current views are: 1

21 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση17:30

Πόλωση στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τις «Πρέσπες» με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και κόντρες

Στα ύψη η αντιπαράθεση

Δημοσίευση 17:30’
αρθρο-newpost

Στα ύψη η αντιπαράθεση

Σε κλίμα έντασης που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε και τα όρια του χάους συνεχίζεται στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, η συζήτηση για την συμφωνία των Πρεσπών. Συζήτηση που σχεδόν δύο ώρες μετά την έναρξή της δεν είχε καταφέρει να μπει στην ουσία αυτή καθ’ αυτή λόγω της σφοδρής αντίδρασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αρχικά το λόγο έλαβε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ο οποίος μίλησε περί μιας συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα επί ενός θέματος τεράστιας σημασίας όπου ο κάθε βουλευτής δεν θα πρέπει να εμφανίζεται με προειλημμένη απόφαση. Σημείωσε δε πως δεν υπάρχει το συνολικό κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, το οποία όπως είπε θα πρέπει να κατατεθεί προκειμένου να συνεκτιμηθεί. Ο κ. Δένδιας ζήτησε ακόμα, την επιστολή που απηύθυνε ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, καθώς: «θρυλείται ότι περιέχονται απόψεις, θέσεις, αντιλήψεις και γεγονότα που είναι απαραίτητα για να διαμορφώσουμε θέση».

«Πρέπει να κληθεί ο κ. Κοτζιάς και να τοποθετηθεί απαντώντας σε ερωτήσεις,  να έρθει στην επιτροπή και να του ζητηθούν εξηγήσεις για το κείμενο της συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά . « Άρα υπάρχουν τρία αιτήματα: Το πλήρες κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ή αλλιώς σαφή δήλωση της κυβέρνηση πως δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο. Την επιστολή Κοτζιά στον πρωθυπουργό αλλά και την παρουσία του προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις», είπε.

«Να δεσμευτείτε ότι έστω και οι επόμενοι ομιλητές θα πρέπει να ξέρουν για τι μιλάνε όταν ανεβαίνουν στο βήμα», είπε συμφωνώντας με τον συνάδελφό του από τη ΝΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ.

«Πείτε ότι εκτελούμε τις εντολές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ! Αυτά να πείτε γιατί γι’ αυτά δεν μιλά κανένας! Θέλουμε να ξαναπούμε τη θέση του ΚΚΕ για τους ανεξάρτητους βουλευτές: για μας όποιος βουλευτής διαφωνεί με το κόμμα που εκλέχτηκε παραιτείται και πάει στο λαό στις επόμενες εκλογές. Όλα τα υπόλοιπα που διευκολύνουν τα πολιτικά παζάρια είναι υποκρισία του ίδιου του συστήματος. Δεν υπάρχει ΚΟ ανεξαρτήτων! Για μας έχει δευτερεύουσα σημασία τι θα αποφασίσει η επιτροπή! Δεν έχουμε αντίρρηση να κληθεί ο Κοτζιάς, δεν είναι όμως θέμα Κοτζιά, η ευθύνη είναι της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, του ΥΠΕΞ και των βουλευτών», είπε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης.

Απαντώντας τόσο ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος όσο και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης δήλωσαν πως οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας θα συζητηθούν στην Ολομέλεια, ότι δεν υπάρχει λόγος να κληθεί ο κ. Κοτζιάς αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταθέσει οτιδήποτε ξεπερνά το κείμενο της συμφωνίας (για το αίτημα περί κατάθεσης ολόκληρου του Συντάγματος της άλλης πλευράς).

Καμμένος: Παράνομη η διαδικασία σύνθεσης

Παράλληλα, στην επιτροπή εξελίχθηκε μια γεμάτη ένταση συζήτηση αναφορικά με το κατά πόσο η Βουλή έπραξε ορθώς στην ανασύνθεση των μελών της επιτροπής με την τοποθέτηση ανεξάρτητων βουλευτών. Το χορό των αντιδράσεων ξεκίνησε ο Πάνος Καμμένος από τους ΑΝΕΛ, που άφησε μάλιστα αιχμές τόσο στον κ. Βούτση όσο και στον κ. Κοτζιά, ενώ ακολούθησαν με ένταση οι Κασιδιάρης και Δημ. Καμμένος.

«Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, η διαδικασία που ακολούθησε ο ΠτΒ δεν υπάρχει στον κανονισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε: « ο πρόεδρος της Βουλής έπρεπε να στείλει επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές ζητώντας τον ορισμό εκπροσώπων.

Απαντώντας στις αιχμές πως δεν υπήρξε καμία απόφαση της Διάσκεψης για το επίμαχο ζήτημα ο κ. Βούτσης που μπήκε στην αίθουσα προκειμένου να πάρει θέση, είπε:

«Οι ανεξάρτητοι που είχαν φτάσει τους 10 και τώρα τους 16, δεν έχουν συγκροτηθεί σε ΚΟ όπως ήταν στην προηγούμενη περίοδο της Βουλής όπου είχαν συγκροτήσει. Άρα πλέον βρίσκονται ως άτομα και λογίζονται ως ομάδα έτσι ώστε κατ’ εξαίρεση για τη διάσκεψη των προέδρων να μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία και να πουν ποιος τους εκπροσωπεί! Ως προς τις επιτροπές, η διαδικασία που με σαφήνεια είναι μέσα στο ΚτΒ είναι ότι κάθε ένας από τους ανεξάρτητους δηλώνει τις επιτροπές και ύστερα αν υπάρχει επικάλυψη εκεί πλέον γίνεται κλήρωση. Δεν υπάρχει απόφαση ανεξαρτήτων για το ποιοι θα πάνε σε ποια επιτροπή. Δεν υπάρχει πουθενά στον Κανονισμό και δεν έχει γίνει ποτέ! Είχαμε από προηγούμενη βδομάδα την ανεξαρτητοποίηση Δανέλλη και την τρέχουσα από σήμερα και χωρίς να έχουν ανακοινωθεί στην Ολομέλεια, οι αναγκαστικές ανεξαρτητοποιήσεις των μελών της ΚΟ του Ποταμιού. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το εξής: Από την περασμένη βδομάδα ο κ. Δανέλλης, είχε εκφράσει διάθεση να είναι στην επιτροπή και είχα πει να είναι! Στη Διάσκεψη υπήρξε μεγάλη, έντονη συζήτηση επειδή η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η ΔΗΣΥ και η κ. Κόλλια είπα ότι δεν είναι σωστό να έχει λήξει το θέμα για τον κ. Δανέλλη και οι υπόλοιποι να είναι σε άλλο στάτους. Ο κ. Δ. Καμμένος είχε δηλώσει ότι ήθελε από παλιά να είναι εκεί. Άρα είχαν μείνει 2 θέσεις να καλυφθούν! Και είπαμε ότι κατά πλειοψηφία μεγάλη, οτιδήποτε γίνει μέχρι να υπογράψω τη σύνθεση επιτροπής δεν θα αφορά τους ανεξάρτητους που είναι τέτοιοι εδώ και χρόνια και έχον πάρει θέση στις επιτροπές. Άρα δεν υπάρχει θέμα να αποστείλω εγώ επιστολές και στους 16. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνσεις ούτε δέχομαι, τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων και μεθοδεύσεων όταν είναι αναπόδεικτη για δημιουργία εντυπώσεων. Καταλήξαμε λοιπόν κατά πλειοψηφία ότι δεν αφορά τους άλλους βουλευτές. Ρωτήσαμε τους κ. Θεοδωράκη, Λυκούδη, Θεοχαρόπουλο αν θα θέλανε να είναι στην επιτροπή για να υποβάλουν πρόταση. Ο κ. Αμυράς μας είχε στείλει σήμερα επιστολή που επιλέγει να είμαι στις επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου. Μπορούσαν να δηλώσουν και οι επτά, δεν δηλώσανε όμως γιατί δεν θέλανε να μπουν στη διαδικασία ο καθένας για το δικό του λόγο! Ήταν ο κ. Μαυριάς παρών και υπήρξε συνομολόγηση του πλαισίου που το έκανα σεβαστό. Ότι από τη κλήρωση βγήκαν οι δύο συνάδελφοι και όχι ο κ. Ψαριανός έχει να κάνει με την ίδια την κλήρωση. Παρόντων των αντιπροέδρων και του κ. Τσιάρα».

«Γυρίσαμε στην εποχή των ομοιόμορφων ψηφοδελτίων», σχολίασε πονηρά ο Πάνος Καμμένος και λίγο αργότερα, η ένταση αποκλιμακώθηκε.

 


σχετικα αρθρα