ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παραίτηση Παπαχριστόπουλου και τα σενάρια για τους ΑΝΕΛ - Στον Τσίπρα το κλειδί της διάλυσης της ΚΟ του Π. Καμμένου

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 1 Φεβρουαρίου 2019, 15:10
Η παραίτηση Παπαχριστόπουλου και τα σενάρια για τους ΑΝΕΛ - Στον Τσίπρα το κλειδί της διάλυσης της ΚΟ του Π. Καμμένου
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Κουίκ θα είναι ο… Αμυράς του Καμμένου;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θέμα λίγων ημερών φαίνεται ότι είναι η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είναι αποφασισμένος να δώσει μόνο λίγα 24ωρα στον Π.Καμμένο και όχι να περιμένει μέχρι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να βρει τον 5ο κρίσιμο βουλευτή που χρειάζεται για να συνεχίσει να έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα προνόμια που απορρέουν από αυτήν όπως είναι ο χρόνος ομιλίας πολιτικού αρχηγού, μετακλητοί υπάλληλοι, γραφεία κλπ.).

«Εγώ δεν ξευτιλίζομαι» δήλωσε στο Newpost.gr. ο κ.Παπαχριστόπουλος. «Το αργότερο έως την Πέμπτη θα παραδώσω την έδρα μου όπως είχα δεσμευτεί να κάνω μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίως απέναντι στους ψηφοφόρους μου, οι οποίοι με εξέλεξαν βουλευτή ενός κόμματος με το οποίο διαφώνησα στη συνέχεια».

Ο Κουίκ θα είναι ο… Αμυράς του Καμμένου;

Με την παραίτηση Παπαχριστόπουλου, την βουλευτική έδρα παίρνει ο πρώτος επιλαχών που είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ο οποίος εδώ και μήνες δεν έχει καμία γέφυρα επικοινωνίας με τον Πάνο Καμμένο. Εκείνος πλέον αναδεικνύεται στο πρόσωπο - κλειδί από το οποίο θα εξαρτηθεί όπως φαίνεται η διάλυση ή όχι της Κ.Ο των ΑΝΕΛ. Όλο αυτό το διάστημα έχει επιλέξει τη σιωπή.

Η ώρα της αλήθειας και των αποφάσεων πλησιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της παραίτησης και του Κούικ, προκειμένου να παραμείνει η έδρα στους ΑΝΕΛ και να ηρεμίσει ο Καμμένος. Οι πρώτες επιλαχούσες στη Β Αθήνας είναι οι

Ελένη Σκλαβενίτη και η Ευαγγελία Αμανατίδου. Σε μια τέτοια εξέλιξη είναι καθοριστικός ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και θα αποφασίσει μέχρι που θα τραβήξει το σχοινί απέναντι στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που «έχει απασφαλίσει» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.

Τα περιθώρια ανεύρεσης λύσης από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων έχουν στενέψει απειλητικά για τον Π.Καμμένο. Ο κανονισμός της Βουλής, όπως διέρρευσε ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Βούτσης, αναφέρει ότι για να συνεχίσει να υφίσταται Κ.Ο κόμματος του οποίου βουλευτές έχουν ανεξαρτητοποιηθεί,

πρέπει να έχει απομείνει τουλάχιστον με πέντε, υπό την προϋπόθεση, όμως, να έχουν εκλεγεί με το συγκεκριμένο κόμμα. Δηλαδή, δεν αρκεί να συμπληρώνεται ο αριθμός με μεταγραφή από άλλο κόμμα, ή από ανεξάρτητο βουλευτή προερχόμενο από άλλο κόμμα, έστω και αν προσχώρησε στους ΑΝΕΛ.

Οι ανεξάρτητοι

Μετά την αποχώρηση Παπαχριστόπουλου και μια ανεξαρτητοποίηση Κουίκ, οι ΑΝ.ΕΛ θα αριθμούν πέντε βουλευτές με τον Πάνο Καμμένο, τη Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και τον Κώστα Κατσίκη που δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και καταψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών, τον Κώστα Ζουράρι που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά καταψήφισε την Συμφωνία λέγοντας ότι ακρωτηριάζει τους Μακεδόνες και τον Αριστείδη Φωκά που ήταν ανεξάρτητος αλλά προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων και δεν μετράει ως 5ος για την Κ.Ο.

Μεταξύ των ανεξάρτητων που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ είναι ο Δημήτρης Καμμένος που ηγείται νέου κόμματος και έκανε δημόσια πρόσκληση στον Π.Καμμένο, εφόσον διαλυθούν οι ΑΝΕΛ, ως ανεξάρτητος βουλευτής να συμμετέχει στην Κ.Ο που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει με πρόεδρο, αντιπρόεδρο της βουλής κλπ. Αυτή είναι η θέση του και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψει στους ΑΝΕΛ για να σώσει τον Καμμένο, όπως επανέλαβε την Κυριακή στο newpost.gr.

Για δήμαρχος Πατρέων κατεβαίνει ο Νίκος Νικολόπουλος και θέλει να μείνει μακριά από κόμματα οπότε και εκείνος θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής, όπως δήλωσε στο newpost.gr πρόσφατα. Ότι δεν θα επιστρέψει στους ΑΝΕΛ δήλωσε και ο Γιώργος Λαζαρίδης.

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της Βουλής επεξεργάζονται το σενάριο διάλυσης του κόμματος μας όπως έγινε και με το Ποτάμι» δήλωσε ο Π.Καμμένος από το βήμα της βουλής.

«Δεν περίμενα τέτοια αχαριστία από εσάς κύριε πρόεδρε απέναντι σε έναν εταίρο σας που ήταν δίπλα σας τέσσερα χρόνια» τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα που έδειχνε να αγνοεί τον κανονισμό της Βουλης. Εκτός και αν τον είχε ενημερώσει ο Βούτσης και έπαιξε θέατρο.

Ο πόλεμος των πρώην εταίρων θα έχει και άλλα επεισόδια...