτές, θα πάω εγώ. Αλλιώς, δεν πάει κανείς», είπε.

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του, τόνισε: «Θα εξαρτηθεί αν υπάρχει ή όχι το Ποτάμι ως κόμμα κοινοβουλευτικό. Είμαστε 4 ελεύθεροι άνθρωποι, αν δεν υπάρχει ως κόμμα».

Ποτάμι: «Διεκδικεί να γραφεί στο "δεξιό" πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την ΚΟ του Ποτάμιου»

Με αιχμηρό σχόλιο απάντησε στην ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά το Ποτάμι αναφέροντας ότι «διεκδικεί έτσι να γραφεί στο "δεξιό" πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποτάμιου».Τον συγκρίνουν με τον Σπύρο Δανέλλη, καθώς, όπως λέει το Ποτάμι στην ανκοίνωσή του, «αντιστοίχως γράφτηκε στο "αριστερό" πάνθεον ο κ. Δανέλλης, ως ο βουλευτής που εγκατέλειψε το Ποτάμι για να σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα».

Το Ποτάμι επισημαίνει ότι «Δανέλλης και Αμυράς είχαν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι, αν διαφωνήσουν με το Ποτάμι, θα παραδώσουν την έδρα τους. Ειδικά ο κ. Αμυράς μόλις το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης "ορκιζόταν" στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι. «Εγώ δεν είμαι Δανέλλης», έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανησυχούσαν για τη στάση του».

Στην ανακοίνωση τονίζεται οτι «η απόφαση του αυτή στερεί τη δυνατότητα στο Κίνημά μας να συγκροτεί Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή. Δεν μειώνει όμως τη δύναμη των απόψεών μας, δεν μειώνει τη δύναμή μας στην κοινωνία. Ίσως, αντιθέτως, δίνει την αφορμή σε κάποιους πολίτες να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Σε μια εποχή καταστροφής θα γίνουμε όλοι καταστροφείς ή θα παραμείνουμε άνθρωποι;».

Αμυράς: Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά

Σε επιστολή του, ο Γιώργος Αμυράς, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην «έξοδο» και ευχαριστεί προσωπικά τον επικεφαλής του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη.

Αναλυτικά αναφέρει: «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίησή μου.

Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

Ευχαριστώ τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάσθηκα και εύχομαι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα».

Πρόκειται, πάντως, για ένα προαναγγλεθέν «διαζύγιο», αφού πριν δύο μέρες ο κ. Αμυράς είχε συνυπογράψει κείμενο μαζί με τον έτερο βουλευτή του Ποταμιού, Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος έχει κι εκείνος εκφράσει την αντίθεσή του στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Θεοχαρόπουλος: Έχουμε μια καλή σχέση και με το Ποτάμι και με το Σταύρο Θεοδωράκη

Τα χαρτιά του άνοιξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη διαγραφή του, μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Όπως είπε ο κύριος Θεοχαρόπουλος, η διαγραφή του σημαίνει στην ουσία τη διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά μαζί με το ΠΑΣΟΚ είχαν συγκροτήσει την Δημοκρατική Συμπαράταξη από το 2015. Είναι στην ουσία σαν να διέγραψε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αποφάσισε ουσιαστικά (σσ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ), λόγω της απόφασης του κόμματος να διαγράψει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Είναι κρίμα, σε ένα πολυκομματικό φορέα η επικεφαλής να διαγράφει το ένα από τα κόμματα. Είμαστε συνασπισμός κομμάτων. Συνεπώς ένας συνασπισμός δυο κόμματων στη Βουλή όπως είμαστε, η απόφασή της είναι να διαγράψει το ένα. Ξεπερνά τα όρια μια δημοκρατικής λειτουργίας».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, επιβεβαίωσε ότι του είχε προταθεί να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, αρκεί να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, απέρριψε τα σενάρια που τον θέλουν να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση αν θα συνεργαστεί με το Ποτάμι ανεφέρε ότι, «είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Έχουμε μια καλή σχέση και με το Ποτάμι και με το Σταύρο Θεοδωράκη. Ως πρόεδρος, λειτουργώ συλλογικά».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «είμαι υπέρ της συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι είναι ένα συμβιβασμός. Στον πόλεμο τα παίρνεις όλα. Στο συμβιβασμό παίρνεις κάποια θετικά. Δεν βοηθάμε την κυβέρνηση, βοηθάμε τη χώρα. Είχαμε αποφασίσει και είχαμε πει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει με τους ΑΝΈΛ στην κυβέρνηση. Δεν δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης, για να φύγει η κυβέρνηση. Αλλά από τη στιγμή που πήρε μια νέα πλειοψηφία
δεν υπήρχε αυτό το θέμα... Εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα. Θεωρώ ότι η δική μας υπερψήφιση της συμφωνίας δίνει διέξοδο σε αυτούς που θεωρούν τη συμφωνία καλή και δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι όλοι όσοι ψηφίζουν τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος όπως είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα «έχουμε πολιτική αυτοπεποίθηση, θα είμαστε και πάλι στη Βουλή. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της άθροισης δυνάμεων».

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr